ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 250 νεκροί, 100.000 εκτοπισμένοι στις συγκρούσεις στο Νταρφούρ

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 250 νεκροί, 100.000 εκτοπισμένοι στις συγκρούσεις στο Νταρφούρ

Η πρόσφατη έξαρση της βίας μεταξύ φυλών στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν στοίχισε τη ζωή σε 250 ανθρώπους και εκτόπισε πάνω από 100.000 άλλους, τόνισε χθες Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έδωσε λίγο χαμηλότερους αριθμούς, ξέσπασαν συγκρούσεις με τη χρήση όπλων ανάμεσα σε φυλές Αράβων νομάδων και εσωτερικά εκτοπισμένα μέλη της φυλής Μασαλίτ το Σάββατο και την Κυριακή στην επαρχία Δυτικό Νταρφούρ.

Στις συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν εκτεταμένοι εμπρησμοί σπιτιών, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 215, σύμφωνα με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε χωριστά επεισόδια τη Δευτέρα στην επαρχία Νότιο Νταρφούρ, στην πόλη Τζενέινα, σκοτώθηκαν 72 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 73. Συνεπλάκησαν μέλη των φυλών Φαλάτα και Ριζαϊγκάτ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Τα αιματηρά επεισόδια «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στο Νταρφούρ», υπογράμμισε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εξήγησε ότι στην περιοχή συνεχίζουν να υπάρχουν διενέξεις ανάμεσα σε φυλές, ιδίως ανάμεσα σε νομάδες κτηνοτρόφους και γεωργούς, που κρατάνε δεκαετίες.

Η κ. Σαμντασάνι παρότρυνε την μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν να «σπάσει τον φαύλο κύκλο» των πράξεων «αυτοδικίας ένοπλων πολιτών» που παίρνουν εκδίκηση για επιθέσεις «εναντίον μελών των φυλών τους». Το ξέσπασμα της βίας καταγράφηκε περίπου δύο εβδομάδες αφότου οι κυανόκρανοι της δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης (MINUAD), παρούσας επί 13 χρόνια στην αχανή, ασταθή περιοχή αυτή του δυτικού Σουδάν, διέκοψαν τις περιπολίες, καθώς προετοιμάζονται για την αποχώρησή τους.

Τον Οκτώβριο, η μεταβατική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή του αυταρχικού αρχηγού του κράτους Όμαρ Ελ Μπασίρ από τον στρατό έπειτα από πολύμηνες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με πολλές οργανώσεις ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων κινημάτων εξεγερμένων στο Νταρφούρ. Ωστόσο, ορισμένες οργανώσεις ανταρτών του Νταρφούρ δεν την υπέγραψαν.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top