ΕΛΛΑΔΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για τα Rafale μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας

Υπεγράφη η σύμβαση για τα Rafale μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας

Στην Αθήνα υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί, η σύμβαση για την προμήθεια της Αθήνας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.


Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ορόσημο στη διμερή αμυντική συνεργασία και ευρύτερα στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία συμβάλλει «στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».

Τη σημασία της συμφωνίας ανέδειξε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τη Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας.

Χαρακτηρίζοντας ως «ιστορική στιγμή την υπογραφή της συμφωνίας», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας «εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία, καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια».

«Οι προκάτοχοι των Rafale έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για τη διάνοιξη νέων ευκαιριών για την ελληνική αμυντική βιομηχανία».

«Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top