ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ: Σε άμεσες ενέργειες καλεί την Πολιτεία η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ: Σε άμεσες ενέργειες καλεί την Πολιτεία η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Σε άμεσες ενέργειες καλεί την Πολιτεία η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, μετά την κατεδάφιση διατηρητέων


Άμεση έκδοση διατάγματος αναστολής οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση του νέου Καθεδρικού Ναού, πλήρη αποκατάσταση των τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών στην προτέρα τους κατάσταση και επιβολή παραδειγματικών κυρώσεων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ζητά η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, για τα κατεδαφισθέντα κτίρια κοντά στην Αρχιεπισκοπή.

Σε ανακοίνωση η ΟΠΟΚ καταδικάζει την αυθαίρετη και παράνομη, όπως την χαρακτηρίζει, κατεδάφιση τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών, και τη συνεπακόλουθη καταστροφή της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο πλαίσιο εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση του νέου Καθεδρικού Ναού Λευκωσίας και τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του συγκεκριμένου έργου.

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως η περιοχή ανέγερσης του νέου Καθεδρικού Ναού στον ιστορικό πυρήνα της Εντός των Τειχών Λευκωσίας, συνορεύει με αξιόλογα διατηρητέα κτίρια, αρχαία μνημεία και αρχαιολογικά πάρκα, καθώς και σημαντικά σημεία αναφοράς του αστικού κέντρου, όπως ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη, το Μουσείο Εθνικού Αγώνος, το Εθνογραφικό Μουσείο Κύπρου, το Βυζαντινό Μουσείο και Συλλογές, η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη, το Εθνολογικό Μουσείο / Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, η Εκκλησία Αγίου Αντωνίου, το Τζαμί Omerye Mosque και το νέο Δημοτικό Μέγαρο. Ο νέος Καθεδρικός Ναός Λευκωσίας χωροθετείται επίσης σε καθορισμένη Περιοχή Ειδικού Ενδιαφέροντος και Χαρακτήρα, όπου βρίσκονται αρκετές διατηρητέες οικοδομές, με αξιόλογα και σημαντικά στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Μεσαιωνικής, Οθωμανικής και Αποικιοκρατικής Περιόδου.

Τονίζεται επίσης ότι η διατήρηση (συντήρηση και αποκατάσταση) των τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και ουσιώδη όρο της Πολεοδομικής Άδειας και της Άδειας Οικοδομής, που έχουν χορηγηθεί από την Τοπική – Πολεοδομική και Οικοδομική – Αρχή (Δήμο Λευκωσίας).

"Κανείς, περιλαμβανομένης της Εκκλησίας Κύπρου, δεν είναι υπεράνω της ισχύουσας νομοθεσίας. Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου καλεί την Πολιτεία να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και τόλμη για την παραδειγματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και επιβολή των απαιτούμενων κυρώσεων προς τους παρανομούντες (ιδιοκτήτη τεμαχίου και υπεύθυνο εργοταξίου)", τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top