ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ατζέντα το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Με ατζέντα το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα απασχολήσουν το μεσημέρι της Πέμπτης 4/2 την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Στις 10.00 το πρωί ο Βρετανός ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.


Οι συνομιλίες των δύο ΥΠΕΞ θα ξεκινήσουν γύρω στις 12.00 με κατ’ ιδίαν συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ράαμπ και θα ακολουθήσουν διευρυμένες με τις αντιπροσωπείες και στις 13.00 οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε δηλώσεις.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι Χριστοδουλίδης και Ράαμπ θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, υπό το φως της εν εξελίξει πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που στοχεύει στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Θα ανασκοπήσουν επίσης το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή τους, δίνοντας έμφαση, ανάμεσα σε άλλα, σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των πολιτών στη μετά το Brexit εποχή, στη διαχείριση της πανδημίας, στη διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και στην ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού.
 
Ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας σημείωσε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ στο νησί από το 2016 και ο κ. Ράαμπ "αναμένεται να επαναβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη του ΗΒ στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη διαίρεση του νησιού, αλλά και την αφοσίωση του Λονδίνου στις διμερείς σχέσεις κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη".
 
Θα επισκεφτεί επίσης Βρετανούς στρατιωτικούς που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) στη βάση τους στο ξενοδοχείο Ledra Palace και θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για να συζητήσει τις επικείμενες συνομιλίες. 
 
Ο κ. Ράαμπ στις 15.00 θα συναντηθεί στα κατεχόμενα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για να τονίσει την δέσμευση του ΗΒ στις διαπραγματευτικές προσπάθειες των ηγετών για λύση του Κυπριακού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top