ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πράσινο φως» για την έγκριση προϋπολογισμών των ημικρατικών - Διαφωνία για αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ

«Πράσινο φως» για την έγκριση προϋπολογισμών των ημικρατικών - Διαφωνία για αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τους προϋπολογισμούς για το 2021, σειράς ημικρατικών οργανισμών. 


Συγκεκριμένα στη σημερινή Ολομέλεια εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και στην αντιπαράθεση αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της.
 
Ο προϋπολογισμός του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου εγκρίθηκε με 25 ψήφους υπέρ και 2 αποχές από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Αιτιολογώντας τις ψήφους ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι από το 2001 οι κυβερνήσεις δεν έχουν προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ.
 
 
Αντιπαράθεση για την ΑΤΗΚ
---------------------------
 Στην τοποθέτησή του αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΑΤΗΚ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει πολύ ψηλότερες χρεώσεις από άλλες χώρες επειδή η ΑΤΗΚ έχει υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα και οι ανταγωνιστές να χρεώνουν ελαφρώς χαμηλότερα, κάνοντας υπερκέρδη. Αυτό το μοντέλο, όπως είπε, δεν πρέπει να συνεχιστεί και η αγορά θα πρέπει να ελευθεροποιηθεί εντελώς για να απολαμβάνουν οι καταναλωτές χαμηλότερες τιμές. Μερίσματα, όπως είπε, δεν πρέπει να δίνονται στο κράτος αλλά να επιστρέφονται στους καταναλωτές.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η αποδοχή του προϋπολογισμού της ΑΤΗΚ σημαίνει αποδοχή του κοινωνικού έργου που επιτελεί και του ρόλου της στην κοινωνία και δεν συνεπάγεται άμεση αποδοχή όλων των ενστάσεων από την τοποθέτηση κεραιών 5G σε περιοχές που έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με την υγεία των κατοίκων.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η CYTA έδωσε στο κράτος με τη μορφή μερισμάτων ή φόρων 850 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος το κράτος θα λάβει άλλα 20 εκατ. Επιπλέον είπε ο οργανισμός κάνει μια πολυδάπανη επένδυση 130 εκατ. ευρώ για το δίκτυο οπτικών ινών για το κράτος, κάτι που δεν θα έκανε κανένας ιδιωτικός οργανισμός. Συνεχάρη επίσης τα κόμματα που στάθηκαν εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση της CYTA γιατί όπως είπε, αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στις τσέπες των ιδιωτικών και όχι του κράτους και των πολιτών αν γινόταν κάτι τέτοιο.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε ότι  δεν ελέχθει ποτέ για ιδιωτικοποίηση της CYTA αλλά για μερική  αποκρατικοποίηση έτσι ώστε ένας μόνο στρατηγικός επενδυτής ο οποίος έχει τεχνογνωσία, να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική της αναβάθμιση. Σημείωσε παράλληλα ότι είναι αυτό το ΔΣ από την παρούσα Κυβέρνηση που έκανε εξαιρετική δουλειά στη CYTA, κλείνοντας τρύπες όπως στην περίπτωση της CYTA Hellas, αλλά και σχετικά με το ταμείο συντάξεων.
 
Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης είπε ότι σήμερα λειτουργεί ο ανταγωνισμός και υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, ενώ είπε ότι θα πρέπει η CYTA να στηριχθεί για να γίνουν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για εκσυγχρονισμό και βελτίωσή της. Παράλληλα είπε θα πρέπει η κυβέρνηση να βγάλει από το μυαλό της ότι θα στηρίξουν ιδιωτικοποίηση της CYTA, ενώ ανέφερε ότι στρατηγικοί επενδυτές μπήκαν και στα λιμάνια και τώρα οι πρώτοι που διαμαρτύρονται για τις τιμές είναι ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.
 
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να συναινέσει στο ξεπούλημα του κρατικού πλούτου σε οποιονδήποτε βαφτίσει η Κυβέρνηση στρατηγικό επενδυτή. Η CYTA ανέφερε θα πρέπει να γίνει επικερδής προς όφελος του πολίτη και δεν θα πρέπει να αφεθούν τα προβλήματα της CYTA ώστε να οδηγηθεί στο τέλος στο ξεπούλημα ο οργανισμός.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η χειραγώγηση που υπάρχει στη λιανική διάθεση των καυσίμων και στα λιμάνια που αντί να υπάρξουν μειώσεις υπήρξαν αυξήσεις, σε σχέση και με την ανάγκη ιδιωτικοποίησης της CYTA.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας έφερε ως παράδειγμα τους στρατηγικούς επενδυτές στα αεροδρόμια και τα λιμάνια που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι χρεώσεις και να χάσουν Κύπριοι τη δουλειά τους. Είπε επίσης ότι σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα οι τηλεπικοινωνίες είναι σοβαρός παράγοντας ασφαλείας, είναι εθνικό αγαθό που αφορά την ασφάλεια του κράτους.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, συνηγόρησε υπέρ της ασφάλειας των επικοινωνιών και είπε ότι είναι ένας οργανισμός δημόσιας ασφάλειας. Έθεσε επίσης θέμα δημόσιας υγείας από τις κεραίες που «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια» σε διάφορες γειτονιές και είπε ότι για να μειωθούν θα πρέπει να γίνει ένα κοινό δίκτυο για όλες τις εταιρείες.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι ο οργανισμός έχει προσφέρει διαχρονικά πάρα πολλά σε αυτό τον τόπο και σε σε δύσκολους καιρούς έδωσε χέρι βοήθειας για ανάπτυξη του κράτους και της ζωής των πολιτών.
 
Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοποίου σημείωσε ότι οργανισμοί  όπως η ΑΗΤΚ και ΑΗΚ πρέπει να παραμείνουν και να δουλεύουν καθαρά ως κομμάτι του λαού.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ως Υπουργός Συγκοινωνιών επί Γλαύκου Κληρίδη κατάφερνε τότε να ξεπουλήσει τη CYTA «έναντι πινακίου φακής», ενώ σημείωσε ότι οργανισμός όχι μόνο κατάφερε να δώσει 850 εκ ευρώ στο κράτος αλλά έδωσε και αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζόμενους.
 
Ο προϋπολογισμός πέρασε με 44 ψήφους υπέρ και 2 αποχές του Κινήματος Οικολόγων.
 
 Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
--------------------------------------
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι ο ρόλος του ΚΥΠΕ έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και τις οικονομικής κρίσης που οδήγησε στην υποστελέχωση των άλλων ΜΜΕ εις βάρος της πληροφόρησης.
 
«Το ΚΥΠΕ έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο μέρος από την ανάγκη να πληροφορείται η κοινωνία. Χρειάζεται λοιπόν περαιτέρω στήριξη», είπε.
 
Ωστόσο όπως είπε το ΚΥΠΕ είναι υποστελεχωμένο και η Κυβέρνηση είναι εμπόδιο στην επαρκή στελέχωσή του, για να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο του.
 
 Σημείωσε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΚΥΠΕ έχει ευθύνη να εκσυγχρονίσει το οργανόγραμμα, που είναι παλιό.  
 
Ο κ. Κουλλάς είπε ότι το ΚΥΠΕ όντως κάνει μια καλή δουλειά και για αυτό θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του.
 
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα με 47 ψήφους υπέρ.
 
ΑνΑΔ
-------
 
Ο κ. Κουλλά σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της ΑνΑΔ μετά την κρίση του 2013 αλλά και στην παρούσα φάση για την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού αλλά και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.  
 
Ο κ. Λεωνίδου είπε για την ΑνΑΔ ότι προσέφερε και αυτή σε δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος και έχει δώσει πολλά προγράμματα για νέους επιστήμονες και εργαζόμενους.
 
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα με 48 ψήφους υπέρ.
 

Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί των κρατικών Πανεπιστημίων
---------------------------------------------------------------------
Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί του ΤΕΠΑΚ, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης συνεχάρη τα τρία κρατικά ιδρύματα και για την έρευνα που παράγουν, σημειώνοντας την ανάγκη αυτή να γίνει ακόμα περισσότερη, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες.
 
Ο Πανίκος Λεωνίδου συνεχάρη τα τρία Πανεπιστήμια και για τον άμεσο τρόπο που ενήργησαν για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξαήμερη κράτηση ο 26χρονος που φέρεται να κατέγραφε γυναίκες στις παραλίες - Στις 6 οι καταγγελίες

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο – Συγκρούστηκαν δύο οχήματα – Δείτε βίντεο

EURO 2024: Σόκ στο Πολωνία-Αυστρία - Οπαδός έπεσε στο κενό...

Άρχισαν να πέφτουν βροχές στα ορεινά - Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top