Προσθήκη 19 αξιωματούχων Βενεζουέλας στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ

Προσθήκη 19 αξιωματούχων Βενεζουέλας στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ πρόσθεσε σήμερα 19 κορυφαίους αξιωματούχους της Βενεζουέλας στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα, λόγω του ρόλου τους σε πράξεις και αποφάσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα, ή ως αποτέλεσμα σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση αυτή απορρέει από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου 2021 για πρόσθετα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στη Βενεζουέλα μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2020.

Τα άτομα που προστίθενται στον κατάλογο κρίνονται ως υπεύθυνα, ιδίως, για την υπονόμευση των εκλογικών δικαιωμάτων των αντιπολίτευσης και της δημοκρατικής λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών.

Η σημερινή απόφαση φέρνει στα 55 τον συνολικό αριθμό ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων ταξιδιού και του παγώματος περιουσιακών στοιχείων. Τα στοχευμένα αυτά μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να μην έχουν δυσμενείς ανθρωπιστικές επιπτώσεις ή ακούσιες συνέπειες για τον πληθυσμό της Βενεζουέλας και μπορούν να αντιστραφούν.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους στη Βενεζουέλα για την προώθηση ειρηνικού διαλόγου και μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στην κρίση της χώρας.

Η ΕΕ θέσπισε περιοριστικά μέτρα στη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο του 2017. Τα μέτρα περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού εσωτερικής καταστολής και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε συγκεκριμένα άτομα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Σύσκεψη αρχηγών πριν από την άφιξη Γκουτέρες: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Σύσκεψη αρχηγών πριν από την άφιξη Γκουτέρες: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό ενόψει της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες.