ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Είναι κοινό μυστικό ότι υπήρξαν μοναχοί που είχαν φιλενάδες και παιδιά» - ΒΙΝΤΕΟ

«Είναι κοινό μυστικό ότι υπήρξαν μοναχοί που είχαν φιλενάδες και παιδιά» - ΒΙΝΤΕΟ

Οι μοναχοί που είχαν φιλενάδες και παιδιά, η εποχή των κοσμικών κληρικών, το «κουκούλωμα» από την ιεραρχία της εκκλησίας είναι μερικά απ’ όσα ανέφερε ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού σήμερα στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» και τον Σταύρο Κυπριανού. Αφορμή της συζήτησης οι καταγγελίες κατά Μητροπολίτη για σεξουαλική παρενόχληση.

«Είναι κοινό μυστικό. Τα όσα συνέβαιναν πάντα στην εκκλησία, ήταν κοινό μυστικό τα ήξεραν όλοι αλλά κανένας δεν ασχολείτο γιατί η εκκλησία έχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς εξουσίας που καλύτερα να μην τα βάλεις μαζί της, να μην την ενοχλήσεις κλπ», ανέφερε χαρακτηριστικά οπ κ Κυριακού.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι:  «Είναι γνωστό ότι υπήρξαν π.χ μοναχοί που είχαν φιλενάδες, υπήρξαν μοναχοί ακόμα που είχαν παιδιά, υπήρξαν και Επισκόποι…».

Έκανε αναφορά για μοναχούς που μετέπειτα έγιναν Επίσκοποι που ούτε λίγο ούτε πολύ, ακολουθούσαν τη μοναχική ζωή για θέματα επιβίωσης:  «Είναι αλήθεια είναι ότι μια μεγάλη γενιά μοναχών που συνέχισαν, γιατί απ’ εκεί γίνονται Επίσκοποι, προέρχονται από μοναχούς που πήγαιναν στα μοναστήρια για θέματα επιβίωσης, για θέματα σπουδών, που δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με αυτό που λέμε ασκητική της εκκλησίας, οπότε αυτό που να τους ενδιέφερε μέσα από την πορεία τους να είναι αγιότητα.»

Τέλος, αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά ιερωμένου ανέφερε ότι «Ο υπό κατηγορία Αρχιεπίσκοπος προέρχεται από εκείνη την εποχή. Από την εποχή του κοσμικού -ας το πούμε- κληρικού που ήθελε όλες τις ανέσεις του σαν κληρικός -παρόλο που ήταν σε μοναστήρι- δεν είχε σχέση με τη μοναχική ζωή. Αυτό στην Κύπρο είναι ένα από τα προβλήματα που είχαμε στον χώρο της ιεραρχίας.»

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top