ΔΙΕΘΝΗ

Το 78% των εργαζομένων στον τομέα υγείας στην ΕΕ ήταν γυναίκες το 3ο τρίμηνο 2020

Το 78% των εργαζομένων στον τομέα υγείας στην ΕΕ ήταν γυναίκες το 3ο τρίμηνο 2020

Το τρίτο τρίμηνο του 2020, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην ΕΕ ήταν γυναίκες (78%). Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το μερίδιο αυτό κυμαίνεται από 61% στην Ελλάδα και 66% στην Κύπρο έως πάνω από 90% στην Εσθονία και τη Λετονία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.


Για τις γυναίκες στην ΕΕ, τα επαγγέλματα υγείας αντιπροσώπευαν το 12% της συνολικής απασχόλησής τους το τρίτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο το μερίδιο αυτό διέφερε μεταξύ των χωρών και των περιφερειών.

Σε περιφερειακό επίπεδο, τα υψηλότερα μερίδια καταγράφηκαν γενικά στις βόρειες περιοχές της ΕΕ και συγκεκριμένα σε επτά μη πρωτεύουσες περιφέρειες της Σουηδίας: Άνω Νόρλαντ (28% της συνολικής απασχόλησης των γυναικών), Κεντρικό Νόρλαντ (27%), Σμαελαντ και νησιά και Βόρεια-Κεντρική Σουηδία (και τα δύο 25%), Ανατολική-Κεντρική Σουηδία και Δυτική Σουηδία (και οι δύο 21%), Νότια Σουηδία (19%), σε τρεις περιοχές στη Δανία: Βόρεια Γιουτλάνδη (22%), Νότια Δανία (20%), Ζηλαντ (19%), σε δύο περιοχές στη Φινλανδία: Βόρεια και Ανατολική Φινλανδία (24%) και Νότια Φινλανδία (20%) καθώς και στο Ζήλαντ (20%) στις Κάτω Χώρες. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 7%.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύνολο 14,3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω απασχολούνταν σε επαγγέλματα υγείας στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 7% των εργαζομένων και σχεδόν το 4% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω.

Αυτές οι υγειονομικές εργασίες περιλαμβάνουν ιατρούς (1,8 εκατομμύρια), νοσοκόμες, μαίες και συνεργάτες τους (4,4 εκατομμύρια, εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια είναι συνεργάτες), εργαζόμενους προσωπικής φροντίδας (3,9 εκατομμύρια), άλλους επαγγελματίες υγείας και συνεργάτες (4,1 εκατομμύρια).

Εξετάζοντας το ηλικιακό τους προφίλ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ηλικίας 35-49 ετών και άνω των 50 ετών  αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων (36% και 36% αντίστοιχα) σε αυτά τα επαγγέλματα.

Στην πλειοψηφία (16 από τα 26) των κρατών μελών της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο μερίδιο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας ήταν ηλικίας 35-49, με το υψηλότερο μερίδιο στη Ρουμανία (47%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία και την Τσεχία (από 43% ).

Σε 9 κράτη μέλη της ΕΕ, τα άτομα ηλικίας άνω των 50 αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ενώ σε ένα μόνο κράτος μέλος της ΕΕ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ηλικίας 15-34 ετών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο (43%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης τηςΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top