Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Τα στεγαστικά σχέδια για ακριτικές περιοχές θα αγκαλιαστούν από τον κόσμο

ΥΠΕΣ: Τα στεγαστικά σχέδια για ακριτικές περιοχές θα αγκαλιαστούν από τον κόσμο

Την εκτίμηση ότι τα στεγαστικά σχέδια για τις ακριτικές περιοχές θα αγκαλιαστούν από τον κόσμο, εξέφρασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος με λειτουργούς του Υπουργείου, παρουσίασαν τα σχέδια σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.

 
Σε δηλώσεις του ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που διακρίνεται από πέντε διαφορετικά σχέδια. Είναι η πεποίθηση μας ότι αυτά τα σχέδια θα αγκαλιαστούν από τον κόσμο με πολύ ενδιαφέρον και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές».
 
Χαρακτήρισε «εξαιρετική στοχευμένη» τη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης γιατί όπως εξήγησε «είναι γενναιόδωρη και δίνει πολύ μεγάλη βοήθεια ιδιαίτερα στα νεαρά ζευγάρια που θα επιλέξουν να τη χρησιμοποιήσουν. Επίσης θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της αστυφιλίας που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και μέσω αυτής της στεγαστικής πολιτικής, να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους, είτε θέλουν να διαμένουν στη γενέτειρα τους, είτε να επιστρέψουν στους τόπους τους, να επωφεληθούν».
 
Πρόσθεσε ότι «επειδή πολλές από τις Κοινότητες δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, κάτι που είναι αποτρεπτικό για κάποιον να επιστρέψει, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, δίνουμε με ένα πρόσθετο σχέδιο, μια επιδοματική βοήθεια, ακριβώς για να βοηθήσουμε τον κόσμο που θα επιλέξει να διαμένει μακριά από τα αστικά κέντρα, να καρπωθεί ένα ποσό για να καλυφθούν τα έξοδα των μετακινήσεων του».
 
Ο Υπουργός σημείωσε πως την περασμένη εβδομάδα ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, εξήγγειλε ένα πρόσθετο σχέδιο με την ονομασία «Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου» ακριβώς για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη».

Με την επιλογή του προσιτού ενοικίου συνέχισε «δίνουμε την επιλογή, ώστε με την ανέγερση σημαντικού αριθμού μονάδων, ξεκινώντας από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας και στη συνέχεια σε όλη τη Κύπρο, να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους, που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, με ένα μακροχρόνιο χαμηλό ενοίκιο, να το πράξουν μέσω των συγκεκριμένων στεγαστικών σχεδίων του ΚΟΑΓ».
 
Ανέφερε επίσης ότι η συγκεκριμένη στεγαστική πολιτική «πέραν από τον κοινωνικό της χαρακτήρα, έχει και συγκεκριμένη στόχευση» αφού όπως εξήγησε, θέλουμε να την περάσουμε στον κόσμο και «να κάνουμε κοινωνούς, κυρίως τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους οποίους ο κόσμος συχνά - πυκνά αποτείνεται για βοήθεια». Είναι αυτός ο λόγος, σημείωσε, που μετέβη σήμερα στη Δερύνεια για να παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα σχέδια στις Κοινότητες που συμμετέχουν στο σχέδιο και όχι μόνο.  
 
Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι έχει καλυφθεί ήδη η περιοχή της Σολιάς, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Πάφο, ενώ στην Λάρνακα δεν έχει γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθούν οι περιφερειακές συναντήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Η προσπάθεια όμως είναι, συνέχισε «σιγά και συστηματικά και τηρώντας τα μέτρα του πρωτοκόλλου για τη Λοιμοκάθαρση, να ενημερώσουμε όλους τους εμπλεκόμενους στα συγκεκριμένα σχέδια».
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι επιπρόσθετο από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα Στροβίλια, ο Νίκος Νουρής απάντησε πως «η περιοχή των Στροβιλιών είναι μια ιδιάζουσα περιοχή η οποία τυγχάνει της σημαντικής βοήθειας του κράτους. Θέλουμε να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη περιοχή, γιατί σαφώς παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις άλλες περιοχές» σημείωσε.
 
Μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης
 
Κληθείς να αναφέρει που βρίσκονται οι συζητήσεις στο θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός απάντησε πως «η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τάχιστα το θέμα της μεταρρύθμισης».
 
Πρόσθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει και ρωτά για τον ρυθμό υλοποίησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης που θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της χορηγίας 978 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός τεράστιου και εξαιρετικά σημαντικού ποσού γι’αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή που περνά η πατρίδα μας».

Έχουμε, συνέχισε «κάθε λόγο να θέλουμε να προωθήσουμε τη μεταρρύθμιση γιατί δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή τη τεράστια βοήθεια που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη».
 
Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι «η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών έχει τροποποιήσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια με συγκεκριμένες παραμέτρους, μια εκ των οποίων αφορούσε τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων».
 
Σημείωσε ωστόσο πως «η Κυβέρνηση διαφωνεί για συγκεκριμένους λόγους με αυτό το θέμα», όχι όπως εξήγησε «γιατί δεν θέλουμε να ρωτήσουμε τους πολίτες, οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά γιατί θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε η συγκεκριμένη παράμετρος εγκυμονούσε κινδύνους για την ίδια τη μεταρρύθμιση».
 
Γι’΄αυτό το λόγο, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών ζητήθηκε η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος στην γνωμάτευση του αναφέρει πως «δεν μπορεί και δεν είναι συνταγματικός ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα».
 
Είπε πως αντιπρότεινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την υιοθέτηση της εισήγησης του από το Υπουργικό Συμβούλιο «την διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, το οποίο θα προηγηθεί της όποιας ψήφισης της Νομοθεσίας. Η πρόταση της Κυβέρνησης αυτή τη δεδομένη στιγμή, είναι να γίνει πρώτα δημοψήφισμα παγκύπρια, κατανοητό προς τους πολίτες, με συγκεκριμένο ερώτημα και να ακολουθήσει προφανώς με τη νέα Βουλή, η συζήτηση».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα για ψήφιση της μεταρρύθμισης και πρόσθεσε πως «επειδή είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, θέλουμε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση» και σημείωσε πως τις επόμενες μέρες ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.
 
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη παρακάθησαν μεταξύ άλλων ο Έπαρχος Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Δερύνειας, εκπρόσωποι του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου, οι Κοινοτάρχες Φρενάρους, Βρυσούλλων, Αχερίτου, Αχνας και εκπρόσωπος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου.  

 

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Βροχή» οι εκποιήσεις τον Οκτώβριο – Στο «σφυρί» 713 ακίνητα αξίας 75 εκατ. ευρώ – Ανάμεσά τους εστιατόριο και μηχανοστάσιο

Αλλάζει καθοριστικά ο τρόπος παράδοσης πακέτων από σήμερα - Οι τέσσερις επιλογές που προσφέρονται - Έρχεται και σύστημα για παράπονα

Βροχερό σκηνικό με καταιγίδες και χαλάζι - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση -Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Απεργούν σήμερα οι οδηγοί ταξί - Αυτά είναι τα αιτήματά τους

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Θέλουμε λύση στο Κυπριακό σύμφωνη με το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών»Θέλουν αυτόματη αποδέσμευση θέσεων Προαγωγής στο Δημόσιο οι Βουλευτές – Επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου

Θέλουν αυτόματη αποδέσμευση θέσεων Προαγωγής στο Δημόσιο οι Βουλευτές – Επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου

Μετά την απόσυρση από την παρούσα Κυβέρνηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ετοίμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση και κατέθεσε στη Βουλή για κατάργηση του Νόμου που απαγορεύει την πλήρωση θέσεων στο Δημόσιο χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτές επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου με την οποία επιδιώκεται η αυτόματη αποδέσμευση και πλήρωση θέσεων Προαγωγής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top