Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων να παραμένει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, ζητά ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων να παραμένει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, ζητά ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων

Την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το κείμενο που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από αυτό ως Νομοσχέδιο, με τίτλο «ο Περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και περί διορισμού Υφυπουργού πάρα τω Προέδρω και συναφών θεμάτων Νόμος του 2021» εκφράζει ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων και ζητά το Τμήμα Αρχαιοτήτων να παραμένει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι στο σχετικό Νομοσχέδιο είναι «έκδηλη η προχειρότητα με την οποία ετοιμάστηκε το κείμενο αλλά και η λανθασμένη διατύπωση επιστημονικών όρων που αφορούν τις αρχαιότητες και τον αρχαίο πολιτισμό, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων μέσω ενός παραγωγικού διαλόγου, αλλά ούτε έγινε οποιαδήποτε διαβούλευση πριν από την ετοιμασία του».
 
«Η διαδικασία αυτή, πέραν του ότι εγκυμονεί κινδύνους, που θα παρατεθούν παρακάτω, βρίσκει κάθετα αντίθετο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων καθώς είναι καθόλα αντιδεοντολογική και μονομερής», προστίθεται.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το προωθούμενο Νομοσχέδιο φαίνεται να καταρτίσθηκε χωρίς την απαραίτητη αξιολόγηση των θεμάτων που αφορούν τις αρχαιότητες, καθώς παρατηρούνται ασάφειες και ελλείψεις ως προς το χαρακτηρισμό των αρχαιοτήτων που βρίσκονται υπό τη διαφύλαξη και ανάδειξη της κυβέρνησης.
 
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον Περί Αρχαιοτήτων Νόμο και τους σχετικούς Κανονισμούς για συνέχιση εφαρμογής τους με την μετακίνηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ προστίθεται ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα ιδρυθεί χωρίς καμιά αύξηση στις δαπάνες για τον Πολιτισμό, γεγονός που, όπως αναφέρεται, θα είναι επιζήμιο για τις αρχαιότητες, ένας τομέας που χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση.
 
Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων «θεωρούμε εύλογα τα θέματα που εγείρονται αναφορικά με την νομιμότητα της προώθησης του εν λόγω Νομοσχεδίου καθώς και τις ανησυχίες που αφορούν την πολιτική πτυχή του ζητήματος σε περίπτωση ένταξης του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι αρχαιότητες που βρίσκονται σε κυπριακά εδάφη υπό τουρκική κατοχή φαίνεται να έχουν υποβαθμιστεί ή παραγκωνιστεί εντελώς, καθώς φράσεις όπως «η καταγραφή και αποδελτίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας» δηλοί ότι αυτές βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα λαμβάνοντας ιδιαίτερη μεταχείριση, ή υπονοείται εμμέσως ότι έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί και καλά θα ήταν να καταγραφούν ή να αποδελτιωθούν», προστίθεται.

Σημειώνεται ακόμα η απουσία αρχαιολόγων από την συμβουλευτική επιτροπή του Υφυπουργού, αφού κανένα εγγεγραμμένο μέλος του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει. Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος δραστηριοποιείται από το 1983 και είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο επιστημονικό σωματείο στον τομέα της αρχαιολογίας στην Κύπρο με 200 περίπου εγγεγραμμένα μέλη.
 
Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων λέει ότι παραμένει ανοικτός για συζήτηση οποιωνδήποτε θεμάτων αφορούν το εν λόγω Νομοσχέδιο και καλεί την Κυβέρνηση όπως διαβουλευτεί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τους πολιτιστικούς φορείς της Κύπρου, μέσω ενός παραγωγικού διαλόγου, με στόχο να επανεξεταστεί η μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, αναφέρεται και τέλος προστίθεται ότι ο Σύνδεσμος έχοντας μελετήσει σοβαρά και εις βάθος όλες τις πτυχές του θέματος, όπως αναφέρονται πιο πάνω, θεωρεί ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα πρέπει να παραμένει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, Επικοινωνιών και Έργων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Από την Πολωνία το δεύτερο θύμα του διπλού θανατηφόρου - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Λεωφορείο συγκρούστηκε με δύο μικρά οχήματα – Με μικροτραυματισμούς επιβάτες στο νοσοκομείο – Φωτογραφία από το σημείο

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή - «Ένας ακούραστος αγωνιστής» δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Τουρκία: Τρομακτικό βίντεο από τροχαίο με λεωφορείο - Οι επιβάτες εκτοξεύτηκαν στον αέρα - 5 τραυματίες

Απίστευτο και όμως αληθινό: Δημοτική σύμβουλος στη Λάρνακα και ηθοποιός έγινε Barbie – ΦωτογραφίαΑπόπειρα φόνου στην Πάφο: Είχαν συναντηθεί και πάλι τυχαία σε νυχτερινό κέντρο και διαπληκτίστηκαν θύμα και δράστης

Απόπειρα φόνου στην Πάφο: Είχαν συναντηθεί και πάλι τυχαία σε νυχτερινό κέντρο και διαπληκτίστηκαν θύμα και δράστης

Υπόθεση απόπειρας φόνου, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου, καθώς και εκρηκτικών υλών, με φερόμενο ως δράστη 34χρονο κάτοικο χωριού της επαρχίας Πάφου και θύμα 31χρονο κάτοικο επίσης χωριού της επαρχίας Πάφου διερευνά το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου. Ο ύποπτος για την απόπειρα φόνου, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος του ΤΑΕ Πάφου Μιχάλης Νικολάου, συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα και το πρωί της Κυριακής παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top