ΕΛΛΑΔΑ

«Λουκέτο» στην PITSOS: Σίγησαν οι μηχανές στο εργοστάσιο μετά από 150 χρόνια – Μένουν άνεργοι 273 υπάλληλοι

«Λουκέτο» στην PITSOS: Σίγησαν οι μηχανές στο εργοστάσιο μετά από 150 χρόνια – Μένουν άνεργοι 273 υπάλληλοι

Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό ότι κλείνει το εργοστάσιο της Πίτσος στην Ελλάδα. Η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate πήρε την απόφαση να βάλει «λουκέτο» και θα το μεταφέρει στην Τουρκία.

Η Πίτσος είναι μια εταιρεία με μακρά ιστορία. Μπορεί οι περισσότεροι να την έχουμε στο μυαλό μας σαν κατασκευαστή οικιακών συσκευών, αλλά στο ξεκίνημά της είχε παραγωγή και άλλων ειδών. Για παράδειγμα το 1865 μπορούσε κάποιος να βρει φαράσια, θερμάστρες, μέχρι και μαχαιροπίρουνα με την επωνυμία της Πίτσος.

Το 1959 ξεκίνησε να ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών και δεν άργησε να μπει στα σπίτια και στην καρδιά των Ελλήνων. Η Πίτσος πάντα ήθελε να πρωτοπορεί και ήταν εκείνη που σύστησε στους Έλληνες καταναλωτές τις πρώτες κουζίνες POP, τα ψυγεία No Frost και πολλές άλλες συσκευές.

Η εξαγορά από τους Γερμανούς και η αλλαγή ονόματος

Η ραγδαία εξέλιξη της εταιρείας είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύσει πάνω της το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Το 1976 Bosch Siemens Hausegerate προχώρησε στην εξαγορά του 60% της Πίτσος. Παρά το γεγονός ότι το brand name της εταιρείας ήταν αρκετά ισχυρό, οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα σε BSP ΑΒΕ το 1996. Πέντε χρόνια αργότερα άλλαξε η ταμπέλα σε “BSH Οικιακές Συσκευές”.

Το 2005 η εγχώρια μονάδα παραγωγής είχε φτάσει να πουλάει 40.000 προϊόντα το χώρο. Από αυτά το 30% προοριζόταν για εξαγωγή στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση να μετακομίσει η Πίτσος στην Τουρκία

Το 2020 έγινε γνωστό ότι η Γερμανική εταιρεία θα μεταφέρει το εργοστάσιο στην Τουρκία. Τότε είχε ξεσπάσει ένας πολιτικός πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίστηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπλόκαρε μια επένδυση (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην διακυβέρνηση της χώρας) που ήθελαν να κάνουν οι Γερμανοί και έτσι το εργοστάσιο οδηγήθηκε στην Τουρκία.

Σήμερα 31/3/2021 αναμένεται να σταματήσει κάθε εργασία που γινόταν στο εργοστάσιο της Πίτσος. Το κλείσιμο ενός εργοστασίου εκτός από πλήγμα για την Ελληνική βιομηχανία, φέρνει και πολλούς εργαζόμενους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας πως όλοι οι φορείς δεν πήραν στα σοβαρά την αγωνία των εργαζόμενων.

«Αφήσαν στην τύχη τους τους εργαζομένους καθώς η μηδενική άσκηση πίεσης από τις Κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αφορούσε την Πίτσος)» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους ζητάνε να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διευκρινήσεις επί του θέματος. Την ίδια ώρα καλούν τον πρωθυπουργό έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες.

«Ζητούμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους της ΠΙΤΣΟΣ. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σας για επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρόταση για παραμονή του εργοστασίου και διατήρηση των θέσεων εργασίας», καταλήγει η επιστολή των εργαζομένων.

 

Από iefimerida.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top