ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Θέλουν να αδειάσουν τις Φυλακές με βραχιολάκι στο σπίτι – Συζητήθηκε στην Επ. Νομικών το νομοσχέδιο

ΚΥΠΡΟΣ: Θέλουν να αδειάσουν τις Φυλακές με βραχιολάκι στο σπίτι – Συζητήθηκε στην Επ. Νομικών το νομοσχέδιο

Πρόταση Νόμου για ηλεκτρονική παρακολούθηση υποδίκων μέσω βραχιολιού, αντί της προφυλάκισης τους, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Παράλληλα, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής και συνέχισε τη συζήτηση για την μεταρρύθμιση του οικογενειακού Δικαίου.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Γεωργίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε πως σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση για την τροποποίηση του Νόμου για να θεσμοθετηθεί ο κατ΄ οίκον περιορισμός υπόδικων με ηλεκτρονική παρακολούθηση και να διαγραφούν αναχρονιστικές διατάξεις αναφορικά με τη θανατική ποινή που έχει καταργηθεί πλήρως με την 10η συνταγματική τροποποίηση.
 
Όπως είπε ο κ. Γεωργίου η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων και αντίθετων απόψεων που έχει εκφράσει η Νομική Υπηρεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βασικές αρχές της Πρότασης Νόμου δεν θα γίνουν αποδεκτές.
 
Όπως είπε, το ζήτημα αυτό και η ρύθμιση του με τον κατ΄ οίκον περιορισμό με το γνωστό ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα στείλει πολλά μηνύματα και θα επιλύσει αρκετά ζητήματα όπως αυτό της συμφόρησης του πληθυσμού των φυλακών, ενώ ως χώρα θα εναρμονιστούμε με οδηγίες που αναφέρονται σε εκθέσεις ευρωπαϊκών οργάνων.
 
Η Επιτροπή Νομικών συνέχισε επίσης σήμερα, είπε ο Πρόεδρος της, την κατ΄ άρθρο συζήτηση της δέσμης των νομοσχεδίων που αφορά την μεταρρύθμιση στο οικογενειακό Δίκαιο. Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, για ένα επίμοχθο έργο επτά νομοσχεδίων και έξι Προτάσεων Νόμου. Η Επιτροπή, συνέχισε, θα συνεχίσει τη συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα ευελπιστώντας όπως και αυτή η μεταρρύθμιση οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν τη διάλυση της Βουλής στις 22 Απριλίου.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, αναφερόμενος στο θέμα του κατ΄ οίκον περιορισμού υπόδικων, είπε πως αυτή η Πρόταση έγινε για να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο σε αδικήματα για τα οποία ο Δικαστής για κάποιους συγκεκριμένους λόγους το επιτρέπει. Ιδιαίτερα, όπως είπε, σε περιπτώσεις που ο Δικαστής διαπιστώσει πως δεν υπάρχει δυνατότητα καταστροφής μαρτυρικού υλικού και τεκμηρίων, ή ακόμη διαφυγής του υπόπτου.
 
Ο κ. Λεωνίδου είπε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξαν διαφορετικές απόψεις των διαφόρων τμημάτων, και ήδη η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία συμφωνούν σε μια διαφορετική αντίληψη ενώ οι Κεντρικές Φυλακές συμφωνούν με το περιεχόμενο της Πρότασης Νόμου.
 
«Αυτή η Πρόταση Νόμου βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις συνταγματοπολιτικές εξελίξεις στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη», είπε, προσθέτοντας πως η διαδικασία αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών καθώς αποφεύγεται ο μακροχρόνιος εγκλεισμός υπόπτων, οι οποίοι στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν αθώοι.
 
Συνοπτικά, είπε ο κ. Λεωνίδου, θα πρέπει να παρέχεται στον Δικαστή η δυνατότητα άσκησης της διακριτικής του ευχέρειας για να αποφασίζει την τοποθέτηση του συγκεκριμένου μηχανισμού παρακολούθησης έτσι ώστε να μην στερείται παντελώς το δικαίωμα ελευθερίας του πολίτη.

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε επίσης τη συζήτηση του Νομοσχεδίου που αφορά την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής καθώς και τους 4 κανονισμούς που το συνοδεύουν, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να εκφράζει την πεποίθηση πως αυτά θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια σε δύο βδομάδες και ομόφωνα θα ψηφιστούν.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top