ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος της ΕΟΚΑ, είπε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας

Να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος της ΕΟΚΑ, είπε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας

To μήνυμα ότι από το έπος της ΕΟΚΑ πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα, έστειλε από την Πάφο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης μετά το πέρας της Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου. 

Ο κ. Δημητριάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σημείωσε πως γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα την πιο λαμπρή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του κυπριακού ελληνισμού.

Γιορτάζουμε είπε, “ το σθένος, την ανδρεία, την θυσία των παλικαριών της ΕΟΚΑ” προσθέτοντας πως “  από το έπος της ΕΟΚΑ πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα και να γίνει φάρος για μας, για ενότητα, ομοψυχία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος”.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο πρώτος λειτουργός εκπαίδευσης, του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Πάφου, Δημοτικής
Εκπαίδευσης, Δημήτρης Μικελλίδης.

Ο κ. Μικελλίδης ανέφερε πως η 1η Απριλίου 1955, που σηματοδότησε την περαιτέρω εθνική πορεία του κυπριακού
ελληνισμού, δεν ήταν τυχαία ή συγκυριακή εκδήλωση. Ήταν, συνέχισε, η δυναμική διεκδίκηση του προαιώνιου απελευθερωτικού πόθου του Κυπριακού Ελληνισμού, όπως ο πόθος διακηρύχθηκε με το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου, 1950, όταν το 97% του λαού αξίωσε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Ο σημερινός εορτασμός έρχεται, όπως είπε, ως φυσική συνέχεια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, που υπήρξε «ο πιο τηλαυγής φάρος που καθοδήγησε τα βήματα και τις πράξεις των Κυπρίων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ κι
ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού, που καθολικά συμμετείχε είτε ενεργητικά είτε παθητικά στον μεγάλο ξεσηκωμό του ‘55». 

Ο κ. Μικελλίδης ανέφερε πως ο Κυπριακός Ελληνισμός θυμάται με δέος το μεγάλο εκείνο τόλμημα «γιατί με την απόφαση, που πήρε την 1η Απριλίου, 1955, αρμόδεσε το παρελθόν με το μέλλον και σήκωσε στους ώμους του το ασήκωτο φορτίο μιας ιστορίας τριών χιλιάδων χρόνων».  Ο απειροπόλεμος κυπριακός λαός, εμπνευσμένος από την πολιτική και στρατιωτική του ηγεσία, μπόρεσε να αναμετρηθεί νικηφόρα με μια πάνοπλη αυτοκρατορία και να διεξαγάγει έναν απαράμιλλο επικό αγώνα, συμπλήρωσε.

Ο αγώνας του 55-59 έδειξε για άλλη μια φορά την υπεροχή της ψυχικής δύναμης έναντι όλων των άλλων μέσων, σημείωσε ο κ. Μικελλίδης ενώ είπε ότι η ψυχική δύναμη των αγωνιστών ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της λογικής.

Ακολούθως στις 10.45 π.μ.  τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 και κατάθεση στεφάνων, στον χώρο του ανδριάντα του Ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Της δέησης προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
 
Εξάλλου και ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς συμμετείχε  στον ετήσιο εορτασμό για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955-1959 με Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πόλεως Χρυσοχούς, χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης, κ. κ. Παγκρατίου.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η Μαρία Ζίγκα, Φιλόλογος του Γυμνασίου Πόλης Χρυσοχούς. Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top