ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η άτυπη πενταμερής, οι χαμηλές προσδοκίες και η αντιπολίτευση – «Δεν είναι μεταξύ μας η διαπραγμάτευση»

ΥΠΕΞ: Η άτυπη πενταμερής, οι χαμηλές προσδοκίες και η αντιπολίτευση – «Δεν είναι μεταξύ μας η διαπραγμάτευση»

 Για την άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη, τις προετοιμασίες της Ε/κ πλευράς, τη συμμετοχή της Ε.Ε., την απαισιοδοξία που επικρατεί  αλλά και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσής αναφέρθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση»,  ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης

Για την συμμετοχή της Ε.Ε. ανέφερε, «Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα της Ε.Ε. γιατί υπάρχει άρνηση από Τουρκικής πλευράς. Θα ξεκαθαρίσει εντελώς λίγες μέρες πριν την άτυπη γιατί και η Ε.Ε. συνεχίζει τις προσπάθειες προς τα Η.Ε. και προς την Τουρκική πλευρά να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα εκεί. Επαναλαμβάνω μέχρι στιγμής δεν υπάρχει παρουσία της Ε.Ε.»

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες της Λευκωσίας για τη Γενεύη δήλωσε, «Από εκεί και πέρα εσωτερικά υπάρχει συνεχείς προετοιμασία και σήμερα το απόγευμα υπάρχει ομάδα του διαπραγματευτή έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν. Πολύ συγκεκριμένες αναφορές και επί του πλαισίου του Γ.Γ. που θεωρούμε ότι όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Κραν Μοντανά θα έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στις συζητήσεις που θα γίνουν και ευελπιστούμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

«Γενικότερα υπάρχει μια απαισιοδοξία. Μια απαισιοδοξία η οποία αν θέλετε είναι κατανοητή λαμβάνοντας υπόψιν τις καθημερινές δηλώσεις που γίνονται από πλευρές Τουρκίας και Τ/κ ηγεσίας. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι όλα θα κριθούν στο Τραπέζι των συζητήσεων, δεν πρέπει να κρίνουμε από τις δημόσιες δηλώσεις. Δεν τις υποβαθμίζουμε, δεν τις υποτιμούμε αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλοι και εμείς θα κριθούμε στο Τραπέζι των συζητήσεων», ανέφερε ο κύριος Χριστοδουλίδης.

Για την συμμετοχή της Ε.Ε. ανέφερε, «Οι πληροφορίες που είχαμε είναι ότι δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές της παρουσίας της Ε.Ε. Όταν ήταν στην Κύπρο η κυρία Μόρτον, η αρμόδια υπουργός για θέματα Ευρώπης είπε ότι αν δεχτούν όλα τα μέρη η Βρετανία δεν θα φέρει την όποια ένσταση στη συμμετοχή της Ε.Ε.».

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Βρετανία θεωρεί ότι θα υποβαθμιστεί ο δικός της ρόλος ως εγγυήτρια δύναμη εάν είναι παρούσα και η Ε.Ε. ο κύριος Χριστοδουλίδης απάντησε, «Κακά τα ψέματα μετά το Brexit δεν είναι οι καλύτερες των σχέσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Υπάρχουν κι άλλα θέματα τα οποία υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Εμείς θεωρούμε ότι η συμμετοχή της Ε.Ε. είναι σημαντική γιατί όχι μόνο η Κύπρος είναι κράτος μέλος  και θα συνεχίσει να είναι και μετά την λύση του Κυπριακού. Όχι μόνο γιατί είδαμε στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία ότι η Ε.Ε. έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αλλά και λόγω της συγκυρίας. Η συγκυρία είναι ότι έχουμε μια Τουρκίας που γνωρίζουμε και πέραν από τις δημόσιες δηλώσεις ότι επιθυμεί μια ενίσχυση των Ευρωτουρκικών σχέσεων, επιθυμεί μια θετική ατζέντα με την Ε.Ε. Μια θετική ατζέντα η οποία θα αποφασιστεί τον Ιούνιο, άρα, πως μπορείς από τη μια να ζητάς μια θετική ατζέντα από την Ε.Ε. και την ίδια στιγμή να μην επιθυμείς την Ε.Ε. στο τραπέζι των συζητήσεων. Άρα θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Δεν θέλουμε την Ε.Ε. εκεί γιατί θα υποστηρίξει τις δικές μας θέσεις. Αν πραγματικά επιτευχθεί η παρουσία της εκεί θεωρώ ότι θα είναι μια θετική εξέλιξη».

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο και τις επικρίσεις τις αντιπολίτευσής προς την στάση της Κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, «Την μια στιγμή ακούω την καθημερινή κρητική που γίνεται. Είμαστε και σε προεκλογική περίοδο. Πάντα πριν την προεκλογική περίοδο ανεβαίνουν οι τόνοι αλλά ξέρετε δεν είναι μεταξύ μας που θα διαπραγματευτούμε. Είμαι σίγουρος ότι και με τον κύριο Κυπριανού και με τον κύριο Παπαδόπουλο αν καθίσουμε σε ένα τραπέζι θα τα βρούμε. Δεν είναι μεταξύ μας η διαπραγμάτευση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top