Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Με Ουκρανία και Αιθιοπία ως κεντρικά θέματα στην ατζέντα συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών

19.04.2021
12:02
Πολιτική

Ξεκίνησε η άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Υπάτου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζεπ Μπορέλ, η οποία αναμένεται να έχει την Ουκρανία και την Αιθιοπία ως κεντρικό θέμα.

Υπό τις τρέχουσες υποθέσεις, το Συμβούλιο θα εξετάσει τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις σε Γεωργία, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ και διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPOA). Θα συζητηθούν επίσης μετά τη Συμφωνία του Κοτονού και οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας και την Αιθιοπία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την Ουκρανία μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας στις 11 Φεβρουαρίου και την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ουκρανία στις 2-3 Μαρτίου και στο πλαίσιο πρόσφατων ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στην Ουκρανία σύνορα και στην Κριμαία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα επικεντρώσουν τη συζήτησή τους στην επίλυση των συγκρούσεων και στη συνολική εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Θα κληθούν ιδίως να επεξεργαστούν πώς η ΕΕ θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες επίλυσης των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της μορφής της Νορμανδίας και της τριμερούς ομάδας επαφών.

Το άλλο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η περαιτέρω εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, και ιδίως η συνεχής δέσμευση της ΕΕ με την Ουκρανία για τη διασφάλιση διαρκών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, ιδίως για την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Οι Υπουργοί θα κληθούν να προβληματιστούν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την τομεακή συνεργασία της με την Ουκρανία τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της για να συνεργαστούν με την Ουκρανία για να υποστηρίξουν καλύτερα τις βασικές μεταρρυθμίσεις. Οι Υπουργοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια άτυπη ανταλλαγή με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Κουλέβα.

Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει με ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στη Γεωργία, μετά τη δεύτερη αποστολή διαμεσολάβησης του Κρ.Ντάνιελσον, του προσωπικού απεσταλμένου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της αποστολής του και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πολιτική κρίση.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προετοιμασίες για την επικείμενη συνάντηση των ηγετών ΕΕ Ινδίας που θα φιλοξενήσει η πορτογαλική Προεδρία στις 8 Μαΐου στο Πόρτο, εστιάζοντας στα κύρια παραδοτέα, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής σχέσης σύνδεσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πολιτική κρίση στη Μιανμάρ, υπό το φως της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης, ιδίως της βάναυσης καταστολής στις 27 Μαρτίου.

Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει με γραπτή διαδικασία ένα δεύτερο σύνολο περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στο στρατιωτικό πραξικόπημα και τη συνεχιζόμενη καταστολή στη χώρα.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Μοζαμβίκη, υπό το φως των τελευταίων επιθέσεων στην Πάλμα, της εντατικοποίησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα μοιραστεί την εκτίμησή του σχετικά με τις προτεραιότητες δράσης. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί θα ενημερωθούν για το έργο της Μικτής Επιτροπής του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) και για τα μελλοντικά βήματα που θα οδηγήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας μετά το Κοτονού.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Αιθιοπία και τις περιφερειακές εντάσεις. Θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα της πολιτικής της ΕΕ για την υποστήριξη της ειρήνης και την επείγουσα ανακούφιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Τιγκράι, και θα εξετάσουν μια στρατηγική προς την Αιθιοπία που υπερβαίνει την κρίση στο Τιγκράι, ιδίως εν όψει των προσεχών εκλογών.

Θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της επίσκεψης της Φινλανδού Υπουργού Εξωτερικών Πέκκα Χαβίστο, στον οποίο είχε ανατεθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να επιστρέψει στην περιοχή για να επαναλάβει τα αιτήματα της ΕΕ που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Μαρτίου και να αξιολογήσει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι τώρα.

Από τις 4 έως τις 9 Απριλίου ο Φινλανδός Υπουργός επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, πριν πάει στην Αντίς Αμπέμπα για να συναντηθεί με τις αρχές της Αιθιοπίας και της Αφρικανικής Ένωσης και στο Τιγκράι.

Οι Υπουργοί θα κληθούν ιδίως να μελετήσουν πώς να πιέσουν αποτελεσματικά τις αιθιοπικές αρχές να εφαρμόσουν ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στο Τιγκράι (ανθρωπιστική πρόσβαση, ανεξάρτητες έρευνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρακολούθηση και επαλήθευση της κατάπαυσης του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων της Ερυθραίας) και τι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της ΕΕ για τη διασφάλιση μιας ενιαίας και συνεκτικής στρατηγικής προσέγγισης για την Αιθιοπία και την περιοχή.

Θα επικεντρωθούν επίσης στα βασικά στοιχεία αξιόπιστων, διαφανών και δίκαιων μελλοντικών εκλογών, καθώς και στον τρόπο ενθάρρυνσης της επιστροφής στον διάλογο στην Αιθιοπία. Τέλος, θα ανταλλάξουν την περιφερειακή διάσταση σχετικά με την κρίση και τις επιπτώσεις της αποσταθεροποίησης στο Κέρας της Αφρικής.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει, μέσω γραπτής διαδικασίας, συμπεράσματα σχετικά με: μια στρατηγική της ΕΕ για συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό, την ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ στο Σαχέλ και για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη νότια γειτονία. Μια απόφαση του Συμβουλίου και ένας εκτελεστικός κανονισμός του Συμβουλίου θα εκδοθούν επίσης με γραπτή διαδικασία, επιβάλλοντας ένα δεύτερο σύνολο περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στο στρατιωτικό πραξικόπημα και τη συνεχιζόμενη καταστολή στη Μιανμάρ / Βιρμανία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ