Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά στη συνέντευξη Τύπου

21.04.2021
12:25
Πολιτική

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά στη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι πριν τη συνέντευξη Τύπου είχαν συμφωνήσει να διατηρήσουν μια εποικοδομητική γλώσσα κατά τις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.

Για το Κυπριακό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι πρέπει να διαπραγματευτούν λύση δύο κρατών.

Σε συνέντευξή του στο Haberturk, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν σε πολύ ειλικρινές κλίμα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων.

«Ξεκίνησε ένας νέος διάλογος. Αυτή η πρώτη συνάντηση δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Ήταν όμως πιο θετική από όσο περιμέναμε. Επιπλέον ήταν θετική όσο και οι διερευνητικές στην Αθήνα», ανέφερε. Αργότερα, πρόσθεσε, «όταν περάσαμε στην συνέντευξη Τύπου, η Ελλάδα μας είπε ότι δεν θα δηλώσουν κάτι που θα προκαλέσει συζητήσεις, και πως το ίδιο περιμένουν και από εμάς. Κι εγώ τους είπα ασφαλώς θα διατηρήσουμε μια εποικοδομητική γλώσσα και ότι πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Και έκανα εποικοδομητικές δηλώσεις ως οικοδεσπότης».

Ωστόσο, υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, «η ελληνική αποστολή και ο Δένδιας δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Πάντως είπε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί και ο ίδιος θα πάει στην Αθήνα, ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο μεταξύ των δύο χωρών.

Για το Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν θα διαπραγματευτούμε την ομοσπονδία με την ‘διοίκηση’ στην Κύπρο με τον ίδιο τρόπο. Ως Τουρκία και ‘τδβκ’ η στάση μας είναι η ίδια. Αυτή είναι εθνική υπόθεση. Πλέον πρέπει να αξιολογήσουμε άλλες επιλογές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, πρέπει οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν επί της κυριαρχικής ισότητας». Η 5 συν 1 άτυπη συνάντηση, είπε, «ήταν δική μας πρόταση», προσθέτοντας ότι «στόχος αυτής της συνάντησης είναι να διαπραγματευτούμε τι θα συζητήσουμε».

Πρέπει, ανέφερε, «να δούμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. Εάν υπάρχει πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο και τις αρχές. Ως ‘τδβκ’ και Τουρκία θα πάμε εκεί εποικοδομητικά και με κατανόηση. Και θα εξηγήσουμε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία».

«Διαπραγματευόμαστε 53 χρόνια, κάθε φορά το δεχόμαστε. Επειδή η Ε/κ πλευρά δεν θα αποδεχτεί την πολιτική ισότητα δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο. Πρέπει να διαπραγματευτούμε λύση δύο κρατών», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού.

«Οποιονδήποτε σχηματισμό και αν κάνετε σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, αν υπάρχουν, για να μεταφερθεί σε άλλες χώρες πρέπει να έχει τη δική μας άδεια. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει αυτό το προϊόν για να είναι οικονομικό πρέπει να περάσει μέσω Τουρκίας. Γιατί αποκλείετε την Τουρκία και τη βόρεια Κύπρο;», διερωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για το Ορούτς Ρέις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έχει αποσυρθεί για εξάμηνη συντήρηση. «Αποσύρεις το πλοίο, αντιδρούν. Το στέλνεις, αντιδρούν. Ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε -όσο είναι εφικτό- από την εσωτερική πολιτική, αλλά δίνουμε και απαντήσεις όταν χρειάζεται. Έχουμε δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς εμάς. Όλος ο κόσμος το έχει δει», υποστήριξε.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι έτοιμοι να καθίσουν και να συνομιλήσουν με την αμερικανική κυβέρνηση. «Πραγματοποιήσαμε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες (με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ). Στην τελευταία μας επικοινωνία, το ζήτημα των S-400 δεν συζητήθηκε», ανέφερε. «Πρέπει να κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα. Αντί να κολλάμε με τους S-400, πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα για αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι είναι ωφέλιμο να διατηρήσουν μια ισορροπημένη στάση τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Τουρκίας.
 
ΚΥΠΕ