ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφαρμογή σημαντικών πολιτικών για τις μητέρες, λέει η Υπουργός Εργασίας

Εφαρμογή σημαντικών πολιτικών για τις μητέρες, λέει η Υπουργός Εργασίας

Στις σημαντικές πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση για την μητέρα αναφέρεται η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου σε μήνυμά της για τη Γιορτή της Μάνας.

«Μέσα από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία τους τελευταίους 14 μήνες, οι γυναίκες έχουν επωμισθεί δυσανάλογο βάρος και αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στα επαγγέλματα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά και στις προϋπάρχουσες ανισότητες και στερεότυπα τα οποία επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη πραγματικότητα», αναφέρει η κ. Αιμιλιανίδου στο μήνυμά της.

«Σε όλες τις γυναίκες, τις μάνες, με σεβασμό αναγνωρίζουμε, τιμούμε και θαυμάζουμε την προσφορά, την ικανότητα, την εργατικότητα, το πάθος και τον δυναμισμό της Κύπριας μάνας», προσθέτει.

Ως Κυβέρνηση, σημειώνει η Υπουργός Εργασίας, «έχουμε θέσει τη στήριξη της γυναίκας, της μάνας και της οικογένειας ψηλά στις προτεραιότητες μας και έχουμε καθορίσει σημαντικούς άξονες πολιτικής αναφορικά με την οικογενειακή πολιτική, την ισότητα των φύλων και τη στήριξη της οικογένειας».

Σύμφωνα με την ίδια «κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουμε προωθήσει και εφαρμόσει σημαντικές πολιτικές». Αναφορά κάνει στην επαναφορά του επιδόματος μάνας για τις πολύτεκνες μητέρες, την αύξηση του ορίου εισοδήματος βάσει του οποίου παρέχεται το επίδομα τέκνου, εισαγωγή της πληρωμένης άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων, την επέκταση της άδειας μητρότητας στις περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων και την αναγνώριση μέσω νομοσχεδίου του δικαιώματος της γυναίκας η οποία αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, σε άδεια μητρότητας, καθώς και όλων των άλλων δικαιωμάτων που έχει η βιολογική μητέρα.

Αναφορά κάνει ακόμα στην διασφάλιση του δικαιώματος της γυναίκας σε επίδομα μητρότητας ή πατρότητας σε περιπτώσεις όπου δικαιούχος απουσιάζει από την Κύπρο για σκοπούς συνοδείας νεογέννητου του παιδιού το οποίο χρειάζεται νοσηλεία στο εξωτερικό, στη συνέχεια της της εφαρμογής του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» με στόχο σε άπορες οικογένειες που αποκτούν ένα νέο παιδί, την επέκταση του Σχεδίου δωρεάν μεταφοράς μαθητών παιδιών πολύτεκνων οικογενειών από το δεύτερο παιδί, στη δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας και του Σπιτιού του Παιδιού και στη στόχευση στην καθιέρωση της γονικής άδειας μετ’ απολαβών.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, «στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέθεσε τις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για σημαντικές επενδύσεις που τροχοδρομούνται στο πλαίσιο ανάκαμψης από την πανδημία, με επίκεντρο και ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις σε δομές και πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας και την επίτευξη πραγματικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ώστε όλες οι γυναίκες να απολαμβάνουν ισότιμα όλες τις ευκαιρίες, επαγγελματικές και κοινωνικές, που δικαιούνται και αξίζουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η κ. Αιμιλιανίδου, έχει ήδη δρομολογηθεί η εφαρμογή σειράς πολιτικών, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για παροχή ποιοτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την βρεφική ηλικία σε όλα τα παιδιά και την ενίσχυση της στήριξης της οικογένειας.

«Τη συμβολική αυτή μέρα εύχομαι χρόνια πολλά και εκφράζω την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μου σε όλες τις μητέρες και διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε τις πολιτικές μας για την ουσιαστική στήριξή τους», καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top