ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Alpha: Η πρωτιά στις Βουλευτικές εκλογές και τι θα γίνει με την τέταρτη θέση

Δημοσκόπηση Alpha: Η πρωτιά στις Βουλευτικές εκλογές και τι θα γίνει με την τέταρτη θέση

Τρεις εβδομάδες έχουν απομείνει για τις Βουλευτικές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δίνουν τη δική τους εκτίμηση για το αποτέλεσμα αλλά και τη «σφυγμομέτρηση» των πολιτών.


Στην δημοσκόπηση της τηλεόρασης του Alpha χθες βράδυ (10/5) φαίνεται ότι η πρώτη θέση ακόμη δεν έχει καθοριστεί με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να αναμένεται να κονταροχτυπηθούν μέχρι τέλους, ενώ ΕΛΑΜ και Οικολόγοι φαίνεται ότι θα δώσουν τη μάχη της τέταρτης θέσης. 16% των συμμετεχόντων δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ όπως όλα δείχνουν θα έχουμε μια πολυκομματική βουλή.


Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Pulse για λογαριασμό του Alpha


Συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Alpha τον Μάρτιο του 2021, αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 66% δηλώνουν πως σίγουρα θα ψηφίσουν, 17% ότι μάλλον θα ψηφίσουν, 9% ότι σίγουρα δεν θα πάνε και 8% μάλλον δεν θα πάνε. Τον Μάρτιο του 2021, οι σίγουροι ήταν 58%.

 

49% των συμμετεχόντων απαντά ότι έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και δεν νομίζει να αλλάξει γνώμη, έναντι 37% που ήταν το ποσοστό αυτό τον περασμένο μήνα. 27% απαντά ότι θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσει.

 

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου ο ΔΗΣΥ έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 18% παρουσιάζοντας αύξηση 1% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, δεύτερο το ΑΚΕΛ με αύξηση 2%, τρίτο το ΔΗΚΟ με μείωση 0,5% και με το ίδιο ποσοστό 5% ακολουθούν ΕΛΑΜ και Οικολόγοι. Το ΕΛΑΜ ανέβασε κατά 2 μονάδες το ποσοστό του ενώ οι Οικολόγοι έχασαν μία μονάδα. Ακολουθεί η ΕΔΕΚ με 4%, η Αλλαγή Γενιάς με 2,5%, η ΔΗΠΑ με το ίδιο ποσοστό και η Αλληλεγγύη με 2%.

**ΣΗΜΕΙΩΣΗ - Λόγω τυπογραφικού λάθους στην πιο κάτω κάρτα το Κίνημα Οικολόγων είναι στο 4%.Το ποσοστό είναι 5%. 

 

Σε ότι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στο 55%, με τις μεγαλύτερες απώλειες του της τάξης 5% να κινούνται προς το ΕΛΑΜ, 4% προς το ΔΗΚΟ, 4% προς τους Οικολόγους, 2% προς το ΑΚΕΛ, 2% προς τη ΔΗΠΑ, την ΕΔΕΚ και την Αλλαγή Γενιάς 1%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 12% ενώ 4% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ απαντά ότι δεν θα ψήφιζε.

Η συσπείρωση του ΑΚΕΛ είναι στο 67%. 8% των ανθρώπων που ψήφισαν ΑΚΕΛ στις προηγούμενες Βουλευτικές δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, ενώ η μεγαλύτερες απώλειες είναι στην Αλλαγή Γενιάς 4%, στους Οικολόγους 3%, στο ΔΗΚΟ 3% και στον ΔΗΣΥ 2%.

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η συσπείρωση του ΔΗΚΟ που έφτασε μόλις στο 45%. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι προς την ΔΗΠΑ και φτάνει το 8%, στον ΔΗΣΥ 6%, στους Οικολόγους 6%, στο ΑΚΕΛ 5%, στην Αλλαγή Γενιάς 5%, στο ΕΛΑΜ 3% και στην ΕΔΕΚ 2%.

Εκτίμηση αποτελέσματος

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης γίνεται εκτίμηση ψήφου με την μέση τιμή του ΔΗΣΥ να είναι στο 26%, του ΑΚΕΛ στο 23%, του ΔΗΚΟ στο 12%, του ΕΛΑΜ και των Οικολόγων στο 7%, της ΕΔΕΚ στο 6%. Ακολουθούν Αλλαγή Γενιάς 3,5%, ΔΗΠΑ 3,5% και Αλληλεγγύη 3%. Ωστόσο στο εύρος που δίνεται, ο ΔΗΣΥ δύναται να λάβει από 23,5-28,5% και το ΑΚΕΛ από 20,5-25,5% γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πρωτιά. 

Το ΔΗΚΟ σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος εύκολα θα διατηρήσει την τρίτη θέση, ωστόσο ΕΛΑΜ και Οικολόγοι θα δώσουν μάχη για την 4η θέση. Αλλαγή Γενιάς και Δημοκρατική παράταξη φαίνεται πως θα δώσουν τη δική τους μάχη για είσοδο στη Βουλή. 

Στην παράσταση νίκης η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων με ποσοστό 69% εκτιμούν ότι ο ΔΗΣΥ θα είναι πρώτο κόμμα. Μόλις 9% πιστεύει ότι θα είναι το ΑΚΕΛ.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Pulse για λογαριασμό του Alpha με δείγμα 1200 επιτυχημένων συνεντεύξεων, Παγκύπρια με συμμετέχοντες άτομα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές. Έγινε με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων την περίοδο 4-7 Μάϊου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top