ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: «Εξαφανισμένο» φάρμακο που χρειάζονται εκατοντάδες ασθενείς- Φωνάζουν εδώ και καιρό για τα προβλήματα στην παράδοσή του

ΚΥΠΡΟΣ: «Εξαφανισμένο» φάρμακο που χρειάζονται εκατοντάδες ασθενείς- Φωνάζουν εδώ και καιρό για τα προβλήματα στην παράδοσή του

Εξαφανισμένο, καταγγέλλουν πολλοί ασθενείς, ότι είναι συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο χορηγείται σε μυοπαθείς. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας δεν είναι η πρώτη φορά που οι παρτίδες που φτάνουν στην Κύπρο εξαντλούνται πολύ πριν την επόμενη παράδοση.

Του Στέλιου Στυλιανού

Πρόκειται για το σκεύασμα/φάρμακο Mestinon το οποίο χορηγείται όπως αναφέραμε σε ασθενείς με μυοπάθεια (μυασθενείς) και για το οποίο όπως όλα δείχνουν υπάρχει δυσκολία στην προμήθεια.

Σήμερα 18 Μαΐου το φάρμακο δεν υπάρχει σε κανένα από τα φαρμακεία των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας-Λεμεσού-Λάρνακας αλλά ούτε και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής με αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να μην λαμβάνουν την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή για την έχουν συνταγογράφηση.

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Ασθενών με Μυασθένεια Gravis Αννα Ζαννέτου η οποία μας ανέφερε ότι όντως παρατηρείται συστηματικά έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου, ωστόσο ο Σύνδεσμος δεν έχει αφήσει κανένα μέλος του και πολλές φορές και μη μέλη του χωρίς το συγκεκριμένο σκεύασμα, προσπαθώντας ο ένας ασθενής να βοηθήσει τον άλλο.

Όπως πληροφορούμαστε ο Σύνδεσμος καταφέρνει να συγκεντρώσει κάποια πολύ μικρή ποσότητα από ασθενείς που το συγκεκριμένο φάρμακο τους δημιούργησε κάποιες παρενέργειες και αντί να το επιστρέψουν στα Νοσοκομείο το παραδίδουν στον σύνδεσμο και από εκεί γίνεται τεράστια προσπάθεια όποιος ασθενής το έχει ανάγκη να το λαμβάνει.

Το ΤhemaOnline επικοινώνησε με αρμόδια πηγή, όπου μας ανέφερε ότι όντως υπάρχει δυσκολία στην προμήθεια του συγκεκριμένου φαρμάκου, ωστόσο αυτό δεν είναι για τρεις μήνες όπως οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν.

Όπως μας αναφέρθηκε το σκεύασμα -υποστηρίζουν- ότι υπήρχε στα φαρμακεία των Νοσοκομείων μέχρι τις 29/4 και αναμένεται αυξημένη-μεγαλύτερη παρτίδα με ημερομηνία την 1η Ιουνίου. Μάλιστα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να έρθει μια μικρότερη παρτίδα του φαρμάκου στην Κύπρο εσπευσμένα την ερχόμενη βδομάδα.

Η τελευταία παρτίδα του Mestinon που έφτασε στην Κύπρο ήταν στις 19 Μαρτίου και αφορούσε 1000 σκευάσματα (1000 κουτιά του φαρμάκου) ενώ η επόμενη παράδοση αφορά την τριπλάσια ποσότητα.

Φαίνεται πως οι ασθενείς που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κάτι που θα πρέπει και οι αρμόδιοι να ερευνήσουν ώστε η παραγγελία που γίνεται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών.

Σε ερώτησή μας για ασθενή ο οποίος δεν έχει το φάρμακο του αυτή τη στιγμή και που θα μπορούσε να αποταθεί δεν λάβαμε απάντηση, ελπίζουμε όμως ότι αυτή η έλλειψη που παρατηρείται για ένα σημαντικό για τους μυασθενείς φάρμακο να είναι και η τελευταία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top