ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η κυπριακή ναυτιλία απέδειξε ανθεκτικότητα παρά την κρίση λόγω COVID

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η κυπριακή ναυτιλία απέδειξε ανθεκτικότητα παρά την κρίση λόγω COVID

Η κυπριακή ναυτιλία έχει δείξει την ανθεκτικότητά της εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και υποστήριξε την κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας την 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ).

 
Παράλληλα, στη συνέλευση, που διεξήχθη διαδικτυακά, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών αύξησης της αποδοτικότητας του Υφυπουργείου η κυβέρνηση εξασφάλισε κονδύλια ύψους €2,5 εκατομμυρίων για τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Υφυπουργείου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός σημείου μονοθυριδικής ναυτιλιακής εξυπηρέτησης (One Stop Shop).
 
Εξάλλου, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΚΝΕ Φίλιππος Φιλής είπε πως μετά την κρίση του κορωνοϊού και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, διακρίνεται το τέλος κρίσης αλλά ζήτησε όπως η επόμενη μέρα μας βρει έτοιμους στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου που αφήνει πίσω της η κρίση του Covid.
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «παρά τις οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας και το γεγονός ότι ο κυπριακός ναυτιλιακός τομέας δραστηριοποιείται σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, είμαστε περήφανοι διότι η χώρα μας κατάφερε να διατηρήσει την θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος στόλος στην Ευρώπη και ο ενδέκατος στον κόσμο, ενώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη».
 
Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο κυπριακός ναυτιλιακός τομέας κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα του και να κρατήσει τη ναυτιλία ως ένα από τους κύριους πυλώνες της οικονομίας, με συμβολή της τάξης περίπου 7% στο ΑΕΠ της Κύπρου, ενώ παράλληλα κατά την πανδημία η ναυτιλιακή βιομηχανία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της, αφού κράτησε το εμπόριο «ζωντανό» και τη ροή εμπορευμάτων συνεχή.

Τόνισε, επίσης, ότι από τη σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας έχουν γίνει αξιόλογα βήματα για βελτίωση της ναυτιλιακής υποδομής και των σχετικών υπηρεσιών στην Κύπρο, μέσω ενός καλά δομημένου στρατηγικού σχεδίου.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίδει προτεραιότητα στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας, αλλά και για την εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε διάφορους κύριους τομείς της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, για την πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.

Δημητριάδης: €2,5 εκατ. για πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υφυπουργείου
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Βασίλης Δημητριάδης τόνισε πως το Υφυπουργείο εργάζεται στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του μέσω του οργανικού επανασχεδιασμού και της αύξησης της παραγωγικότητας, επιτάχυνση των διαδικασιών πλήρωσης των κενών θέσεων και της ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών του Υφυπουργείου, δημιουργώντας έτσι πιο ισχυρές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σημείου μονοθυριδικης εξυπηρέτησης (One Stop Shop).
 
«Για αυτό το έργο η κυβέρνηση εξασφάλισε κονδύλια ύψους €2,5 εκατ. περίπου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», πρόσθεσε.
 
Αναφέρθηκε στο στρατηγικό όραμα του Υφυπουργείου, το οποίο περιλαμβάνει τρία συστατικά στοιχεία, τη βιωσιμότητα, την εξωστρέφεια και την προσαρμοστικότητα.
 
Επανέλαβε τέλος την βούληση και αποφασιστικότητα του Υπουργείου του να εργαστεί μαζί με το Επιμελητήριο «για μια πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή ναυτιλία».
 
Η επόμενη μέρα να μας βρει έτοιμους
Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΚΝΕ, τόνισε στην ομιλία του πως το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη δύσκολη χρονιά, με τη ναυτιλία να επηρεάζεται σημαντικά από τα lockdown τους περιορισμούς στη διακίνηση και στα ταξίδια.
 
Σημείωσε ωστόσο ότι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης και καθώς προχωρεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, διαφαίνεται το τέλος της κρίσης.
 
«Η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο επί των επιχειρήσεών μας και να καταρτίσουμε μια στρατηγική ανάκαμψης που θα διατηρήσει την Κύπρο ως ένα ηγετικό ναυτιλιακό κέντρο, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια πιο βιώσιμη οικονομία για τη χώρα μας», είπε.
 
Λέγοντας πως το μέλλον είναι γεμάτο προκλήσεις, ο κ. Φιλής είπε πως «υπάρχει ανάγκη να επανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της ναυτιλίας ενόψει των προκλήσεων αυτών και των μαθημάτων από την κρίση του κορωνοϊού».
 
Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση όπως εξετάσει την πρόταση του Επιμελητηρίου για δημιουργία ενός πιστωτικού ιδρύματος για τον τομέα των μεταφορών και της ναυτιλίας, ο οποίος θα διαθέσει κονδύλια στη βάση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας ή και να παρέχει ανταγωνιστική χρηματοδότηση σε εγχώριες ναυτιλιακές εταιρείες.
 
Τέλος, χαρακτηρίζοντας το τουρκικό εμπάργκο ως ένα συνεχόμενο αρνητικό παράγοντα για την περαιτέρω εξέλιξη της κυπριακής ναυτιλίας, ο κ. Φιλής ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για επίλυση των παράνομων περιορισμών στο εμπόριο τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top