ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

Οι κατά τόπους Έφοροι Εκλογής παρέλαβαν την 25η Μαϊου γύρω στα 600.000 ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου, που κατανέμουν στα 1.176 εκλογικά κέντρα για να δοθούν με τις κάλπες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων την ερχόμενη Παρασκευή. Περίπου 6.000 ψηφοδέλτια θα διατεθούν στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.  


Το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα διαβουλεύεται με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να μην επιβληθεί δεκαήμερος αυτοπεριορισμός στους εγκλωβισμένους, που θα έλθουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα χωριά τους, για να ψηφίσουν.
 
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών διευκρίνισε περαιτέρω τα μέτρα που θα ισχύουν  κατά τη ψηφοφορία για το προσωπικό, τους αντιπροσώπους των υποψηφίων και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που θα εισέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο. Συγκεκριμένα θα πρέπει να φέρουν μάσκα προστασίας, καθ΄ όλη τη διάρκεια που θα βρίσκονται σε αυτό και για την είσοδο τους θα πρέπει να έχουν safetest. Oι εκλογείς υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας προσώπου και να απολυμάνουν τα χέρια τους κατά την είσοδο τους στο εκλογικό κέντρο και επεσήμανε πως, δεν θα επιτραπεί σε εκλογείς  που θα φέρουν μάσκα προστασίας με τυπωμένο το όνομα ή το έμβλημα πολιτικού κόμματος ή συνδυασμού ή υποψηφίου, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, που να υποδηλώνει την προτίμηση του εκλογέα, προς συγκεκριμένο συνδυασμό ή υποψήφιο, να εισέλθουν στο εκλογικό κέντρο και να ψηφίσουν. Ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύονται τα εκλογικά επιτελεία, η επίδειξη ή ανάρτηση πινακίδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, έξω από τα εκλογικά κέντρα.
 
Ο Γενικός Έφορος ανακοίνωσε επίσης ότι λειτουργεί η υπηρεσία παροχής πληροφοριών τις εργάσιμες ημέρες, από η ώρα 8:00 π.μ. μέχρι η ώρα 6:00 μ.μ. και το Σάββατο από η ώρα 8 00 π.μ. μέχρι η ώρα 1.00 μ.μ. στους τηλεφωνικούς αριθμούς 77772212, 22867614, 22867643, 22867713, για ενημέρωση σχετικά με αντικατάσταση εκλογικού βιβλιαρίου, ή δελτίου ταυτότητας, λόγω απώλειας ή φθοράς, τις ώρες ψηφοφορίας, το εκλογικό κέντρο που ψηφίζει ο εκλογέας, αναφέροντας τον αριθμό της πολιτικής ταυτότητάς του και τον αριθμό επιτρεπόμενων σταυρών προτίμησης, κατά εκλογική περιφέρεια.
 
Ο τραγικός θάνατος του Λοχαγού της Εθνικής Φρουράς Ξάνθου Κυριάκου, ο οποίος έπεσε από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια άσκησης σημάδεψε τις τοποθετήσεις των κομμάτων την 25η Μαΐου. Όλα σχεδόν τα κόμματα εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στους οικείους του Λοχαγού και την Εθνική Φρουρά.
 
Ο προεκλογικός λόγος των κομμάτων περιείχε κατά κύριο λόγο απαντήσεις και ανταπαντήσεις στην εκατέρωθεν κριτική Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.
 
Οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας που αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν μετά την εκτροπή της πτήσης της Ryanair Αθήνα - Βίλνιους αποτέλεσαν αναφορές κομμάτων σε δυο μέτρα και σταθμά από την ΕΕ, η οποία αδρανεί για τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και την παραβίαση από την Άγκυρα των ευρωπαϊκών αρχών.
 
Οι Υπουργοί Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου απάντησαν στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου ότι διεξάγει "εκστρατεία καθημερινής παραπληροφόρησης" σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
 
Η Υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου στο περιθώριο επίσκεψης της στην εταιρεία, CP Foodlab, μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ευρωβουλευτή του κόμματος Λευτέρη Χριστοφόρου εξέφρασε την ελπίδα ότι τα σχέδια τα οποία έχει προκηρύξει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα μπορέσουν να βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο και άλλες επιχειρήσεις να προχωρήσουν και να εξελιχθούν όπως η εταιρεία που επισκέφθηκε.
 
Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε «παρών» στο προεκλογικό σκηνικό, καλώντας το ΑΚΕΛ να απαντήσει στον κυπριακό λαό αν θα συνδράμει εποικοδομητικά στην προσπάθεια να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Σχεδίου Ανάκαμψης και να εισέλθει η χώρα σε ένα νέο ανθεκτικό μοντέλο οικονομίας ή αν θα συνεχίσει με στείρα, τοξική και μηδενιστική αντιπολίτευση, καταψηφίζοντας τα πάντα.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως οποιαδήποτε συναγερμική ψήφος φύγει ως ψήφος διαμαρτυρίας στα μικρά κόμματα, είναι «έμμεση πριμοδότηση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ στην προσπάθειά τους να βάλουν τους θεμελιούς, για να επανέλθουν στη διακυβέρνηση και να εφαρμόσουν τις πολιτικές του 2008-13», προσθέτοντας ότι τα κόμματα αυτά θέλουν τα επόμενα δυο χρόνια να υπάρχει μια Βουλή «Βαβέλ», που θα είναι τροχοπέδη σε οποιοδήποτε θετικό βήμα για τον τόπο. Ο ΔΗΣΥ, διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα θα διερευνηθούν εις βάθος από το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ.
 
Το ΑΚΕΛ με δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Γιώργου Λουκαΐδη  κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν ηχηρό μήνυμα στη Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού για τα αδιέξοδα που προκάλεσε και για όσα αρνητικά και κινδύνους επισώρευσε και να ενισχύσουν την προοπτική της προοδευτικής αλλαγής, που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία. Ο κ. Λουκαϊδης  παρατήρησε πως η «ανεπάρκεια των κυβερνώντων αφήνει για πολλοστή φορά τα παιδιά χωρίς εμβολιαστική κάλυψη» και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την έγκαιρη και επαρκή εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.  To ΑΚΕΛ κάλεσε το Υπουργείο Άμυνας να διερευνήσει άμεσα τα αίτια που οδήγησαν στο δυστύχημα και στο θάνατο του αξιωματικού. Με δήλωση του Άγγελου Κασσιανού το κόμμα παρατήρησε ότι η πανδημία απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν χρειαζόμαστε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό κράτος. Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι  συμφωνεί με την κοινή διακήρυξη  για την προστασία του Ακάμα που κατατέθηκε ενώπιον του  από περιβαλλοντικές οργανώσεις μέλη της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και κοινοποίησε διακήρυξη για στήριξη προς το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ από 40 παλαίμαχους ποδοσφαιριστές.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι θα αποτύχουν εκ νέου όσοι με «αποστασίες, συκοφαντίες, ύβρεις, λάσπη» προσπαθούν να αποδυναμώσουν το ΔΗΚΟ επειδή βρίσκουν απέναντι τους, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και τους πολίτες που δεν είναι εγκλωβισμένοι στα «στεγανά του δικομματισμού», που «ζητούν αλλαγή». Απαντώντας στους Υπουργούς και την αναφορά τους σε παραπληροφόρηση, το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι τους τον επιστρέφει, και τους κάλεσε να εξηγήσουν γιατί η Κομισιόν προβλέπει πως το 2021 η Κύπρος θα έχει τον 6ο χειρότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης. Το ΔΗΚΟ δια του Αντιπροέδρου του Μιχάλη Δαμιανού κάλεσε τους πολίτες να σημειώσουν ότι τις τελευταίες μέρες ο ΔΗΣΥ εξαντλεί τις λυσσαλέες επιθέσεις του στο ΔΗΚΟ και όχι στα μικρότερα κόμματα διαμαρτυρίας, επειδή το ΔΗΚΟ ενοχλεί, επειδή το ΔΗΚΟ θα απαιτήσει στη Βουλή διαφάνεια, έλεγχο και κάθαρση και θα πιέσει την Ελεγκτική Υπηρεσία  να κάνει τη δουλειά της. Το κόμμα δια του Προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου χαιρέτισε την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, για διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος που οδήγησαν στο θάνατο του Λοχαγού.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, υπό την ιδιότητα του και ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας  εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αξιωματικού και στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Η ΕΔΕΚ εξέφρασε απογοήτευση για την στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο για δεύτερη φορά στην περίπτωση της Λευκορωσίας, προχωρά άμεσα σε λήψη κυρώσεων ενώ στην περίπτωση της Κύπρου και των επαναλαμβανόμενων τουρκικών προκλήσεων όπου τα ζητήματα είναι πολύ πιο σοβαρά, δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία.
 
Η Συμμαχία Πολιτών, πέρα από τα συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αξιωματικού  ανέφερε πως πρέπει να διερευνηθούν εις βάθος οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα για να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία.

Η Αλληλεγγύη με αφορμή την επιβολή εμπάργκο στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας από την ΕΕ εξέφρασε την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ζητήσει την άμεση απαγόρευση πτήσεων ευρωπαϊκών εταιρειών στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και η Κομισιόν οφείλει να το επιβάλει. Το Κίνημα ζήτησε άμεση διακοπή του εμβολιασμού γυναικών ηλικίας 20-45 ετών με ΑstraΖeneca, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι το Υπουργείο αγόρασε τεράστιες ποσότητες ΑstraΖeneca, δεν αφορά τον πολίτη και έκανε λόγο για νοσηρότητα και θνητότητα  από λάθη αδαών «υπευθύνων». Η Αλληλεγγύη ζήτησε σε βάθος διερεύνηση των συνθήκων υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, να αναληφθούν οι ευθύνες και να αποφευχθούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον. Η Αλληλεγγύη κάλεσε εκ νέου το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει την διαδικασία ανάθεσης των επιμορφωτικών προγραμμάτων των ΚΙΕ με το σύστημα αγοράς υπηρεσιών.
 
Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών  εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αίτια της τραγωδίας θα εξεταστούν άμεσα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Το Κίνημα παρουσίασε την Τρίτη τους υποψήφιους Βουλευτές της Επαρχίας Λεμεσού, σε εκδήλωση εις μνήμη του εκλιπόντος Επαρχιακού της Γραμματέα Κυριάκου Κούρρη. Επίσης δια της υποψήφιας Βουλευτού  Αλεξίας Σακαδάκη χαιρέτισε την «πολύ καθυστερημένη» ανακοίνωση της κυβέρνησης για στροφή στην πράσινη ανάπτυξη στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για απορρόφηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 1.2 δις  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
 
Το ΕΛΑΜ εξέφρασε τη θέση ότι είναι καθήκον της Πολιτείας να προφυλάσσει στο μέγιστο δυνατόν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεών της και να στέκεται αρωγός σε αυτούς και τις οικογένειές τους.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν παρουσιάζοντας την πολιτική της παράταξής του για την Οικολογία και την Αειφόρο Ανάπτυξη, αφού παρατήρησε ότι ο πλανήτης πλησιάζει στην ώρα μηδέν, είπε πως ήρθε η ώρα για την Κυπριακή Πράσινη Συμφωνία καταθέτοντας οδικό χάρτη 10 προτάσεων. Στη δήλωση του, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως η ευημερία του ανθρώπου βασίζεται πλέον κρίσιμα στην προστασία του περιβάλλοντος.

H Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, υπενθυμίζει προηγούμενες συστάσεις της για με τη διαδικασία ψηφοφορίας, την παρουσία εκπροσώπων κομμάτων, σχηματισμών και υποψηφίων σε εκλογικά κέντρα και την χρήση των εκλογικών καταλόγων από εκπροσώπους τους. Τονίζει ότι δεν εκφωνείται μεγαλοφώνως ο αριθμός δελτίου ταυτότητας των ψηφοφόρων και πως ο ειδικός κατάλογος για ψηφοφόρους που τελούν υπό περιορισμό μπορεί να τύχει επιθεώρησης από τους εκπροσώπους των κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων σε χρόνο και τόπο όπως θα καθορίσει ο Γενικός Έφορος Εκλογής. Η Επίτροπος ανακοίνωσε επίσης ότι κατά την ημέρα των εκλογών, λειτουργοί του Γραφείου της και η ίδια θα επισκεφθούν εκλογικά κέντρα για έλεγχο της συμμόρφωσης με τις συστάσεις της
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top