ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθοδήγηση Κομισιόν στα ΚΜ για τα πλαστικά μίας χρήσης και εκτελεστική απόφαση περί αλιευτικών εργαλείων

Καθοδήγηση Κομισιόν στα ΚΜ για τα πλαστικά μίας χρήσης και εκτελεστική απόφαση περί αλιευτικών εργαλείων

Καθοδήγηση σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τα πλαστικά μίας χρήσης παρέχει σήμερα στα κράτη μέλη η Κομισιόν και εκδίδει εκτελεστική απόφαση σχετικά με την παρακολούθηση και την αναφορά των αλιευτικών εργαλείων που διατίθενται στην αγορά και των αλιευτικών εργαλείων που συλλέγονται ως απόβλητα από τις θάλασσες.

Οι συγκεκριμένοι κανόνες αποσκοπούν στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων από πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία και την προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία με καινοτόμα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και υλικά.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τα πλαστικά μίας χρήσης του 2019, έως τις 3 Ιουλίου του τρέχοντος έτους τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ορισμένα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης δεν θα διατίθενται πλέον στην αγορά της ΕΕ. Αυτά είναι επιλεγμένα προϊόντα για τα οποία υπάρχουν προσιτές εναλλακτικές λύσεις χωρίς πλαστικά στην αγορά: μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες, μπαστούνια μπαλονιών, καθώς και ορισμένα προϊόντα κατασκευασμένα από διογκωμένο πολυστυρόλιο (κύπελλα και δοχεία τροφίμων και ποτών) και όλα προϊόντα κατασκευασμένα από οξο-αποικοδομήσιμο πλαστικό.

Για άλλα πλαστικά προϊόντα, όπως αλιευτικά εργαλεία, πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, μπουκάλια, δοχεία ποτών και τροφίμων για άμεση κατανάλωση, πακέτα και περιτυλίγματα, φίλτρα καπνού, είδη υγιεινής και υγρά μαντηλάκια, ισχύουν διαφορετικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν τον περιορισμό της χρήσης τους, τη μείωση της κατανάλωσής τους και την πρόληψη των απορριμμάτων μέσω απαιτήσεων επισήμανσης, εκτεταμένων συστημάτων ευθύνης του παραγωγού («αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει»), εκστρατείες ευαισθητοποίησης και απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές εξηγούν βασικούς ορισμούς και όρους και αναπτύχθηκαν μέσω εκτεταμένων διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και αλληλεπιδράσεων με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων.

Η εκτελεστική απόφαση σχετικά με την παρακολούθηση και την αναφορά αλιευτικών εργαλείων που διατίθενται στην αγορά και των αποβλήτων αλιευτικών εργαλείων που συλλέγονται επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να αναφέρουν, από το 2022, τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστικό που διατίθεται στην αγορά και τα αλιευτικά εργαλεία που συλλέγονται στη θάλασσα.

Ο στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για την απομάκρυνση όλων των αλιευτικών εργαλείων στην ξηρά και τη βελτίωση της διαχείρισής του εκεί με τη συμμετοχή εκτεταμένων συστημάτων ευθύνης του παραγωγού.

Επιπλέον, βάσει των δεδομένων, τα κράτη μέλη με θαλάσσια ύδατα θα πρέπει να ορίσουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ένα εθνικό ελάχιστο ετήσιο ποσοστό συλλογής απορριμμάτων αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό για ανακύκλωση, ενόψει της καθιέρωσης δεσμευτικής ποσοτικής συλλογής της Ένωσης στόχους.

Τα εγκαταλελειμμένα, χαμένα ή απορριφθέντα αλιευτικά εργαλεία αντιπροσωπεύουν το 27% των απορριμμάτων παραλίας, σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων του 2018 και ένα σημαντικό ποσοστό των αλιευτικών εργαλείων που διατίθενται στην αγορά δεν συλλέγονται ποτέ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top