ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης εάν έχω κιρσούς;

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης εάν έχω κιρσούς;

Οι περιπτώσεις θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό για την νόσο Covid-19, αν και σπάνιες εγείρουν μια ανησυχία σε όσους έχουν κιρσούς. Ο κύριος Νίκος Παρασκευάς Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο ΥΓΕΙΑ και Υπεύθυνος Ιατρείου Αγγειακών Δυσπλασιών του ΜΗΤΕΡΑ ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τις θρομβώσεις σε περίπτωση κιρσών

Κιρσοί χωρίς θεραπεία χειροτερεύουν σταδιακά σε αριθμό και μέγεθος και ευθύνονται για επιπλοκές μεταβλητής σοβαρότητας όπως η επιπολής φλεβική θρόμβωση εξαιτίας της φλεβικής στάσης, δηλαδή του αίματος που λιμνάζει μέσα στις παθολογικές φλέβες. Πρόκειται για μια επιπλοκή που συνήθως δεν είναι σοβαρή αλλά υπάρχουν περιπτώσεις προέκτασης στο εν τω βάθει δίκτυο (κίνδυνος εν τω βάθει θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής). Παραδείγματος χάριν στη Γαλλία προ-Covid ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής ήταν 1 έως 2 περιπτώσεις ανά 1.000 κατοίκους ετησίως στο γενικό πληθυσμό.

Με την επιδημία του COVID κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας υπήρξε μεγάλη αύξηση της θρομβοεμβολικής νόσου λόγω του μεγάλου ποσοστού νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 που έκαναν θρομβώσεις χωρίς απαραίτητα να έχουν προϋπάρχουσα φλεβική νόσο. Πλέον για την αποφυγή αυτής της επιπλοκής, όλοι οι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω κορονοϊού, λαμβάνουν πλέον αντιπηκτική αγωγή.

Με την εκκίνηση των εμβολιασμών, στα εκατομμύρια των δόσεων που δόθηκαν για εμβόλιο έναντι του ιού SARS-COV-2, δεν υπήρξε στατιστικά αύξηση του αριθμού των ασθενών που εμφάνισαν επιφανειακή φλεβική θρόμβωση. Επίσης αναφέρθηκαν πολύ λίγες περιπτώσεις εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής μετά από εμβολιασμό, που μπορεί όμως να είναι και τυχαία συμβάντα, με συχνότητα 1-2 άτομα στα 250.000, μικρότερη από την αναφερομένη προ-Covid.

Περιπτώσεις θρόμβωσης, αν και εξαιρετικά σπάνιες, εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca, αλλά οι θρομβώσεις αυτές δεν έχουν την ίδια φύση και δεν ανταποκρίνονται στον ίδιο μηχανισμό. Οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα αφορούν κυρίως νέες γυναίκες και οφείλονται σε μια ανοσοαλλεργική αντίδραση σε ένα συστατικό του εμβολίου που οδηγεί σε πτώση και ανώμαλη ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, προκαλώντας τον σχηματισμό φλεβικών ή αρτηριακών θρόμβων κυρίως στον εγκέφαλο.

Ως συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι ο εμβολιασμός δεν αυξάνει τον ήδη υπάρχοντα κίνδυνο θρόμβωσης, αντιθέτως μειώνει την πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης (επιπολής και εν τω βάθει) καθώς ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19.

O μεγαλύτερος κίνδυνος θρόμβωσης εάν έχετε κιρσούς είναι να τους αφήσετε χωρίς θεραπεία.

*Ο κ. Νίκος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός είναι Διευθυντής στη Β’ Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και Υπεύθυνος Ιατρείου Αγγειακών Δυσπλασιών στο Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ. Στο Παρίσι συνεργάζεται με το Τμήμα Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Bichat-Claude Bernard

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top