ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Γ ΑΚΕΛ: 'Η κατάσταση στο Κυπριακό εξελίσσεται πολύ επικίνδυνα'

Γ.Γ ΑΚΕΛ: 'Η κατάσταση στο Κυπριακό εξελίσσεται πολύ επικίνδυνα'

Πολύ επικίνδυνα εξελίσσεται η κατάσταση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι δεν χωρούν πια αυταπάτες και πως δεν συζητά κανένας κάτι άλλο εκτός από τη λύση που συμφωνήσαμε εδώ και δεκαετίες με  Τουρκοκυπρίους και διεθνή κοινότητα.

Η άλλη επιλογή, είπε, είναι η διχοτόμηση, η άνευ όρων παράδοση δηλαδή της μισής Κύπρου στην Τουρκία, σημειώνοντας πως αυτή είναι η απαράδεχτη αξίωση που θέτει πλέον επίσημα η Τουρκία.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων της κοινότητας Χλώρακας, στην Εκκλησία Παναγίας Χρυσοαιματούσης, ο ΓΓ το ΑΚΕΛ σημείωσε ότι αυτός ήταν ο αρχικός στόχος της Τουρκίας και σε αυτόν επιμένει μέχρι σήμερα. 

Επεσήμανε ωστόσο πως το ζητούμενο είναι εμείς να καταφέρουμε να ακυρώσουμε αυτό τον στόχο, προσθέτοντας πως αυτό θα το επιτύχουμε με την επιμονή μας στις δίκαιες θέσεις μας, δίχως αντιφάσεις και παλινωδίες, με συνέπεια και αποφασιστικότητα στα όσα έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε το  αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη  απογοητευτικό, αναφέροντας πως η  κατάσταση διαμορφώνεται πολύ επικίνδυνα. 

Τώρα, συνέχισε, είναι η ώρα για σοβαρότητα και περισυλλογή, σημειώνοντας πως δεν χωρούν πια αυταπάτες και πως όλοι όσοι υποβάλλουν ότι υπάρχουν άλλες λύσεις οφείλουν τώρα να κατανοήσουν ότι αν θέλουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Είπε ακόμη, πως δεν συζητά κανένας κάτι άλλο εκτός από τη λύση που συμφωνήσαμε εδώ και δεκαετίες και με τους Τουρκοκυπρίους και με τη διεθνή κοινότητα. Η άλλη επιλογή, όπως είπε, είναι η διχοτόμηση, η άνευ όρων παράδοση δηλαδή της μισής Κύπρου στην Τουρκία, σημειώνοντας πως αυτή είναι η απαράδεχτη αξίωση που θέτει πλέον επίσημα η Τουρκία.

Εμείς, συνέχισε, και όλοι όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη στην Κύπρο επιμένουμε και θα επιμένουμε στη λύση του Κυπριακού. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ανέφερε, «βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Λύση που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία». Λύση, πρόσθεσε, «που θα απαλλάσσει τον τόπο μας από τα συρματοπλέγματα, τα οδοφράγματα και τους ξένους στρατούς».  «Λύση που θα ανοίγει το δρόμο της συμβίωσης του λαού μας σε ενωμένο κράτος- συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα και με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

O ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης πως η πατρίδα μας δεν είναι ένας τόπος όπως τόσους άλλους. Είναι, είπε, μια μικρή χώρα, που έζησε μια μεγάλη τραγωδία. Μια χώρα που μάτωσε από ένα μεγάλο έγκλημα. Μια χώρα όπου οι λίγοι αποφάσισαν πως κάποιοι έπρεπε να εξαφανιστούν, να πεθάνουν, να μην δουν ποτέ ξανά τους αγαπημένους τους και τους φίλους τους. Μια χώρα που σήκωσε και σηκώνει στις πλάτες της ένα βαρύ σταυρό.  Επεσήμανε ακόμη πως η μοίρα της Κύπρου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτή. «Η Κύπρος πρέπει να ανθίσει ξανά και γεμάτη ομορφιές να αγκαλιάσει όλα της τα παιδιά και με τα δύο της χέρια.  Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη των ηρώων μας», όπως ανέφερε . 

Η Τουρκία, συνέχισε, εισέβαλε εντελώς παράνομα στην Κύπρο. Χιλιάδες οι νεκροί, οι πρόσφυγες και οι αγνοούμενοι. Μέσα σε ένα καλοκαίρι ο λαός μας βούλιαξε στο αίμα και στον πόνο. «Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η ολοκλήρωση του εγκλήματος με την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου είναι πιο ορατή από ποτέ», είπε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, είμαστε δυστυχώς σήμερα πιο κοντά από ποτέ στο εφιαλτικό σενάριο να έχουμε σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια την πατρίδα μας, αναφέροντας πως πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι πως διχοτόμηση δεν σημαίνει να μείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα.

«Μοιραία η Τουρκία σε κάποια φάση θα επιδιώξει να επεκταθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση του κυπριακού λαού στη γη που τον γέννησε. Ήδη στην Αμμόχωστο δημιουργούνται τετελεσμένα και η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται με ενέργειες στην ΑΟΖ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top