Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Με μήνυμα για «νικητές» και «στόχους» η αποφοίτηση των 3 μαθητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου στο Προεδρικό

06.07.2021
16:47
Κοινωνία

Δύο δίδυμα αδέρφια και ένα ακόμη κορίτσι, είναι οι απόφοιτοι φέτος του εξατάξιου Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Η Αικατερίνη και ο Παναγιώτης Σώττου και η Μαρία Δήμητρα Κοτσάνη, βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή αποφοίτησης, αντί του σχολείου τους στο Ριζοκάρπασο, κι αυτό λόγω πανδημίας.


«Οι νικητές»

«Παναγιώτη και Μαρία να κοιτάζετε πάντα μπροστά, να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, χωρίς όμως ψεύτικες εικόνες. Να είστε περήφανοι για την καταγωγή σας, αλλά να αποδέχεστε την διαφορετικότητα. Στη ζωή σας να είστε τίμιοι. Η ζωή σας περιμένει ώστε να της δώσετε νόημα και ομορφιά, είπε η Αικατερίνη Σώττου στους δύο συμμαθητές της ως Πρόεδρος του μαθητικού σχολείου Ριζακάρπου. «Μη φοβάστε αν πέσετε. Μάθετε να σηκώνεστε και πάλι, Οι νικητές μπορεί να πέσουν, αλλά ποτέ δεν μένουν κάτω. Πεισματικά αρνούνται μια πτώση να τους σταματήσει το ανέβασμα. Γιατί οι νικητές έχουν υπομονή. Και ξέρουν πως ένας στόχος αξίζει όσο και η προσπάθεια για την κατάκτησή του».

Οι νικητές είναι άνθρωπο σαν και μας, είπε η Αικατερίνη στους συμμαθητές και τους παρευρισκόμενους στην τελετή. «Σας ευχαριστώ για την υπέροχη χρονιά που ζήσαμε στο σχολείο».

Αναφέρθηκε στην δύσκολη χρονιά που πέρασε λέγοντας πως τα εφόδια και οι αξίες που έλαβαν θα γίνουν πολύτιμο βήμα για το δύσκολο ταξίδι που τους περιμένει. Οι καθηγητές τος εφοδίασαν με ό,τι θα φανεί χρήσιμο στο μέλλον, τους πλούτισαν με γνώσεις, δημιούργησαν φιλίες και θωρακίστηκαν με ηθικές αξίες ώστε να χτίσουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, πρόσθεσε. «Βρίσκονται πάντα δίπλα μας, σε κάθε βήμα της ζωής μας. Γι’ αυτό τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ανιδιοτελή και χωρίς αγάπη».

Ευχαρίστησε και τον Επίτροπο Προεδρίας για την στήριξή του.

Διευθύνουσα

Φτάσε όπου δεν μπορείς προέτρεψε τους 3 τελειόφοιτους η Διευθύνουσα του σχολείου, Μορφία Ζάουρα επικαλούμενη τον Καζαντζάκη. «Φτάστε οπού δεν μπορείτε. Κληρονομιά οι ρίζες μας», Ανέφερε ότι ακόμη πιο δύσκολη από την περσινή ήταν η φετινή χρονιά, με 7 μήνες τηλεκπαίδευση αλλά κατάφεραν να προσαρμοστούν με την συνεργασία των μαθητών και των καθηγητών.

«Εσείς, εμείς και όλοι εδώ μέσα γνωρίζουμε πως για εσάς τίποτε δεν ήταν εύκολο και φέτος και πέρυσι και καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής σας διαδρομής. Τα μαθηματικά σας χρόνια τα περάσατε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες με περιορισμούς και στερήσεις, οι οποίες όμως σας ενδυνάμωσαν και σας έδωσαν πολύτιμο εφόδιο ζωής, την ανθεκτικότητα».

Μπροστά σας, συνέχισε, ανοίγεται ένας νέος δρόμος προτρέποντάς τους να μην φοβηθούν τα λάθη και τυχόν αδυναμίες τους. «Με αυτοπεποίθηση και πείσμα κυνηγήστε τα όνειρά σας. Θέστε στόχους και παλέψτε με επιμονή και μεθοδικότητα για να τους κατακτήσετε. Να ξέρετε ότι ο καθένας από εσάς είναι ξεχωριστός κι έτσι ξεχωριστά και εγώ στο καθένα σας εύχομαι από καρδιάς καλή πρόοδο».

Επιθεωρήτρια

Η Επιθεωρήτρια του σχολείου εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Ηλιάνα Χατζηιωάννου μίλησε για 3 γενναία παιδιά που κράτησαν τα τελευταία 6 χρόνια ζωντανοί την ελπίδα ενός ολόκληρου λαού και σήμερα «βρίσκονται στο κατώφλι της νέας τους ζωής. Χαιρόμαστε πολύ που η Ιθάκη αυτού του πολύχρονου, περιπετειώδους ταξιδιού σας είναι η σημερινή ημέρα, μαζί με τις οικογένειες και τους καθηγητές σας».

Το ΥΠΠΑΝ σχεδίασε, είπε, αυτή την διαδρομή προσεκτικά με την συνδρομή και του Επιτρόπου Προεδρίας προσωπικά, ρίχνοντας γέφυρες για «να μπορείτε να φτάσετε εσείς στην αντίπερα όχθη, σώοι και ελπιδοφόροι». Συγχαρητήρια, ανέφερε, «που επιλέξατε να παραμείνετε στο σχολείο σύμβολο, του μεταγγίσατε ζωή κι εκείνο σας ανταπέδωσε ιστορική μνήμη, απόθεμα αισιοδοξίας και την υπόσχεση ενός ολόκληρου λαού για επιστροφή».

Επίτροπος Προεδρίας

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για εσάς. Αποφοιτάτε από ένα ιστορικό σχολείο. Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και πρόοδο και κάθε επιτυχία για ένα λαμπρό και δημιουργικό μέλλον», ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου απευθυνόμενος στους απόφοιτους.

Η σημερινή τελετή αποφοίτησης σημαίνει την ολοκλήρωση των σπουδών σας στον λυκειακό κύκλο και τη μετάβασή σας είτε σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα είτε στον στίβο της ζωής, πρόσθεσε. Από την εξαετή φοίτησή σας στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, έχετε ένα απόθεμα γνώσεων και αξιών που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στα νέα σας βήματα, συνέχισε. «Να είστε περήφανοι για ό,τι έχετε επιτύχει και να αξιοποιείτε θετικά τις τυχόν δυσκολίες ή πρόσκαιρες αποτυχίες, ως προκλήσεις για νέες προσπάθειες και νέους στόχους στο ταξίδι της ζωής και της γνώσης».

Σε αυτό το ταξίδι πολύτιμοι σας σύντροφοι είναι, από τη μια, οι γονείς και οι καθηγητές σας και, από την άλλη, οι αξίες της εργατικότητας, της εντιμότητας, της αγάπης, της πίστης, της υπομονής και της επιμονής, του θάρρους, της φιλίας, του αλληλοσεβασμού, της αξιοπρέπειας, δήλωσε ο κ. Φωτιου. Έτσι, είπε, θα μπορέσετε να χαρείτε και να απολαύσετε κάθε στιγμή στην πορεία σας προς την ενηλικίωση. «Με αυτά τα εφόδια θα πραγματοποιήσετε τα όνειρα και τις προσδοκίες σας και θα προσφέρετε στην κοινωνία και στον τόπο μας».

Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε την ευχή και ελπίδα όλων προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο εθνικό πρόβλημα. «Μία λύση που θα απαλλάσσει το πολυβασανισμένο νησί μας από τα στρατεύματα κατοχής και θα διασφαλίζει την πρόοδο, την ευημερία και την ειρήνη», σημείωσε.