ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους αχθοφόρους λιμανιών η Κυβέρνηση

Σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους αχθοφόρους λιμανιών η Κυβέρνηση

Σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους αχθοφόρους βρίσκεται η Κυβέρνηση όσον αφορά την αποζημίωσή τους σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη.

Όπως δήλωσε στη Βουλή μετά από συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων ο κ. Δημητριάδης «είμαστε σε πολύ προχωρημένες διαβουλεύσεις μαζί τους, πιστεύω ότι σύντομα θα καταλήξουμε και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Κυβέρνησης όσον αφορά την Λάρνακα είναι ύψους €2, 4 εκ. όσον αφορά τους αχθοφόρους της Λεμεσού μιλάμε για ένα ποσό συνολικά ύψους 27 εκ. ευρώ.

Ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων της Βουλής τον κ. Αντωνίου και τα μέλη της Επιτροπής για “μια εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε σήμερα στη Βουλή».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της ανάθεσης των εμπορικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι της Λεμεσού το συντομότερο δυνατό». Πρόκειται, σημείωσε, «για κάτι που θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία μας, όσο και για τους εργαζόμενους αλλά πάνω απ` όλα για τους ίδιους τους πολίτες αυτού του τόπου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους αχθοφόρους είπε ότι «είμαστε σε πολύ προχωρημένες διαβουλεύσεις μαζί τους, πιστεύω ότι σύντομα θα καταλήξουμε και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία».

Αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε, «ότι εκτός από το κομμάτι που αφορά τους αχθοφόρους τα υπόλοιπα θέματα θα προχωρήσουν για ψήφιση στη Βουλή την άλλη εβδομάδα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τη δημοσιοποίηση της έναρξης της διαδικασίας για την ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων».

Σε ερώτηση για τα ποσά υπό διαπραγμάτευση ο Υπουργός δεν θέλησε να μπει σε συγκεκριμένα νούμερα. Σίγουρα, διαβεβαίωσε, σε οποιαδήποτε συμφωνία καταλήξουμε θα είναι διαθέσιμη, όλες οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σε συνθήκες διαφάνειας ώστε να ξέρει και ο λαός τι γίνεται.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ουσιαστικά αναλαμβάνοντας τις εργασίες αυτές η Αρχή Λιμένων Κύπρου και μετά παραχωρώντας τις στον επενδυτή, θα πληρώσει μεν το κράτος στη φάση που θα αποζημιώσει τους αχθοφόρους, αλλά μετά αυτές οι εργασίες, επειδή θα δοθούν στον ιδιώτη επενδυτή, αντιλαμβάνεστε ότι με τη σειρά του αυτός θα έρθει να πληρώσει γι αυτές τις εργασίες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους εργαζόμενους στα λιμάνια, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η πρώτη κατηγορία αφορά τους εργαζομένους στην Αρχή Λιμένων Κύπρου. Γι αυτή την κατηγορία, είπε, δημιουργήθηκε και λειτουργεί μικτή συμβουλευτική επιτροπή βάση του νόμου περί των αποκρατικοποιήσεων και θα διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα τους.

Όσον αφορά τους αχθοφόρους, ανέφερε, πρόκειται για ιδιώτες, οι οποίοι έχουν κάποιες άδειες που τους έχουν παραχωρηθεί από το κράτος, με καθεστώς που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια. «Αυτό που έχει σημασία έχει να μπορέσει να προχωρήσει η διαπραγμάτευση μαζί τους, ώστε να προχωρήσει η ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων, η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία μας και για τους πολίτες μας».

Σε ερώτηση για το ποιους αχθοφόρους αφορούν οι πρόνοιες, διευκρίνισε ότι με αίτημα των αχθοφόρων Λάρνακας έχει μπει γενική πρόνοια στο νόμο που θα αφορά την απόσυρση των αδειών όλων των αχθοφόρων.  «Γι αυτό το λόγο προχωρούμε και σε διαβουλεύσεις μαζί τους. Μας το έχουν ζητήσει οι ίδιοι και πιστεύουμε ότι είναι ηθική υποχρέωσή μας εφόσον μας το έχουν ζητήσει να προχωρήσουμε και σε διαβουλεύσεις μαζί τους»

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό αδειών που αφορά είπε ότι στη Λεμεσό υπάρχουν 28 άδειες και στη Λάρνακα 23 άδειες.  Πρόσθεσε όμως ότι «αντιλαμβάνομαι ότι οι αχθοφόροι της Λεμεσού έχουν και γύρω στα 60 άτομα ως εργαζόμενους».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι για την πρόνοια που αφορά τους αχθοφόρους έχει δώσει χρόνο η Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. «Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν, το τί θα γίνει, θα μπει μια πρόνοια ότι θα μπει κάποιος ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος θα καθορίσει και το τίμημα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου είπε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση όσον αφορά την τροποποίηση του νόμου περί Αρχής Λιμένων, γι αυτό το λόγο το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Συγκοινωνιών για να τοποθετηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες και σε 14 ημέρες να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για τελική απόφαση».

Όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν αρκετά προβλήματα όσον αφορά το νομοσχέδιο για τους λιμενεργάτες και τους αχθοφόρους.

Η πρόταση του Υπουργείου Συγκοινωνιών για αποζημίωση των αχθοφόρων Λεμεσού και Λάρνακας δεν τους ικανοποιεί για αυτό «ζητήσαμε να συνεχιστούν εντατικά οι διαβουλεύσεις ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει κατάληξη για να επανέλθουμε για τελική απόφαση στην Επιτροπή Συγκοινωνιών»

Η όποια ρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει πρώτον τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεύτερον να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και να μην αδικεί τους εργαζόμενους στην Αρχή Λιμένων καθώς επίσης η όποια ιδιωτικοποίηση ή ανάθεση σε μεγάλους εμπορικούς οίκους να προσδίδει αξία με πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη στον τόπο».

Ο κ. Αντωνίου υπενθύμισε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για τις αποκρατικοποιήσεις σε όλα τα στάδια αυτής της διαδικασίας χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τη διαφωνία ως θέση αρχής του ΑΚΕΛ με την ιδιωτικοποίηση των λιμένων της Κύπρου εξέφρασε στις δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής.  «Με βάση αυτή τη θέση αρχής σίγουρα θα καταψηφίσουμε και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε. Είστε γνώστες, πρόσθεσε, «ότι το ΑΚΕΛ ετοιμάζει πρόταση νόμου για να καταθέσει στη Βουλή για να σταματήσει η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων / αποκρατικοποιήσεων».

Ο κ. Φακοντής είπε επίσης ότι«έχουμε ζητήσει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο η πρόνοια στην οποία γίνεται αναφορά για τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης όλων των λιμένων της Κύπρου».  Αυτό που έπρεπε να περιλαμβάνεται ήταν μόνο η ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού. Η Κυβέρνηση, έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα, ανέφερε.

Όσον αφορά τους αχθοφόρους είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει να διασφαλιστεί η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων που εργοδοτούνται στους αδειούχους αχθοφόρους. «Αναμένουμε και επί τούτου την τελική θέση της Κυβέρνησης την οποία ελπίζουμε να έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top