ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου:«Το σύστημά μας απέτυχε, ξοδεύουμε τα περισσότερα και έχουμε τα πενιχρότερα των αποτελεσμάτων».

Α. Νεοφύτου:«Το σύστημά μας απέτυχε, ξοδεύουμε τα περισσότερα και έχουμε τα πενιχρότερα των αποτελεσμάτων».

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητώντας «να κλείσουμε τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού» και σε αυτούς που μονίμως λένε όχι στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Μιλώντας στο περιθώριο δεντροφύτευσης του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τα επιτεύγματα της χώρας, χωρίς να αγνοεί τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία είναι σημαντικά, αναφέροντας ότι η χώρα μέσα σε δύο χρόνια βγήκε με αξιοπιστία στις αγορές και δανείστηκε πιο φθηνά απ΄ ότι δανειζόταν το 2010. Επίσης, είπε, αναβαθμίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης και κατάφερε να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι εκεί που κάποιοι φοβόντουσαν εκροή καταθέσεων, από τη μέρα που ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, αυξήθηκαν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η χώρα οδεύει στη σωστή πορεία, είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην Κύπρο των μνημονίων, των κουρεμάτων και των σκληρών μέτρων υπήρξε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε ΑΕΠ ευρωπαϊκής χώρας, 1,9%.

Ανέφερε ωστόσο ότι άρχισε να ανησυχεί, αφού μόλις ο τόπος πήρε την πορεία προς την σταθεροποίηση άρχισαν ξανά οι σειρήνες του λαϊκισμού, των αιτημάτων, των παροχών, προσεγγίσεις που όπως είπε θα εκτροχιάσουν την πορεία εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας.

«Χρειάζεται να παραμείνουμε σταθεροί, αν δεν κτίσουμε σταθερά θεμέλια στην οικονομία, όσο κι αν ο καθένας κοιτάξει το δικό του σπίτι, το δικό του αμπάρι, αν το πλοίο βυθιστεί ξανά δεν έχει σημασία αν θα είναι σε καμπίνα πρώτης κλάσης ή θα είναι κάτω στα υπόγεια. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική», ανέφερε.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι θα έρθουν ξένες επενδύσεις στον τόπο  και προέβλεψε  ότι θα υπάρξει διάψευση και της ΕΕ που πρόβλεψε ύφεση το 2015 0,5%, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μίλησε για  ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 0,3%.

«Η ανάπτυξη το 2015 αν δεν υπάρξουν εξωγενείς αρνητικοί παράγοντες θα είναι γύρω στο 1%», εκτίμησε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι θα ανέβει η ψυχολογία του κόσμου που είναι το 50% της οικονομίας.

Όπως είπε, «βαίνουμε καλώς» και ζήτησε από όλους να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού.

Ιδιωτικοποιήσεις: Δεν τίθεται θέμα ΑΗΚ

Ερωτηθείς τί εννοεί με την περιγραφή «σειρήνες του λαϊκισμού», ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική προσέγγιση από τους ιδίου ανθρώπους, οι οποίοι, όπως είπε, ότι είναι το εκσυγχρονιστικό που έχει να κάνει με το καλό των παιδιών, το καλό του ασθενή, το καλό των Κυπρίων πολιτών λένε όχι γιατί θέλουν να ικανοποιούν τους δασκάλους και τους καθηγητές τους γιατρούς και τους λειτουργούς της δημόσιας υπηρεσίας.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με τις αποκρατικοποιήσεις που είναι καλό για την οικονομία, συμβαδίζουν μόνο με μερικές χιλιάδες εργαζομένων που έτσι κι αλλιώς τους διασφαλίζουμε τα εργασιακά τους δικαιώματα, αγνοώντας τις 800.000 Κυπρίων πολιτών. Αυτές τις νοοτροπίες και τις προσεγγίσεις εμείς δεν θα τις υιοθετήσουμε», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι την ώρα που λένε μονίμως όχι στις αλλαγές  που έχει ανάγκη ο τόπος την ίδια ώρα λένε πάντα ναι σε οποιοδήποτε αίτημα που έχει να κάνει με επιπρόσθετες παροχές από το κράτος, ικανοποιώντας τα αιτήματα όλων όσων έχουν οργανωμένη φωνή σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτών που δεν έχει οργανωμένη φωνή.

Σε ερώτηση κατά πόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην πωληθούν οι ημικρατικοί οργανισμοί, η CYTA και η ΑΗΚ σε χαμηλή τιμή και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα ΑΗΚ».

Ερωτηθείς αν εννοεί ότι δεν υπάρχει θέμα ΑΗΚ προς το παρόν, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε «επαναλαμβάνω δεν υπάρχει θέμα ΑΗΚ».

Όσο για την CYTA, ανέφερε ότι διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι έχοντας τέσσερις επιλογές, είτε να μείνουν ως εργαζόμενοι στον στρατηγικό τομέα, είτε να πάνε στο δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε με σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης. Πρόσθεσε ότι όσοι πάνε στον στρατηγικό επενδυτή θα έχουν δικαίωμα σε ένα χρόνο να πάνε πίσω στο δημόσιο. Διερωτήθηκε με αυτά τα δεδομένα γιατί εγείρονται συνέχεια ζητήματα που αφορούν το μέλλον των εργαζομένων.

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί ποτέ να πωληθεί η  CYTA σε μη συμφέρουσα τιμή, ενώ πρόσθεσε ότι η ιδιωτικοποίηση μπορεί να μην είναι 100% και μπορεί να παραμείνει το κράτος έχοντας μέρος του μετοχικού κεφαλαίου, όπως και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να έχουν μέρος του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα από τις 28 της ΕΕ που οι τηλεπικοινωνίες είναι ημικρατικός οργανισμός δημοσίου δικαίου.

Αναφορικά με τα  ζητήματα εθνικής ασφάλειας που εγείρονται διερωτήθηκε αν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν νοιάζονται για τα εθνικά τους συμφέροντα και την εθνική τους ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ιδιωτικοποίησε τα αεροδρόμια που είναι η μόνη είσοδος και έξοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν ηγέρθησαν θέματα εθνικής ασφάλειας. Διερωτήθηκε αν θα εγερθούν σήμερα που ακόμα και η Αστυνομία χρησιμοποιεί για την κινητή τηλεφωνία όχι τη CYTA αλλά την MTN.

Μεταρρύθμιση για τα παιδιά μας και όχι για τους δασκάλους
 

Ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη τον Υπουργό Παιδείας, που παρέστη στη συμβολική δεντροφύτευσης στο χώρο του που επρόκειτο να κτιστεί το Μέγαρο Πολιτισμού, για όσα κάνει για την μεταρρύθμιση για την παιδεία και του ανέφερε χαρακτηριστικά «κ. Υπουργέ θέλουμε μεταρρύθμιση για τα παιδιά μας και όχι μόνο για τους καθηγητές και τους δασκάλους».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπήκε ως θέμα για την έκθεση το πιο ουσιαστικό και επίκαιρο θέμα και «έγινε το σώσε».

«Αντί να κάνουμε αυτοκριτική ότι έχουμε ένα σύστημα παιδείας που αντί να αναπτύσσει την κριτική σκέψη και την ανάπτυξη της σκέψης, χαθήκαμε στο πόσο θα είναι η βαθμολογία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το σύστημά μας απέτυχε, ξοδεύουμε τα περισσότερα και έχουμε τα πενιχρότερα των αποτελεσμάτων». Όπως είπε είναι αυτές οι μεγάλες τομές που χρειάζεται ο τόπος «και αν χρειαστεί να σπάσουν αυγά, να σπάσουν, να γρατσουνιστούμε, να ματωθούμε, αλλά αυτός ο τόπος πρέπει να πάει μπροστά αγνοώντας δημοσκοπήσεις, δείκτες δημοτικότητας, είναι αυτά που καταστρέφουν ένα τόπο», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό - Απεβίωσε 30χρονος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο



Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν τα επιτελεία των κομμάτων στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top