Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Ζητά safe pass παντού η ΟΕΒ - Έστειλε επιστολή σε Αναστασιάδη και Υπουργό Υγείας

17.07.2021
14:12
Κοινωνία

Επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απέστειλε η ΟΕΒ, στην οποία ζητά να καταστεί υποχρεωτική η χρήση του safe pass σε όλους τους χώρους που εξυπηρετούν κοινό.

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου και αποστέλλεται και στον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Αυτούσια η επιστολή:

Α.Ε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

Προεδρικό Μέγαρο

Λευκωσία

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Θέμα: Πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας-Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου 16/7/2021

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) επιθυμώ να σημειώσω τα ακόλουθα:

Η προσπάθεια εσάς και της Κυβέρνησης σας για λήψη αυστηροποιημένων μέτρων για αναχαίτιση της διασποράς του ιού, έχει την πλήρη στήριξη της ΟΕΒ και της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου.

Είναι με μεγάλη ανακούφιση που ακούσαμε στο χθεσινό σας διάγγελμα προς τον λαό, να αποκλείεται ο εκ νέου περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας και οι προσπάθειες να επικεντρώνονται στην εισαγωγή κινήτρων και αντικινήτρων, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Είναι επίσης όμως με ανησυχία που ακούσαμε χθες να ανακοινώνεται ότι η εφαρμογή του safepass θα ισχύει μόνο για χώρους με περισσότερα από 20 πρόσωπα. Δηλαδή απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατοχής του βασικού εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης, πρόσωπα που θα εισέρχονται σε χώρους εμβαδού μικρότερου των 200τμ.

Ο καθορισμός ορίου απαλλαγής από την σχετική υποχρέωση, θεωρούμε ότι υποσκάπτει εν τη γενέσει της, την τελευταία ίσως απόπειρα αποφυγής της πλήρους εκτροπής της κατάστασης.

Κατά τις συναντήσεις μας με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαμε από κοινού αναγνωρίσει ότι το ισχυρότερο εργαλείο στην όλη προσπάθεια, είναι η εφαρμογή του safepass και τον είχαμε διαβεβαιώσει ότι η ΟΕΒ θα στηρίξει την υλοποίηση της απόφασης με όσα μέσα διαθέτει.

Με την παρούσα σάς υποβάλλουμε έκκληση να καταστήσετε την κατοχή και επίδειξη του safepass, υποχρεωτική σε όλους τους χώρους στους οποίους εξυπηρετούνται πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση.

Σε αντίθετη περίπτωση φοβούμαστε ότι δεν θα υπάρξει αναχαίτιση της διασποράς και δυστυχώς η κατάσταση ίσως καταστεί ανεξέλεγκτη. Ήδη βλέπουμε τους αριθμούς των νοσηλευόμενων να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, τυχόν παροχή εξαιρέσεων στο safepass θα δημιουργήσει πρόσθετη πηγή κοινωνικής δυσαρέσκειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές αφού οποιαδήποτε εξαίρεση παράγει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μειονέκτημα υπέρ μερίδας επιχειρήσεων και σε βάρος άλλης, την ώρα που τα περιθώρια αντοχής έχουν προ πολλού υπερβεί τα όρια τους. Η διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί να παραβιάζει τις βασικές αρχές της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού.

 

«Δεν είμαστε υγειονομικοί υπάλληλοι, απαιτούμε σεβασμό»

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης που αναλογεί στην επιχειρηματική κοινότητα στην μάχη με τον ιό, η ΟΕΒ αναλαμβάνει το βάρος των εισηγήσεων της και είναι έτοιμη να στηρίξει την πάνδημη προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση και είμαστε στην διάθεση σας οποτεδήποτε για περαιτέρω ανάλυση διά ζώσης, όσων στην παρούσα περιγράφουμε.