ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Κρίσιμος ο ρόλος της επιστήμης και του Ινστιτούτου Κύπρου στις δύσκολες εποχές που ζούμε

ΥΠΟΙΚ: Κρίσιμος ο ρόλος της επιστήμης και του Ινστιτούτου Κύπρου στις δύσκολες εποχές που ζούμε

Στον κρίσιμο ρόλο της επιστήμη στους σύγχρονους καιρούς που ζούμε ώστε να μην επικρατήσουν οι συνωμοσίες και η ψευδοεπιστήμ,η που θα πάνε την ανθρωπότητα πίσω στα σκοτεινά χρόνια, εστίασε τον σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ).

Ο Υπουργός είχε συνάντηση με την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Κύπρου, η οποία συνέβαλε στην ανάλυση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου και έτυχε ενημέρωσης και παρουσίασης για τον ρόλο και τις εργασίες του Ινστιτούτου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πετρίδης είπε πως η επίσκεψη του έχει ως στόχο να μάθει περισσότερα για το Ινστιτούτο, τις προοπτικές του, οι οποίες σχετίζονται με τις προοπτικές της Κύπρου και την προσπάθεια να μετατραπεί σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Μια γνώση, πρόσθεσε, η οποία διέπεται από τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω δεν είναι μόνο η μετατροπή της οικονομίας μας σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση, η οποία είναι πολύ σημαντική για μια ισορροπημένη ανάπτυξη, αλλά είμαι βέβαιος ότι όλοι συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς», είπε ο κ. Πετρίδης και αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τους κινδύνους από την ψευδοεπιστήμη και η συνωμοσιολογία.

Όπως είπε, πριν από λίγες δεκαετίες δεν ήμασταν περήφανοι για το υψηλό ποσοστό ατόμων με πανεπιστημιακά πτυχία, αλλά από την άλλη υπήρχαν οι φτωχότεροι άνθρωποι και λιγότερο μορφωμένοι που εμπιστεύονταν την επιστήμη. Και επειδή η κοινωνία εμπιστευόταν την επιστήμη, συνέχισε, κάναμε μια τεράστια πρόοδο στην ανθρώπινη εξέλιξη μόλις σε μερικές δεκαετίες.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στα άλματα που έκανε η ιατρική, εξαλείφοντας ασθένειες που σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα, σημείωσε, η ψευδοεπιστήμη αναλαμβάνει ηνία σε μια εποχή παραπληροφόρησης, σε μια εποχή που διέπεται από παραπληροφόρηση, η οποία διοχετεύεται μέσω των κοινωνικών μέσων.

«Αυτό καθιστά την παρουσία μας εδώ, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών θεσμών και της επιστημονικής κοινωνίας πιο σημαντική από ποτέ γιατί, αν πρόκειται να χάσουμε την επιστήμη από τις συνωμοσίες τότε φοβάμαι ότι επιστρέφουμε στην εποχή των σκοτεινών εποχών στην Ευρώπη και παγκοσμίως», είπε.

Προσέθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε μαζί, καθώς η επιστήμη, όπως σημείωσε, έρχεται μαζί με τον ορθολογισμό, την κριτική σκέψη, στοιχεία που πρέπει να προστατεύσουμε. «Πιστεύω ότι το Ινστιτούτο Κύπρου έχει καταλυτικό ρόλο να διαδραματίσει όχι μόνο στον επιστημονικό τομέα αλλά και σε πολλές πτυχές της κοινωνίας στην Κύπρου», είπε και κατέληξε ευχαριστώντας για τη συνάντηση και την ενημέρωση από τους επικεφαλής του Ινστιτούτου Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top