ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας ενδιαφέρει! Αλλάζουν τα κριτήρια για την παροχή κατ' οίκον φροντίδας – Ερχεται νέος τρόπος αξιολόγησης

Σας ενδιαφέρει! Αλλάζουν τα κριτήρια για την παροχή κατ' οίκον φροντίδας – Ερχεται νέος τρόπος αξιολόγησης

Αρχές Ιουνίου με Διάταγμα της Υπουργού Εργασίας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος τρόπος αξιολόγησης της κατ` οίκον φροντίδας. Τα νέα κριτήρια θα εφαρμοστούν αρχικά με διάταγμα μέχρι να ψηφιστεί σε νόμο το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Την εφαρμογή των νέων κριτηρίων ανακοίνωσε η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Τούλα Κούλουμου, στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου για τη μετεξέλιξη του Ιδρύματος Νέας Ελεούσα σε Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ΕΕΕ,  η κ. Κούλουμου ανέφερε ότι το ΕΕΕ δεν τυγχάνει διαχείρισης από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Ανακοίνωσε δε πως σε ό,τι αφορά το ξεκαθάρισμα των υποθέσεων στο τμήμα βοηθημάτων, ο στόχος είναι μέχρι τις 25 Μαΐου να ξεκαθαρίσουν όλες. Θα μείνουν μόνο κάποιες περιπτώσεις (3.500 βάσει στοιχείων προηγούμενης εβδομάδας) για τις οποίες ζητήθηκαν πρόσθετα έγγραφα, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την παροχή κατ`οίκον φροντίδας η κ. Κούλουμου είπε ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τον καθορισμό εργαλείων για την αξιολόγηση της φροντίδας και πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα διαδικασία για την παροχή φροντίδας και ακολούθως θα προχωρήσει η κοινωνική παρέμβαση προς τα άτομα που επωφελούνται δημοσίου βοηθήματος.

Κληθείσα να σχολιάσει παράπονα που αφορούν καθυστέρηση σε παροχή επιδομάτων ή φροντιστών, η Κούλουμου , είπε πως αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν αιτήματα, που λόγω της καινούργιας διαδικασίας αναμένουν αξιολόγηση.

Θέτουμε σύντομα , σε λειτουργία μια διαδικασία με χρήση εργαλείων που στηρίζονται σε διεθνή πρότυπα και μελέτες, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα, ανάφερε προσθέτοντας ότι τα εργαλεία έχουν δοκιμαστεί πιλοτικά.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σχέδιο φροντίδας με την εφαρμογή των εργαλείων θα τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουνίου.

Συνεχίζοντας η κ. Κούλουμου είπε ότι ολοκληρώνεται νομοσχέδιο για την κατ΄οίκον φροντίδα που θα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα να εγγραφούν ως φροντιστές.

Της ψήφισης του νόμου, θα προηγηθεί η έκδοση διατάγματος που προβλέπει για τους όρους που θέτει η Διευθύντρια Κοινωνικών Υπηρεσιών για την παροχή φροντίδας και που είναι οι ίδιοι που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Στην παρούσα φάση εργαζόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση επειδή υπάρχουν άτομα που μπορούν να προσφέρουν και θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση εγγραφής ως κατ` οίκον
φροντιστές για να προσφέρουν υπηρεσίες σε φροντιζόμενους στα σπίτια τους, συμπλήρωσε.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι με αυτή τη ρύθμιση θα υπάρξει δυνατότητα δημιουργίας κάποιων πρόσθετων θέσεων εργασίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι χθες συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας των λειτουργών του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας ανέλαβε να εξετάσει τις εισηγήσεις από τα ήδη καθιερωμένα μέτρα για προστασία των υπαλλήλων.

Πρόσθεσε ότι άρχισαν να υλοποιούνται στόχοι καλύτερου συντονισμού της ασφάλειας σε όλα τα υποστατικά του τμήματος για κοινή διαχείριση κάποιων θεμάτων.

Καταλήγοντας είπε ότι έχει δημιουργηθεί μηχανισμός συλλογής στοιχείων για όλες τις βίαιες συμπεριφορές τα οποία αξιολογούνται ώστε να διαπιστωθούν τα επαναλαμβανόμενα πρότυπα βίας για να ενισχυθεί το προσωπικό για την αντιμετώπιση τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top