Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πυρκαγιές - «Είμαστε σε πόλεμο, με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

01.08.2021
13:37
Αστυνομικό Ρεπορτάζ

Η ετοιμότητα του τμήματος Δασών που βρίσκεται στο ύψιστο δυνατό σημείο απέτρεψε άμεσα το Σάββατο την επέκταση ενός δύσκολου και σοβαρού περιστατικού φωτιάς στην Κυπερούντα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

 
Ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε ότι η ετοιμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για αντιμετώπιση των πυρκαγιών ανά την Κύπρο προσομοιάζει με την ετοιμότητα που υπάρχει σε περίπτωση πολέμου, αφού ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών βρίσκεται στο επίπεδο «κόκκινου συναγερμού».

Όπως ανέφερε είναι στελεχωμένα τα 15 πυροφυλάκια ανά το παγκύπριο ενώ υπάρχουν 22 θέσεις παρατήρησης, επιτρέποντας την διασπορά των δυνάμεων σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Στόχος, όπως είπε, η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στο σημείο που εκρήγνυται η πυρκαγιά στα 10 λεπτά.  
 
Το σύστημα αυτό, πρόσθεσε, συμπληρώνεται με περιπολίες οι οποίες καλύπτουν κάποια κενά που υπάρχουν σε περιοχές που δεν υπάρχουν πυροφυλάκια ή θέσεις παρατήρησης, όπως στην κοιλάδα της Κακοπετριάς, στο δάσος της Πάφου και στο Δάσος του Μαχαιρά.
 
Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, είπε ότι υπάρχει διπλή περιπολία των αεροπλάνων τα οποία είναι έμφορτα όχι μόνο για ανίχνευση της πυρκαγιάς, αλλά και για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον λιγότερο δυνατό χρόνο.
 
Σημείωσε ότι χθες στην Κυπερούντα υπήρξε ένα πολύ σοβαρό και δύσκολο περιστατικό το οποίο κατασβέστηκε και πέρασε απαρατήρητο, επειδή υπήρχε αεροπλάνο στον αέρα το οποίο αμέσως επιχείρησε, ενώ κινήθηκαν στη συνέχεια άμεσα πέντε πυροσβεστικά οχήματα από το Τρόοδος.
 
«Είμαστε σε διάταξη μάχης. Δεν διαφέρει σε τίποτε από έναν κανονικό πόλεμο. Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ανεβάζουμε την εγρήγορση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάνδρου. Συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συντονισμό με τους επικεφαλής των ομάδων και τα πυροφυλάκια, ώστε να κρατηθεί σε εγρήγορση το προσωπικό.
 
Τόνισε ότι με αυτό το θερμό και ξηρό καλοκαίρι μετά από έναν ξηρό χειμώνα και με τον παρατεταμένο καύσωνα, η περιοχή «είναι μπαρούτι».
 
«Αν δεν αντιδράσεις από το πρώτο λεπτό με την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση θα είναι τρομερά δύσκολα τα πράγματα», ανέφερε.
 
Παράλληλα εξήγησε ότι οι δυνάμεις που διαθέτουν δεν είναι ικανοποιητικές τόσο σε μέσα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, ωστόσο όπως είπε «με αυτές τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα πολεμήσουμε». Σημείωσε επίσης ότι έχουν ήδη προωθηθεί προτάσεις για να καλύψουν αυτές τις ελλείψεις. Ανάλογα, ανέφερε θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης το συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα οι δυνατότητες του σε τεχνολογία.
 
Την ίδια ώρα ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, σημείωσε ότι το παραμικρό άναμμα για οποιαδήποτε αιτία, είτε με τη χρήση ενός εργαλείου που παράγει θερμότητα και σπινθήρα, ή η απόρριψη ενός τσιγάρου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πυρκαγιά κάτω από αυτές τις συνθήκες.
 
Απηύθυνε θερμότατη έκκληση προς το κοινό να αποφύγει τις δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Το Τμήμα Δασών είπε, είναι στη μέγιστη ετοιμότητα, ωστόσο πρόσθεσε, είναι στο χέρι του κόσμου να μην υπάρξει εκείνη η σπίθα που θα οδηγήσει στην πυρκαγιά. Ευχαρίστησε παράλληλα το κοινό που στηρίζει καθημερινά την προσπάθεια του Τμήματος Δασών με τηλεφωνήματα και πληροφορίες. Δυστυχώς, πρόσθεσε, υπάρχει πάντα ο ένας ή οι λίγοι που δημιουργούν το πρόβλημα.