Υπ. Υγείας: Ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα που δεν ενέχουν κανένα άμεσο κίνδυνο

Υπ. Υγείας: Ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα που δεν ενέχουν κανένα άμεσο κίνδυνο

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των πρόσφατων Δελτίων Τύπου που έχει εκδώσει αναφορικά με την ανάκληση τροφίμων, στα συστατικά των οποίων προσδιορίζεται η μη επιτρεπόμενη ουσία οξείδιο του αιθυλενίου, πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό για τα ακόλουθα:

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα οξειδίου του αιθυλενίου που ανιχνεύονται στα τρόφιμα που αποσύρονται και ανακαλούνται από την αγορά, δεν ενέχουν κανένα άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο εκτιμάται βάσει των επιστημονικών μελετών ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων σε μακροχρόνια βάση, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, οξειδίου του αιθυλενίου αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Ως εκ τούτου, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, το επίπεδο του οξειδίου του αιθυλενίου που δικαιολογεί απόσυρση και ανάκληση ενός τροφίμου από την αγορά είναι το ελάχιστο εκείνο επίπεδο οξειδίου του αιθυλενίου, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί κατά την ανάλυση ενός τροφίμου.  

Διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τη ζώνη προστασίας για τους καταναλωτές, η ΕΕ έχει καθορίσει επιπλέον ότι ακόμη και αν ένα μόνο συστατικό ενός τροφίμου έχει καταδειχθεί ως επιμολυσμένο με οξείδιο του αιθυλενίου στο πιο χαμηλό δυνατό επίπεδο ανίχνευσης και αυτό το συστατικό αποτελεί το πλέον ελάχιστο μέρος του τροφίμου ως ποσοστό, τότε το τρόφιμο αυτό με βάση την αρχή της προφύλαξης και της πρόληψης, αποσύρεται και ανακαλείται από την αγορά.

Ως εκ των πιο πάνω, επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προκαλείται αναστάτωση στους καταναλωτές που τυχόν έχουν καταναλώσει τρόφιμο το οποίο έχει ανακληθεί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες - Την Πέμπτη η συνάντηση των διαπραγματευτών

Κυπριακό: Μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες - Την Πέμπτη η συνάντηση των διαπραγματευτών

Για την Πέμπτη ορίστηκε η συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων ενόψει της 26ης Αυγούστου, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν.

BEST OF TOTHEMAONLINE