ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες για έβδομη μέρα η Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Κάτοικοι έσωσαν τα χωριά - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στις φλόγες για έβδομη μέρα η Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Κάτοικοι έσωσαν τα χωριά - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το ένα μετά το άλλο, χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες, όμως κόντρα στο καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας, πυροσβέστες και εθελοντές μάχονται για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από χθες το πρωί.

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Αρτεμίσιο, όπου καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις δυνάμεις πυρόσβεσης και τους κατοίκους, για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το χωριό.

Η φωτιά κατέκαιγε πευκόφυτη δασική έκταση στις παρυφές του χωριού και η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο.

Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός: σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιά Νικόλαο.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους.

Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.

Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις.

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα.

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.

Ο κίνδυνος για την Ιστιαία για απόψε αποφεύχθηκε

Για μία ακόμα πολύ δύσκολη ημέρα κυρίως για την ενότητα του Αρτεμισίου έκανε λόγο ο δήμαρχος Ιστιαίας κ. Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας στο MEGA για τον πύρινο εφιάλτη που βιώνει για έκτη ημέρα η Εύβοια.

«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα. Ο κίνδυνος για την Ιστιαία για απόψε αποφεύχθηκε. Έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα. Η ενότητα του Αρτεμισίου δέχθηκε επίθεση, ολοκληρωτικά. Το Πευκί σώθηκε όχι περιβαλλοντικά, αλλά τα σπίτια κι επιχειρήσεις. Κι αυτό το μέτωπο κατά κανόνα έσβησε όταν έφτασε στη θάλασσα. Η πιο μεγάλη δουλειά, το πιο μεγάλο φορτίο είναι αυτό της επόμενης ημέρας».

«Η φωτιά μεταφέρεται με μεγαλύτερη ταχύτητα επειδή έχει φτάσει σε χαμηλά υψόμετρα. Στην ενότητα του Αρτεμισίου είχαμε πολλά σπασμένα δέντρα από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό απηύθυνα αίτημα για εναέρια μέσα», τόνισε.
«Σήμερα στις 8 η ώρα κατέφθασαν τα εναέρια μέσα. Ήταν επτά αεροσκάφη συνολικά, το Beriev, 2 καναντέρ και 4 ελικόπτερα. Δεν φτάνουν τα επτά. Καταννούμε ότι η χώρα έχει πολλές πληγές. Με αυτά τα μέσα πυρόσβεσης, όμως, είναι αδύνατο να σβήσουμε αυτή την πυρκαγιά – τέρας», υπογράμμισε.

Δραματικές στιγμές χθες στο Πευκί - Πάνω απο 2.600 ανθρώποι έχουν απεγκλωβιστεί μέσω θαλάσσης

Οι προσπάθειες των Πυροσβεστικών δυνάμεων να ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα κατά της διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα να καταγραφούν δραματικές στιγμές στο Πευκί.

Αργά χθες το απόγευμα, το χωριό εκκενώθηκε και οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων να μεταφέρουν κρατώντας στα χέρια κατάκοιτους ηλικιωμένους. Αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκά στην Αιδηψό και τη Φθιώτιδα ενώ άλλοι επέλεξαν να παραμείνουν στο επιβατηγό πλοίο που είχε δέσει στην παραλία.

Το Πευκί σώθηκε από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων οι οποίοι με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, με κουβάδες και κλαδιά, κατάφεραν να σώσουν τα δύο χωριά. Παρόντες στη μάχη ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό όμως υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Συγκλονιστικά είναι και τα πλάνα που καταγράφηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Το Λιμενικό Σώμα που συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις περιπολίες στη Βόρεια Εύβοια έχει διασώσει μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 2.600 ανθρώπους.

Μικρές οι ζημιές στο Πευκί - Μεγάλες σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα

Σε αντίθεση με Πευκί οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες στις Γούβες, τη Γερακίου και τη Γαλατσώνα. Εκεί, η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Ένα μέρος του μετώπου το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Χαρδαλιάς: Δύσκολη νύχτα

«Δύσκολο» χαρακτήρισε το χθεσινό βράδυ στην Εύβοια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ενώ προσέθεσε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, τόσο από τη χώρα μας όσο και από άλλες χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεών μας. Τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, απέναντι σε πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».

Οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Εύβοια επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις από τη χώρα μας, αλλά και αυτές που τους παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112, με 23 οχήματα και αναμένονται 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα από τη Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι εθελοντές, αλλά και η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Περαιτέρω, όπως επισήμανε οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ βρίσκονταν, και χθες, σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχουν κάθε συνδρομή όπου και όποτε απαιτηθεί.

Πηγή: protothema.gr

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top