ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΟΙΚ εξηγεί πρόνοιες του σχεδίου κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δισ.

Το ΥΠΟΙΚ εξηγεί πρόνοιες του σχεδίου κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δισ.

Σε επεξήγηση του Κυπριακού Σχεδίου Κυβερνητικών Εγγυήσεων ύψους 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα, στο πλαίσιο της έξαρσης του Covid -19, το οποίο ενέκρινε στις 17 Αυγούστου του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχώρησε την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομικών.

 
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, σκοπός του Σχεδίου είναι η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000.000) σε πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και κατέχουν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα, περιλαμβανομένων των θυγατρικών ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων, με σκοπό την εκ μέρους τους παραχώρηση νέων δανείων με χαμηλό κόστος σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής για το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης για στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.
 
Σημειώνει ότι τα δάνεια θα πρέπει να εγκριθούν από τα Πιστωτικά Ιδρύματα μέχρι 31/12/2021.
 
Περαιτέρω, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο, προνοεί όπως οι κυβερνητικές εγγυήσεις κατανεμηθούν ως ακολούθως:
 
Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ (€300.000.000) για την έκδοση δανείων προς αυτοτελώς εργαζόμενους και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, πεντακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€550.000.000) για την έκδοση δανείων προς Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις και εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€150.000.000) για την έκδοση δανείων προς Μεγάλες Επιχειρήσεις.
 
Αναφέρει ότι οι κυβερνητικές εγγυήσεις και η κρατική στήριξη παραχωρούνται για την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία κατά ανάλογο ποσό. Πιο συγκεκριμένα, η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000.000) θα προσφέρει αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου τετρακόσιων τριάντα εκατομμυρίων περίπου (€1.430.000.000).
 
Προσθέτει ότι οι κυβερνητικές εγγυήσεις δεν θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων είτε εξυπηρετούμενων είτε μη εξυπηρετούμενων είτε κατά την αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων οποιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος.
 
Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι βασικές αρχές της παραχώρησης των κυβερνητικών εγγυήσεων καλύπτονται στο Νόμο, ενώ οι διάφοροι παράμετροι και όροι της παραχώρησης και χρήσης των κυβερνητικών εγγυήσεων θα εκδίδονται με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.
 
Προσθέτει ότι οι κυβερνητικές εγγυήσεις θα καλύπτουν το 70% των ζημιών, που δυνατόν να προκύψουν από τα πιο πάνω δάνεια και οι τράπεζες το υπόλοιπο 30% ανεξαρτήτως εάν το δάνειο είναι εξασφαλισμένο ή μη.
 
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα δάνεια θα έχουν διάρκεια από 3 μήνες μέχρι και 6 χρόνια εξαιρουμένων των τρεχούμενων λογαριασμών που η μέγιστη διάρκειά τους θα είναι το 1 έτος.
 
Σημειώνει πως η έκδοση τρεχούμενων λογαριασμών ή/και δανείων χωρίς καμιά εξασφάλιση δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατόν (50%) του ποσού που εκδίδεται προς Αυτοτελώς Εργαζόμενο και στην Πολύ Μικρή Επιχείρηση, στο τριάντα τοις εκατόν (30%) προς Μικρή και Μεσαία Επιχείρηση και στο είκοσι τοις εκατόν (20%) προς Μεγάλη Επιχείρηση.
 
Περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κριτήρια και όροι ως προς την παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων στα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και σε σχέση με την παραχώρηση των δανείων προς Αυτοτελώς Εργαζόμενους και Επιχειρήσεις όπως το ανώτατο ποσό δανείων που θα μπορεί να τους παραχωρηθεί, καθώς και για ποιους λόγους (κάλυψη των αναγκών ρευστότητας, κεφαλαίου κίνησης
και επενδύσεων).

Αναφέρει επίσης ότι καθορίζονται χαμηλότοκα επιτόκια για τα νέα δάνεια που θα παραχωρηθούν, το τέλος της εγγύησης που θα λαμβάνει σε ετήσια βάση η Δημοκρατία από τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και οι μηχανισμοί ελέγχου.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προέβη σε τροποποίηση του βασικού νόμου περί της έκδοσης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς Πιστωτικά Ιδρύματα για την Παραχώρηση Δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενους Νόμου του 2021, καθώς και σε αναθεώρηση του σχετικού Διατάγματος.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι το Σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή με την ψήφιση του Τροποποιητικού Νόμου «Ο περί της Έκδοσης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς Πιστωτικά Ιδρύματα για την Παραχώρηση Δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενους Νόμος του 2021» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την έκδοση του Διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΣοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top