ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O YΠΕΞ στη Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ

O YΠΕΞ στη Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ

Στo Ισραήλ μεταβαίνει την Κυριακή το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας με τους ομολόγους του των δύο χωρών, Yair Lapid και Νίκο Δένδια, αντίστοιχα. 

Επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των τριών χωρών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης του Ισραήλ, η οποία επαναβεβαιώνει την κοινή βούληση όλων των μερών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους και για διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στη βάση θετικής ατζέντας, προς ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Τις εργασίες της Τριμερούς Συνάντησης αναμένεται να απασχολήσουν μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση, ανάμεσα σε άλλα, στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο. Οι τρεις Υπουργοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν επί στοχευμένων προτάσεων για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, η οικονομική συνεργασία, ο τουρισμός, η διαχείριση κρίσεων, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.
 
Με την ολοκλήρωση της Συνάντησης, οι κκ. Χριστοδουλίδης, Lapid και Δένδιας θα προβούν σε δηλώσεις (στις 15.15) σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.
 
Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Lapid, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, ενώ θα ανασκοπηθεί επίσης η πρόοδος στην προώθηση της πολυεπίπεδης συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, σε συνέχεια και των συζητήσεων που διεξήχθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των δύο Υπουργών, στο τέλος Ιουλίου.
 
Περαιτέρω, μέσα στο πλαίσιο των τριμερών επαφών, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση, από κοινού με τον Έλληνα ομόλογο του κ. Δένδια, με την Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, κα Karine Elharrar, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανταλλαγούν απόψεις για θέματα που άπτονται της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, καθώς και θέματα περιφερειακού ενεργειακού ενδιαφέροντος.
 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ,  Benny Gantz, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της περιφερειακής ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top