ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Ατεκμηρίωτοι οι ισχυρισμοί κατά της πλευράς μας από Τ/κ για θέμα αγνοουμένων

Φωτίου: Ατεκμηρίωτοι οι ισχυρισμοί κατά της πλευράς μας από Τ/κ για θέμα αγνοουμένων

Ανησυχία και προβληματισμό για τις πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν στα κατεχόμενα για το θέμα των αγνοουμένων, εκφράζει στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, καλώντας την Τ/κ πλευρά και την Άγκυρα να εγκαταλείψουν τους τακτικισμούς και τις σκοπιμότητες.


Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ με αφορμή δηλώσεις των τελευταίων ημερών στα κατεχόμενα από την "προεδρία" και το τ/κ μέλος της ΔΕΑ ότι δήθεν η Ε/κ πλευρά εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα των αγνοουμένων, ο Επίτροπος είπε ότι φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί και μεθοδεύει την πολιτικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος.

"Η από μέρους τους προβολή ατεκμηρίωτων ισχυρισμών και κατηγοριών ότι τάχατες η δική μας πλευρά χρησιμοποιεί το θέμα των αγνοουμένων για σκοπούς προπαγάνδας, δεν συνάδουν με το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να διέπει τη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας. Από πλευράς μας δεν θα διολισθήσουμε σε αυτή την οδό", είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε πως η ανάδειξη και προβολή των χρόνιων προβλημάτων που εμποδίζουν την επίτευξη προόδου, δεν είναι προπαγάνδα ούτε και αποτελεί πολιτική εκμετάλλευση, αλλά υποχρέωση όλων που πραγματικά νοιάζονται και ενδιαφέρονται για τον τερματισμό του πόνου και της δυστυχίας που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας.

"Δεν είναι προπαγάνδα η ανάδειξη της δραματικής μείωσης στον εντοπισμό λειψάνων και στις ταυτοποιήσεις. Ούτε αποτελεί πολιτική εκμετάλλευση η ανάδειξη των άλλων προβλημάτων όπως αυτών των σκόπιμων μετακινήσεων, των αρχείων του τουρκικού στρατού, η ανάγκη για υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής από τις περισυλλογές και τόσα άλλα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα", είπε ο κ. Φωτίου.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπαίτια για την τραγική αυτή κατάσταση είναι η Τουρκία που πεισματικά αρνείται να συνεργαστεί ουσιαστικά με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό. Ο Επίτροπος τόνισε πως οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της κατοχικής δύναμης έχουν αποφασιστεί και οριοθετηθεί από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ το 2001 και 2014, καθώς και από τα ενδιάμεσα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

"Η κατοχική δύναμη και οι εδώ υποτελείς της θα πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν τους τακτικισμούς και τις σκοπιμότητες, να εργαστούν και να συνεργαστούν ειλικρινά, ώστε να δοθούν απαντήσεις στις περίπου 800 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών των οποίων οι οικογένειες αναμένουν απαντήσεις για σχεδόν μισό αιώνα. Από πλευράς μας συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας προς κάθε κατεύθυνση ώστε να διευκρινιστεί η τύχη και του τελευταίου συμπατριώτη μας Τουρκοκύπριου αγνοούμενου", είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top