ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Καταρτίζεται ο προϋπολογισμός, κρίσιμο το 2022 για βιωσιμότητα δημόσιων οικονομικών

ΥΠΟΙΚ: Καταρτίζεται ο προϋπολογισμός, κρίσιμο το 2022 για βιωσιμότητα δημόσιων οικονομικών

Πυρετωδώς εργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για τον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να διαμηνύει με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι οι επόμενοι μήνες και το 2022 θα είναι κρίσιμοι για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.



Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, λόγω των προγραμματισμένων επισκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, αλλά εκτιμάται ότι η συζήτηση το αργότερο θα γίνει μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Βάσει του Συντάγματος ο προϋπολογισμός κατατίθεται ενώπιον της Βουλής μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών και η αρμόδια Διεύθυνση Προϋπολογισμού ήδη εργάζεται πυρετωδώς σε συνεννόηση με τα άλλα υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα για τον καταρτισμό του επόμενου προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ να θέτουν τον στόχο για περιορισμό του ελλείμματος γύρω στο 3% του ΑΕΠ το 2022 έναντι του εκτιμώμενου 4,7% το 2021, αφού παραμένει η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για μετριασμό των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία και την οικονομική δραστηριότητα από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παραμένει σε αρνητικό πρόσημο και για δεύτερο συνεχόμενο έτος, αφού διατηρείται η πολιτική στήριξης λόγω της πανδημίας, με το ΥΠΟΙΚ να εφαρμόζει ωστόσο πολιτική σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης (phase out), με στόχο την σταδιακή επιστροφή σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Εξάλλου, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί - λόγω της πανδημίας - σε ισχύ τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2022 και έτσι τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η συζήτηση σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για το πότε θα επανέλθει σε ισχύ το σύμφωνο σταθερότητας αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

ΥΠΟΙΚ: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες και το 2022 για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα ενώ θα διατηρήσει αν και σε μειωμένο και στοχευμένο βαθμό την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Σε παρατήρηση ότι τα μέχρι στιγμής δημοσιονομικά στοιχεία δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική βελτίωση, ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως ήταν πολιτική της κυβέρνησης να διατηρηθεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, που εξάλλου ήταν μη επαναλαμβανόμενη (one-off) λόγω της πανδημίας, αλλά υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει μια πολιτική σταδιακής εξόδου από την επεκτατική πολιτική, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών ήταν αυτή που οδήγησε στις αναβαθμίσεις της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας και επέτρεψε την πρόσβαση στις αγορές, προκειμένου να δημιουργηθούν τα αποθέματα για στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.

«Συνεπώς οι επόμενοι μήνες αλλά και το 2022 θα είναι κρίσιμοι για την μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», τόνισε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top