Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Απορρίπτει ο Ε. Αποστολάκης τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας

31.08.2021
15:26
Ελλάδα

Την απόφασή του να μην αποδεχθεί τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, η οποία του προτάθηκε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της ελληνικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.


Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o απόστρατος ναύαρχος σημείωσε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, προκειμένου να αποδεχθεί την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε αρχικά ανακοινώσει ότι ο κ. Αποστολάκης, πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας στο νεοσύστατο Υπουργείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η έλλειψη της διακομματικής συναίνεσης, την οποία ο κ. Αποστολάκης είχε θέσει ως όρο για την υπουργοποίησή του, οδήγησε στην απόρριψη της πρότασης εκ μέρους του.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση του ονόματος του κ. Αποστολάκη στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό ως «παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο», κάνοντας λόγο για απόπειρα «παγίδευσης» του κ. Αποστολάκη.

«Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα», σημειώνει στη δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του, μετά την απόρριψη της πρότασης εκ μέρους του κ. Αποστολάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η αρχική επιλογή του απόστρατου ναυάρχου βασίστηκε στις επιχειρησιακές ικανότητές του αλλά και στην διακομματική αποδοχή του. 

«Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν  διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο  κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του», ανέφερε ο κ. Οικονόμου στην ανακοίνωση του.

Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, πρόσθεσε, «ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά».

«Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του», σημείωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι οι βαρείς χαρακτηρισμοί που περιείχε περί «αποστασίας» και «εξαγοράς» οδήγησαν τον κ. Αποστολάκη να αρνηθεί την πρόταση της υπουργοποίησής του.

«Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι  και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα. Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του», πρόσθεσε.

«Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ