ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηλείδου και Καδής παρουσίασαν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις το Σχέδιο Δράσης για κυκλική οικονομία

Πηλείδου και Καδής παρουσίασαν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις το Σχέδιο Δράσης για κυκλική οικονομία

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, με κόστος υλοποίησης €90 εκατομμύρια, θα δώσει την ευκαιρία να προσπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο του γραμμικού μοντέλου της οικονομίας, τόνισε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) Νατάσα Πηλείδου, η οποία μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) Κώστα Καδή παρουσίασαν την Τετάρτη το Σχέδιο στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο πλαίσιο διαβούλευσης.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Σχέδιο το οποίο στηρίζεται στην καλλιέργεια κουλτούρας των πολιτών, στην παροχή κινήτρων, στη δημιουργία υποδομών και στη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και εκπονήθηκε από τα ΥΕΕΒ και ΥΓΑΑΠ, καθώς και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός των δράσεων του με στόχο την έναρξη υλοποίησης το 2022.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, η Υπουργός Ενέργειας τόνισε πως το Σχέδιο θα δώσει την ευκαιρία να προσπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο του γραμμικού μοντέλου της οικονομίας, το οποίο καταχράται τους φυσικούς πόρους, παράγει απόβλητα και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, και να οδηγηθεί η Κύπρος σε ένα πράσινο, κυκλικό μοντέλο οικονομίας, αξιοποιώντας ανανεώσιμους πόρους, ανακτώντας πρώτες ύλες και μειώνοντας την παραγωγή αποβλήτων στο ελάχιστο. Η κ. Πηλείδου επεσήμανε πως οι καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας δημιουργούν ευκαιρίες για μεταμόρφωση των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο βιώσιμες, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Το ΥΕΕΒ, πρόσθεσε η κ. Πηλείδου, έχει ξεκινήσει την ετοιμασία των νέων Σχεδίων Χορηγιών και εντός του 2022 θα προκηρυχθεί σχέδιο κινήτρων ύψους €13 εκατ., το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στις βιομηχανίες να επενδύσουν σε έργα και πρακτικές που οδηγούν στην κυκλικότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι τα προγράμματα του Σχεδίου Δράσης που αφορούν το Υπουργείο του, εστιάζονται στη χωριστή συλλογή και διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και περιλαμβάνουν το πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων, την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετώ, καθώς και το πρόγραμμα χωριστής συλλογής και αξιοποίησης αποβλήτων στις ορεινές περιοχές.

Παράλληλα, ο κ. Καδής είπε ότι προγραμματίζονται και άλλα έργα, όπως η κατασκευή κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων γωνιών προς εξυπηρέτηση κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, η οικιακή κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων, η επέκταση του δικτύου πράσινων σημείων και η δημιουργία συντονιστικού σώματος μεταξύ Κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των αποβλήτων.

«Η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αποβλήτων, μετάβαση σε βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και στην προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Καδής.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που πήραν τον λόγο μετά το πέρας των παρουσιάσεων των δύο Υπουργών, εξέφρασαν, καταρχάς, την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση που έλαβαν, ενώ είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν σχόλια και απόψεις.

Αναφέρεται επίσης ότι συμφωνήθηκε ότι οι οργανώσεις θα έχουν την ευκαιρία εντός του επόμενου μήνα να αξιολογήσουν τη στρατηγική και να αποστείλουν γραπτώς τις θέσεις τους, ώστε οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας να ενισχυθούν με νέες ιδέες και πρακτικές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεοΜήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top