Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Προειδοποίηση για κλιμάκωση μέτρων αν δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, απηύθυναν ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ

29.09.2021
13:34
Κοινωνία

Προειδοποίηση για κλιμάκωση των μέτρων στην περίπτωση, που δεν εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν την Τρίτη με τον Υπουργό Υγείας, απηύθυναν οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων, οι οποίοι κατήλθαν την Τετάρτη σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 08:00 μέχρι τις 11:00.


Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη διοίκηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ διεμήνυσαν στον Οργανισμό Κρατικών υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) πως «πρέπει να αλλάξει ρότα».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που παρέθεσαν την Τετάρτη ΠΑΣΥΔΥ και Παγκύπρια Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), εκφράστηκε η ανησυχία γιατί «δεν υπάρχει οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο και πλάνο» από πλευράς ΟΚΥπΥ, ενώ οι κυβερνητικοί ιατροί ξεκαθάρισαν από την πλευρά τους ότι η απεργία «δεν είναι αυτοσκοπός» και ότι στόχος του «δεν είναι η ταλαιπωρία του κόσμου, αλλά το αντίθετο».

Δεν θα χρειαστεί κλιμάκωση μέτρων αν εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών με τον Υπουργό Μιχάλη Χατζηπαντέλα και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, για να σημειώσει πως «η συνάντηση κινήθηκε σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκαν κάποιοι άξονες κοινής δράσης».

Ξεκαθάρισε πως «αν αυτά τα οποία κατ’ αρχήν έχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό Υγείας εφαρμοστούν δεν θα χρειαστεί κλιμάκωση μέτρων», για να τονίσει στη συνέχεια ότι «εάν δεν εφαρμοστούν θα κλιμακωθούν τα  μέτρα».

«Ανησυχούμε για τη διοίκηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Το 'βλέποντας και κάνοντας' που υπάρχει σήμερα μας ανησυχεί. Μας ανησυχεί ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο. Ένα πλάνο. Γι’ αυτό έχουμε καταφύγει στο Υπουργείο Υγείας. Δεν είναι αυτοσκοπός η απεργία. Δεν έχουμε στόχο να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Το αντίθετο. Όμως αναγκαζόμαστε για στείλουμε μηνύματα, τα οποία απευθύνονται κυρίως στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ. Πρέπει να αλλάξει ρότα. Υπάρχουν αρκετά θέματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε και να μην μείνουν στα χαρτιά», είπε ο κ. Ματθαίου.

Ο εκπρόσωπος του κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου, είπε συγκεκριμένα ότι ο λόγος της στάσης εργασία αφορά κυρίως στον τρόπο που ο ΟΚΥπΥ αντιλαμβάνεται τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων, για να σημειώσει ότι ο τρόπος αυτός «είναι ιδιαιτέρως απαξιωτικός προς τους εργαζομένους, με αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται κυρίως ερήμην των εργαζομένων».

«Υπάρχει», ανέφερε «μια πλήρης αδιαφορία για τα λεχθέντα εκ μέρους των συντεχνιών σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν τα λαμβάνουν υπόψη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται δυστοκίες στη λειτουργία των νοσοκομείων».

Συνέχισε λέγοντας ότι η στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποτελεί «κραυγή αγωνίας και το έσχατο μέτρο», το οποίο αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν για να μπορέσει επιτέλους κάποιος να τους ακούσει και να δώσει τη δέουσα προσοχή στα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν και «επιτέλους να υπάρξουν λύσεις».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο σχεδιασμός που έγινε χθες θα αποτελέσει τη βάση, για την επίλυση όλων των προβλημάτων, καθώς ένα από τα πάγια αιτήματά τους είναι η συγκρότηση Επιτροπών και θεσμών, για την επίλυση προβλημάτων, καθώς επίσης ο οδικός χάρτης που έγινε χθες αποδεκτός.

Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται «επί μακρόν» και όχι μόνο σήμερα

Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου «επειδή έχει αναφερθεί και εκ μέρους του ΟΚΥπΥ ότι οι γιατροί είναι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που ταλαιπωρούν τον κόσμο, μέσω της στάσης εργασίας, θα ήθελα να πω ότι αυτό που ταλαιπωρεί τον κόσμο είναι ο τρόπος με τον οποίο διοικεί ο ΟΚΥπΥ και αποτελεί την κύρια αιτία, για την οποία οι ασθενείς ταλαιπωρούνται όχι σήμερα σε ένα τρίωρο, αλλά επί μακρόν το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Επανέλαβε ότι «αυτή η στάση εργασίας δεν είναι ιατροκεντρική, αλλά είναι ασθενοκεντρική», για να προσθέσει πως τα αιτήματά τους δεν αφορούν μόνο εργασιακά θέματα, αλλά θεσμικά θέματα, τα οποία θα βελτιώσουν την παροχή των υπηρεσιών υγείας του ΟΚΥπΥ μέσω της καλυτέρευσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Ο ΟΚΥπΥ να αποδείξει με δράσεις ότι ενδιαφέρεται

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, είπε πως έγνοια και επιδίωξη των ιατρών του δημοσίου είναι να υπάρχουν εύρωστα δημόσια νοσηλευτήρια με το συγκεκριμένο ρόλο που τους αποδίδεται ως δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνοντας πως «επιτέλους πρέπει να αποδείξουμε τι εννοούμε, όταν τα ονομάζουμε ραχοκοκαλιά».

Σε σχέση με την αντίδραση του ΟΚΥπΥ και κατά πόσο τον ενημέρωσαν ή τήρησαν τον εργασιακό κώδικα, είπε πως «τα έγγραφα είναι εκεί και νομίζω ότι μπορούν να ανατρέξουν».

Για τα θέματα που αφορούν τους γιατρούς, είπε χαρακτηριστικά ότι «ευτυχώς που υπάρχουν τα ΜΜΕ και ενημερωνόμαστε».
Επίσης, κάλεσε τον ΟΚΥπΥ να αποδείξει με δράσεις ότι ενδιαφέρεται για τα δημόσια νοσηλευτήρια, για να συμπληρώσει πως η σημερινή απεργία «δεν είναι θέμα συνδικαλιστικό».

«Ακόμα σε αυτό», είπε, «έχουμε το κάθε δικαίωμα να τοποθετηθούμε και να διεκδικήσουμε. Και ο συνδικαλισμός και τα εργασιακά δικαιώματα είναι θεσμοί και αυτά. Όμως ο κύριος μας σκοπός είναι ότι ο ΟΚΥπΥ δυστυχώς δεν οδηγεί τα δημόσια νοσηλευτήρια προς την κατεύθυνση που όλοι ευελπιστούσαμε και επιθυμούμε να πάνε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σημερινά αναβληθέντα χειρουργεία λόγω της στάσης εργασίας, ο κ. Κούμας είπε πως «τα χειρουργεία που αναβλήθηκαν σήμερα λόγω της απεργίας είναι πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που αναβάλλονται συνεχώς, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια».
 
Να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες


Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Λάμπρου είπε ότι «δύο χρόνια μετά την πανδημία τα νοσοκομεία θα έπρεπε να έχουν ένα πλάνο μιας παράλληλης λειτουργίας, σημειώνοντας ότι «υπάρχει τεράστια στρέβλωση, αφού έχουμε την εντύπωση ότι άρρωστοι έχουν εξαφανιστεί λόγω του COVID-19».

«Όχι, οι άρρωστοι εξακολουθούν να ασθενούν και να χρειάζονται την ίδια νοσηλεία που χρειάζονταν πριν τον COVID-19. Είχαμε αρκετό διάστημα για να έχουμε πλάνα, τα οποία πρέπει πλέον να εξασφαλίζουν μια ομαλή λειτουργία εκεί που επιτρέπεται με ένα καλύτερο σχεδιασμό των ασθενών οι οποίοι έχουν βάρια νοσήματα», τόνισε.

Πρόσθεσε πως ο ΟΚΥπΥ πρέπει να κατανοήσει ότι ουδείς έχει εκδώσει διάταγμα ούτε νομικά, ούτε κυβερνητικά, αλλά ούτε και ηθικά ότι «οι ασθενείς οι οποίοι έχουν COVID-19 έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτούς που δεν έχουν COVID-19».   

Για τα χειρουργεία που ακυρώθηκαν σήμερα, είπε πως «ο αριθμός των χειρουργείων δεν είναι τόσο μεγάλος, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα», σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των επεμβάσεων -τουλάχιστον σε επίπεδο χειρουργείου- είναι ένας κόκκος ανάμεσα στα αναβληθέντα χειρουργεία χάρη στην κακοδιαχείριση του ΟΚΥπΥ, οπότε οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν αλλού».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ