ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στοχεύει στην αναστροφή της εγκατάλειψης ορεινών Κοινοτήτων

 ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στοχεύει στην αναστροφή της εγκατάλειψης ορεινών Κοινοτήτων

Η Κυβέρνηση έθεσε στόχο να αναστραφεί η εικόνα εγκατάλειψης αρκετών περιοχών της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών Κοινοτήτων, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, προσθέτοντας ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2022, οι δαπάνες για Στεγαστικά Δάνεια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με φέτος.


Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Συνεδριακού Κέντρου Λευκάρων, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκάρων» με προϋπολογισμό γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ + ΦΠΑ, που εντάχθηκε και ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο είναι «ένα ακόμα έργο το οποίο προωθείται από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, που υπηρετεί το στόχο για αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων στις Κοινότητες της υπαίθρου, την περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική αειφορία, την αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αλλά και την προώθηση υποδομών με σκοπό τη στέγαση κοινοτικών υπηρεσιών και τουριστικών υποδομών, για την ενθάρρυνση του τουρισμού της υπαίθρου. Την ίδια στιγμή το έργο, επιτυγχάνει παράλληλα τους στόχους που η ΕΕ θέτει για οικονομική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές, με έμφαση στη δημιουργία και την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας».

Με τη λειτουργία του το Πολυδύναμο Κέντρο «αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες που υπήρχαν στην περιφέρεια Λευκάρων για κτηριακές υποδομές πολλαπλών δράσεων για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και για την στέγαση δραστηριοτήτων παγκύπριου και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Χαρακτήρισε επίσης «σπουδαίας σημασίας συγχρηματοδοτούμενο έργο» την κεντρική πλατεία που υλοποιήθηκε πρόσφατα μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αξίας 700 χιλιάδων ευρώ, με ανάδοχο φορέα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Πάνω Λευκάρων, το οποίο εξυπηρετεί τις ορεινές Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας και σημείωσε ότι «έργα όπως αυτά, προωθούν την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία τόσο του Δήμου όσο και της γύρω περιοχής. Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα ανάλογες δράσεις για δημιουργία εκείνων των αναγκαίων υποδομών στους Δήμους και στις Κοινότητες της υπαίθρου μας, που υποβοηθούν και διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων».

Είναι με τέτοιας εμβέλειας έργα, είπε που «στοχεύουμε στην αντιμετώπιση της αστυφιλίας, της αναζωογόνησης της υπαίθρου μας ώστε να δώσουμε κίνητρα και λόγο για την παραμονή των νέων στην ύπαιθρο και στα χωριά μας. Αρωγός σ’ αυτή μας την προσπάθεια είναι τα γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα του Υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2021 και με τα οποία στοχεύουμε σε μια ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής υπαίθρου».

Αναφερόμενος ειδικά στην ευρύτερη περιοχή Ορεινής Λάρνακας, ο Νίκος Νουρής είπε πως μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί «κάτω από τα Στεγαστικά Σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, 39 αιτήσεις, με την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε να φτάνει τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αρκετές Κοινότητες της Ορεινής Λάρνακας εντάσσονται και στα επιδοματικά σχέδια παρέχοντας πρόσθετα κίνητρα παραμονής στην περιοχή. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών επαναξιολογεί τα σχέδια, αφουγκραζόμενο και τις εισηγήσεις των Τοπικών Αρχών, και η πρόθεσή μας είναι η περαιτέρω βελτίωση τους με την επαναπροκήρυξη τους η οποία τοποθετείται την 1/1/2022».

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, «ήδη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2022, οι σχετικές δαπάνες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά και αυτό δείχνει τις προθέσεις μας. Θέλουμε να αναστρέψουμε την εικόνα εγκατάλειψης πολλών περιοχών της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών μας κοινοτήτων και προσδοκούμε ότι μεσοπρόθεσμα θα το πετύχουμε» είπε και σημείωσε πως «είναι ένας στόχος που σαν Κυβέρνηση θέλουμε να υλοποιήσουμε».

Ο Δήμος Λευκάρων, ανέφερε ακόμα ο Υπουργός «κατάφερε να διαφυλάξει με τις δράσεις του τα ήθη και τα έθιμα της Κοινότητας» και σημείωσε πως «είναι πρόσθετη η υποχρέωση μας έμπρακτα να στηρίξουμε τα Λεύκαρα, αλλά και όλους τους τόπους και τις Κοινότητες που προάγουν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top