Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Παιδιατρική Εταιρεία: Στηρίζει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών

05.10.2021
12:42
Κοινωνία

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ), στηρίζει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών έναντι της νόσου COVID-19, βασισμένη σε εκτενή μελέτη όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων, είπε ο Πρόεδρος της Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Τρίτη 5, ο Δρ. Αναστασιάδης κήρυξε την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας της ΠΕΚ για τους εμβολιασμούς παιδιών έναντι της νόσου Covid-19.

Όπως αναφέρθηκε, η εκστρατεία διοργανώνεται από την ΠΕΚ με πρώτιστο στόχο την ενημέρωση του κοινού για την αναγκαιότητα του άμεσου εμβολιασμού των παιδιών άνω των 12 ετών έναντι της νόσου COVID-19. Κύριο μέλημα της ΠΕΚ είναι η προστασία των ίδιων των παιδιών αλλά και η ευρύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας, με μοναδικό όραμα την σταδιακή έξοδο από την αβεβαιότητα, τον κίνδυνο και τους περιορισμούς που έχει επιφέρει η πανδημία.

Ο Δρ. Αναστασιάδης, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το ενημερωτικό υλικό που έχει ετοιμαστεί στα πλαίσια της εκστρατείας, αναφέροντας ότι αυτό βρίσκεται αναρτημένο σε ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα της ΠΕΚ www.child.org.cy , στη σελίδα της ΠΕΚ στο Facebook και στο κανάλι που διατηρεί στο Youtube. Κάλεσε δε το κοινό όπως επισκεφθεί και μελετήσει το υλικό. 

Υπενθύμισε επίσης ότι η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου βρίσκεται στη διάθεση του κοινού, έχοντας προβεί σε άνοιγμα των καναλιών της τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια έναρξης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το κοινό.

Στα πλαίσια της παρουσίασης, ο Δρ Αναστασιάδης υπενθύμισε τους λόγους για τους οποίους η ΠΕΚ βασισμένη σε εκτενή μελέτη όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων στηρίζει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών έναντι της νόσου COVID-19, οι οποίοι εξάλλου είχαν ανακοινωθεί από την ΠΕΚ στις 30/07/21. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε ανεμβολίαστα άτομα σε όλες τις ηλικίες, ο κίνδυνος από επιπλοκές που ενέχει η πιθανότητα νόσησης παιδιών με COVID-19, η αναγκαιότητα για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και η διαφύλαξη της ψυχοσυναισθηματικής υγείας των παιδιών που τόσο έχει επηρεαστεί από την πανδημία και τις παρατεταμένες περιόδους εγκλεισμού και αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί από την πανδημία και τις καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί στη χορήγηση εμβολίων του βασικού εμβολιαστικού προγράμματος και αυτό δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες σε ενδεχόμενη παράταση της υφιστάμενης κατάστασης, και θα πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να διαφυλαχθεί.

Ως προς την ασφάλεια των εμβολίων, ο Δρ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία από τη χρήση εγκεκριμένων mRNA εμβολίων σε παιδιά > 12 ετών εδώ και πολλές εβδομάδες, σε ικανό αριθμό χωρών (μόνο στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν > 10.000.000 δόσεις), με ισχυρή απόδειξη της αποτελεσματικότητας τους. Τα εμβόλια έχουν τύχει έγκρισης από τους επίσημους φορείς αδειοδότησης φαρμάκων (EMA, FDA) ενώ η σύσταση για χρήση του εμβολίου σε παιδιά άνω των 12 ετών που έχει ήδη δοθεί από τους πλέον υπεύθυνους επιστημονικούς οργανισμούς όπως το CDC, το ECDC, η AAP, η EAP και σημαντικό αριθμό Ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, προσδίδει ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στα θέματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων αυτών.

Επισήμανε περαιτέρω τους κινδύνους που προκύπτουν για τη Δημόσια Υγεία από την ευρεία παραπληροφόρηση και τις ανακρίβειες που διαδίδονται στο διαδίκτυο ή και σε άλλους χώρους, από άτομα τα οποία ως επί το πλείστον δεν κατέχουν επιστημονική γνώση επί του θέματος.

Στα πλαίσια της κοινωνικής και της γονεϊκής μας ευθύνης, είπε ο Δρ. Αναστασιάδης, οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να εμπιστευόμαστε την έγκυρη και επιστημονική πληροφόρηση, απορρίπτοντας τους μύθους και την άκριτη παραφιλολογία.

Κλείνοντας, ο Δρ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτείας και της κοινωνίας για να συνδράμουν τόσο στην προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης αλλά και διεκπεραίωσης του έργου των εμβολιασμών στα παιδιά. Τόνισε ότι η αναχαίτιση της πανδημίας αποτελούσε και αποτελεί ύψιστο καθήκον και προτεραιότητα της ΠΕΚ, στο πλαίσιο της επιτέλεσης του χρέους των Παιδιάτρων για διαφύλαξη και προστασία της υγείας των παιδιών.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ