ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: «Η ανισότητα των εμβολίων είναι ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας»

Γκουτέρες: «Η ανισότητα των εμβολίων είναι ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας»

 

Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μετά την συνάντηση του για την έναρξη της παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία είχε με τον Δρ  Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, ανέφερε ότι η ανισότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας της COVID -19.

Επιτρέπει την ανάπτυξη και την εξάπλωση παραλλαγών, καταδικάζοντας τον κόσμο σε εκατομμύρια περισσότερους θανάτους και παρατείνοντας μια οικονομική επιβράδυνση που θα μπορούσε να κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια, σημείωσε. «Εδώ και καιρό πιέζω για ένα παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού για να φτάσει σε όλους, παντού, νωρίτερα παρά αργότερα», συμπλήρωσε ο κ. Γκουτέρες.

Αυτό το σχέδιο όπως εξήγησε θα υλοποιηθεί από μια Ειδική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης, η οποία θα αποτελείται από τις χώρες που παράγουν εμβόλια, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους εταίρους του COVAX αλλά και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες για να εγγυηθούν την παραγωγή αρκετών δόσεων και την ισοτιμία στην κατανομή τους. «Δυστυχώς, δεν έχω εισακουστεί μέχρι σήμερα» είπε ο ΓΓ. «Ωστόσο, αντί για παγκόσμια συντονισμένη δράση για την απόκτηση εμβολίων εκεί που χρειάζονται περισσότερο, έχουμε δει αποθήκευση εμβολίων, εθνικισμό εμβολίων και διπλωματία εμβολίων», συμπλήρωσε.

Χαιρέτισε τις προσπάθειες όσων χωρών προμηθεύουν εμβόλια σε περισσότερα μέρη και εξήγησε πως αυτό δεν έχει φθάσει τον καθορισμένο στόχο που ήταν το ποσοστό του 10% του εμβολιασμού πληθυσμού σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο ΓΔ του ΠΟΥ.

Αυτή την αργοπορία έχει σκοπό να ανατρέψει αυτή η συνεργασία με τον ΠΟΥ, εγκαινιάζουμε την Παγκόσμια Στρατηγική Εμβολιασμού για τον COVID-19, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, μιλώντας για μια δαπανηρή, συντονισμένη και αξιόπιστη πορεία εξόδου από την πανδημία της COVID-19 για όλους, παντού.Το λεπτομερές σχέδιο δράσης, που καταρτίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει σχεδιαστεί για να πάρει τα εμβόλια, όπως ειπώθηκε, στην αγκαλιά του 40% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και του 70% στα μέσα του 2022. Βασίζεται σε εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση της εξελισσόμενης πανδημίας, στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, στο κόστος προμήθειας και παράδοσής τους  και η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά.

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξυπηρετήσουν το ρόλο τους, να συγκεντρωθούν, κάνοντας ό, τι χρειάζεται για να επιτύχει αυτή η στρατηγική, ανέφερε ο ΓΓ του

ΟΗΕ συμπληρώνοντας ότι ολόκληρο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών κινητοποιείται για να στηρίξει τις κυβερνήσεις για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας. Με την παραγωγή εμβολίων τώρα σε σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις το μήνα, μπορούμε να φτάσουμε το 40% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο κ. Γκουτέρες.

Αναφέρθηκε και στους G20 οι οποίοι έχουν μιλήσει κατά το παρελθόν για την επιθυμία τους να συμβάλουν στον εμβολιασμό όλων και τους κάλεσε να το πράξουν ενόψει και της συνάντησής τους αργότερα αυτό τον μήνα. Προτροπή απηύθυνε επίσης προς όλους τους παγκόσμιους φορείς να κινητοποιήσουν τους πόρους τους και να μετατρέψουν αυτή τη στρατηγική σε πραγματικότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top