«Κυβερνητική αδράνεια» και αναστολή λειτουργίας των μονάδων ανακύκλωσης αποβλήτων

«Κυβερνητική αδράνεια» και αναστολή λειτουργίας των μονάδων ανακύκλωσης αποβλήτων

Αναστολή λειτουργίας των μονάδων ανακύκλωσης αποβλήτων, για «κυβερνητική αδράνεια» κάνουν λόγο οι διαχειριστές.

Στις 31 Οκτωβρίου 2021, αναστέλλεται επ` αόριστον η λειτουργία των νόμιμων μονάδων ανακύκλωσης αποβλήτων, "λόγω κυβερνητικής αδράνειας στην εφαρμογή του σχετικού νόμου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Διαχειριστών Α.Ε.Κ.Κ., Κλαδεμάτων και Ογκωδών Αποβλήτων. Ανακοίνωσε επίσης ότι έχει δώσει οδηγίες στους Νομικούς του Συμβούλους "όπως προχωρήσουν στη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον του αρμόδιου για το Περιβάλλον υπουργού κ. Κώστα Καδή, για ανάκτηση του ποσού της ζημιάς που υπέστησαν οι μονάδες μέλη του Συνδέσμου".

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την Δευτέρα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εξακολουθήσει να μη λαμβάνει μέτρα καθώς πληθαίνουν οι σκουπιδότοποι στην Κύπρο, "θα υποβάλουμε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διερεύνηση ενδεχόμενης παραβίασης της Οδηγίας-πλαίσιο για τα απόβλητα".

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η Κύπρος γέμισε από μικρούς σκουπιδότοπους, και αυτό οφείλεται "στην αδυναμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τον Νόμο για διαχείριση και επεξεργασία των αποβλήτων βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας πλαίσιο".

Το γεγονός αυτό, αναγκάζει τις νόμιμες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων να αναστείλουν επ’ αόριστον τη λειτουργία τους, λέει.

Σύμφωνα με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή που στάληκε μέσω του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη, στις 24.09.2021, η απόφαση ελήφθη "λόγω της παράνομης διαχείρισης αποβλήτων και κλαδεμάτων από μη αδειούχες μονάδες και ιδιώτες, αποτέλεσμα της οποίας είναι να γεμίσουν οι ελεύθερες περιοχές μικρούς σκουπιδότοπους που επιβαρύνουν αφόρητα το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα προκαλούν σημαντικές ζημιές στις νόμιμες μονάδες μέλη του Συνδέσμου μας που έχουν καταστεί πλέον μη βιώσιμες".

Επικρίνεται ο Υπουργός ότι αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο και ο Σύνδεσμος έχει ζημιές και κάνει λόγο για ανοχή του Υπουργείου και των αρμόδιων αρχών "και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις τους των τελευταίων μηνών, συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα μεταξύ άλλων, αυτοσχέδιοι «χώροι διαχείρισης αποβλήτων»,  αδειοδοτημένες μονάδες που κατά παράβαση των αδειών τους, παραλαμβάνουν απόβλητα πολύ πέραν των δυνατοτήτων τους, και πρώην αδειοδοτημένες μονάδες, οι οποίες δεν κατέχουν πλέον άδεια διαχείρισης αποβλήτων".

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με το Τμήμα Περιβάλλοντος και έχει αποστείλει και σχετικές φωτογραφίες, οπτικό υλικό και άλλα στοιχεία από παράνομους σκυβαλότοπους σε όλο το νησί.

"Οι μικροί αυτοί σκουπιδότοποι άρχισαν να περικυκλώνουν επικίνδυνα και οικιστικές μονάδες. Πέραν του ότι τα πιο πάνω αποτελούν παράνομες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, θεωρούμε ότι λόγω της κυβερνητικής απραξίας δημιουργήθηκαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των συμφερόντων των νομίμως δραστηριοποιηθέντων διαχειριστών αποβλήτων", αναφέρει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντυπωσιακές εικόνες από την είσοδο του βασιλιά καρνάβαλου στην Πάφο υπό βροχή - Το άρμα με το μαγεμένο δάσος - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Εκοιμήθη ο πατήρ Γεώργιος: Πένθος σε κοινότητα της Λευκωσίας - Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του
Τι συμβαίνει στο Παιδοογκολογικό; Διαρροές νερού, έντονος θόρυβος- Οι εξηγήσεις του ΟΚΥπΥ
Ανθρωπιστικός Διάδρομος: Μεταφορά γευμάτων από την Κύπρο στη Γάζα – «Συνεργασία για να φτάσουμε σε οικογένειες» - Δείτε βίντεο
Θρίλερ στη Λάρνακα: Αντικρουόμενες εκδοχές για τον θάνατο 72χρονης - Τι λέει η εγγονή, τι απαντά ο ΟΚΥπΥ - Βίντεο
Τρόμος σε πτήση: Κινητήρας εξερράγη στον αέρα, το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση, δείτε βίντεο
Άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

 

 

 

Φυτιρής: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που δίνει στην Annie Alexoui για να τερματιστεί το «σήριαλ»

Φυτιρής: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που δίνει στην Annie Alexoui για να τερματιστεί το «σήριαλ»

Τρεις συγκεκριμένες επιλογές για την υποβολή κατάθεσης και στοιχείων έχει στη διάθεσή της η Ιωάννα Φωτίου (Annie Alexoui), δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κώστας Φυτιρής, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να προχωρήσει η διερεύνηση και «να μην γίνεται σήριαλ» μια υπόθεση, που απασχολεί την κοινωνία.