ΔΙΕΘΝΗ

«Από τις χειρότερες αποτυχίες» ο αρχικός χειρισμός της πανδημίας στη Βρετανία

«Από τις χειρότερες αποτυχίες» ο αρχικός χειρισμός της πανδημίας στη Βρετανία

Η ολιγωρία της πολιτείας στο Ηνωμένο Βασίλειο στην αρχή της πανδημίας επέτρεψε τη διασπορά του κορωνοϊού και συνιστά «μία από τις χειρότερες αποτυχίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη δημόσια υγεία», αποφαίνεται βρετανική κοινοβουλευτική έκθεση.


Μεταξύ άλλων, η έκθεση από τις επιτροπές επιστήμης-τεχνολογίας και υγείας-κοινωνικής μέριμνας της Βουλής των Κοινοτήτων διαπιστώνει πως η προετοιμασία που είχε γίνει για το ενδεχόμενο πανδημίας ήταν υπερβολικά επικεντρωμένη στον ιό της γρίπης.

Χαρακτηρίζεται ως «σοβαρό αρχικό λάθος» η μη επιβολή lockdown νωρίτερα, δηλαδή πριν από τις 23 Μαρτίου του 2020 που το αποφάσισε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, παρά τις προειδοποιήσεις από επιστήμονες.

Η έκθεση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής τονίζει παράλληλα ότι η απόφαση να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα διενέργειας διαγνωστικών τεστ στην κοινότητα νωρίς μέσα στην πανδημία ήταν ένα λάθος «που κόστισε πολλές ζωές».

Σε «πολλές χιλιάδες θανάτους» οδήγησε επίσης η παραμέληση του τομέα της κοινωνικής μέριμνας, δηλαδή της κατάστασης στους οίκους ευγηρίας, που όχι μόνο δεν προστατεύθηκαν αλλά υποχρεώθηκαν να δέχονται ασθενείς από νοσοκομεία που δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού.

Τονίζεται επίσης ότι χρειάζονταν νωρίτερα αυστηρά μέτρα ελέγχων στα σύνορα, ενώ διαπιστώνεται και «σοβαρό έλλειμα» επικοινωνίας εντός της κυβέρνησης και μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν και η επίτευξη ανοσίας της αγέλης δεν αποτέλεσε ποτέ πολιτική επιδίωξη, υπήρχε ως ιδέα στο μυαλό ορισμένων επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης διαμορφώνοντας εν μέρει τη στρατηγική. Αυτή η προσέγγιση χαρακτηρίζεται «μοιρολατρική» και σημειώνεται ότι θα έπρεπε να είχε αμφισβητηθεί από αρμόδιους αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση επικρίνεται επίσης για την εκτίμηση ότι οι πολίτες δε θα δέχονταν ένα lockdown, κάτι που συνέβαλε στην καθυστερημένη λήψη αποφάσεων.

Από την άλλη πλευρά, οι Βουλευτές μέλη των δύο επιτροπών επισημαίνουν την απολύτως σωστή κυβερνητική απόφαση για παραγγελία εμβολίων κατά του κορωνοϊού πριν καν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και την εξαιρετική ικανότητα που επέδειξε το σύστημα δημόσιας υγείας NHS να απορροφήσει τις τεράστιες πιέσεις της πανδημίας.

Επικεφαλής των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών είναι πρώην Υπουργοί των Συντηρητικών, ο Γκρεγκ Κλαρκ και ο Τζέρεμι Χαντ, με τον τελευταίο να σχολιάζει ότι κάποιες από τις επιστημονικές συστάσεις αποδείχθηκαν λανθασμένες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δε θα έπρεπε να τις αμφισβητήσουν.

Πάντως εκπρόσωποι συγγενών θυμάτων COVID-19 χαρακτήρισαν την έκθεση «αστεία», θεωρώντας ότι η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος χρησιμοποιείται για να «ξεπλύνει» εγκληματικά κυβερνητικά λάθη.

Με βάση τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χάσει 137.763 άνθρωποι.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top