ΔΙΕΘΝΗ

Κυριακίδου και Υπουργοί Υγείας: «Έχουμε τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Κυριακίδου και Υπουργοί Υγείας: «Έχουμε τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Τις προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και την πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού συζητούν οι Υπουργοί Υγείας την Τρίτη, κατά τη διάρκεια άτυπης τηλεδιάσκεψης που διοργανώνει η Σλοβενική Προεδρία.


Όπως δήλωσε από τη Σλοβενία η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κατά την άφιξή της στον χώρο από όπου θα προεδρεύει της συνάντησης ο Σλοβένος Υπουργός Υγείας Γάνες Ποκλούκαρ, η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμα από την πανδημία και για αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια για τους εμβολιασμούς, ειδικά στις χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει στο κατάλληλο ποσοστό.
 
«Έχουμε τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουμε όλοι να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς γιατί είναι σημαντικό να κρατήσουμε ο ένας τον άλλο ασφαλή και όλους τους άλλους ασφαλείς», ανέφερε.
 
Τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος «για να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας ανοικτές, τις οικονομίες μας ανοικτές και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια νέα κανονικότητα».
 
Επανέλαβε πως το ότι πάνω από το 75% των Ευρωπαίων έχουν λάβει και τις δύο δόσεις δείχνει τη δύναμη της συνεργασίας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, και πρόσθεσε πως η ΕΕ θα προχωρήσει στο ίδιο πνεύμα με τις προτάσεις μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «να χτίσουμε το σύστημα υγείας στην Ευρώπη που αναμένουν οι πολίτες».
 
Στην παρέμβασή της κατά την έναρξη της συζήτησης η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στον ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ετοιμότητα και την Αντίδραση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας (HERA), με κύρια αποστολή την βελτίωση της ανάπτυξης, παρασκευής, προμήθειας και διανομής φαρμακευτικών μέτρων ώστε να διασφαλίζεται πως η ΕΕ θα μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα όταν χρειαστεί.
 
Αναφέρθηκε εκ νέου στο ότι η HERA θα λειτουργεί προληπτικά, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και αξιολογώντας την απειλή διάφορων ασθενειών, αλλά και ενεργά σε περίπτωση κρίσης, λαμβάνοντας έκτακτες αποφάσεις για την προμήθεια, κατασκευή και αγορά φαρμάκων και ιατρικών μέσων.
 
Πρόσθεσε πως θα ακούσει τα ερωτήματα και τις εισηγήσεις των υπουργών για την διακυβέρνηση, τη λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της HERA, που αποτελεί υπηρεσία που υπάγεται στην Κομισιόν.
 
Σημειώνοντας πως η Κομισιόν θα λάβει πλήρως υπόψη τις εισηγήσεις των κρατών μελών «ούτως ώστε να καταλήξουμε στις καλύτερες επιχειρησιακές διευθετήσεις», πρόσθεσε πως η λειτουργία της HERA θα συζητηθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, εξηγώντας πως αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο η Κομισιόν πρότεινε ισχυρότερες αρμοδιότητες για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων «για να δώσει την δυνατότητα στον οργανισμό να παρακολουθεί στενά ελλείψεις, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν μέσω κρίσης».
 
Σημείωσε ακόμα πως η έκθεση για τις ελλείψεις στο πλαίσιο της Στρατηγικής Φαρμάκων της ΕΕ δείχνει πως χρειάζεται ανανέωση της νομοθεσίας σε θέματα όπως την εναρμόνιση των εκθέσεων, ισχυρότερες δεσμεύσεις προμήθειας και μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά την αλυσίδα τροφοδοσίας. Οι αλλαγές αυτές θα βρίσκονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες που υπάρχουν μεταξύ άλλων για αντιμικροβιακά φάρμακα, και θα ενισχύσει την πρόσβαση σε φάρμακα στις κατάλληλες τιμές μέσω της στήριξης της συνεργασίας μεταξύ εθνικών αρχών στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα τιμολόγησης, πληρωμής και προμήθειας.
 
Πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα εξετάσει στο πλαίσιο του διαλόγου για τα φάρμακα το ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού, και προανήγγειλε πως σύντομα θα εκδώσει εισηγήσεις για την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στα φαρμακευτικά προϊόντα.
 
Τέλος αναφέρθηκε στην πρόοδο της εργασίας για πρόσβαση σε θεραπείες κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως ο ΕΜΑ εξετάζει αυτή τη στιγμή τέσσερις νέες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top