Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ανάγκη για ενίσχυση άμυνας και ασφάλειας και για νέο εξοπλισμό λόγω της στάσης της Τουρκίας, είπε ο ΥΠΑΜ

18.10.2021
16:25
Πολιτική

Η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιθετική στάση της Τουρκίας δημιουργούν την ανάγκη για ενίσχυση της άμυνας και ασφάλειας της Κύπρου και για νέους εξοπλισμούς, όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας για το 2022 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι το 2022 οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες ανέρχονται στα €470 εκατ. και είναι μειωμένες σε σχέση με το 2021 κατά €12,3 εκ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το 2021 υπήρξε συμπληρωματικός προϋπολογισμός για θέματα άμυνας ύψους €44,7 εκατ., πρακτική που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε έξι πυλώνες στους οποίους εδράζονται οι στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Άμυνας.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ενίσχυση των σχέσεων αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα κράτη. Αναφέρθηκε στις διμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία, το Ισραήλ, τον Λίβανο και χώρες της ΕΕ, όπως και με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Είπε ακόμα ότι η συνεργασία με την Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Σημείωσε επίσης την αναβάθμιση των σχέσεων της ΚΔ με τις ΗΠΑ και τη στήριξη της προσπάθειας για αμυντική πολιτική και στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις δράσεις και τους σχεδιασμούς για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς με μελέτη και σύνταξη εξοπλιστικού προγράμματος με μακροχρόνιους στόχους, τη συνεχή συνεκπαίδευση στελεχών και οπλιτών με άλλες ένοπλες δυνάμεις, την αναβάθμιση των υποδομών και την ουσιαστική βελτίωση του θεσμού της εφεδρείας. Σημείωσε την διευθέτηση που έγινε για ένταξη στην ΕΦ 9100 περίπου ανέντακτων εφέδρων.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στις δράσεις και τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για την εφαρμογή καινοτόμων και μεταρρυθμιστικών δράσεων, όπως η διοργάνωση σειράς διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΑΜ και ακαδημαϊκής, ερευνητικής κοινότητας και επιχειρήσεων για ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας. Αναφέρθηκε επίσης σε μεταρρυθμιστικές δράσεις όπως ο νόμος για την ασφάλεια διαβαθμισμένων πληροφοριών, η προμήθεια στην Εθνική Φρουρά μερίδων έτοιμου φαγητού από ιδιωτική εταιρεία, και η υλοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση της απόδοσης των οικονομικών πόρων και του προϋπολογισμού με τον εξορθολογισμό των διαδικασιών των προσφορών.

Ο πέμπτος πυλώνας αφορά την απλοποίηση και βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου. Ο πυλώνας αυτός επικεντρώνεται σε μέτρα για καταπολέμηση της φυγοστρατίας και σε νομοθετική μεταρρύθμιση – απλοποίηση νόμων και κανονισμών που διέπουν τον Στρατό της Δημοκρατίας και την Εθνική Φρουρά. Ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό φυγοστρατίας βρίσκεται στο 2,7% σε αντίθεση με 7,5% που ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Είπε επίσης ότι προωθήθηκαν στη Νομική Υπηρεσία τροποποιήσεις στους Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμούς που αφορούν Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς του Στρατού, ώστε να καλυφθούν κενά, ενώ ετοιμάζεται και θα προωθηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο προσχέδιο κανονισμών για τα μέλη του στρατού που ασκούν επικίνδυνα καθήκοντα.

Ο έκτος και τελευταίος πυλώνας αποτελεί την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου για προσαρμογή των δραστηριοτήτων της ΕΦ σε πολιτικές και δράσεις που να σέβονται το περιβάλλον και για εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, είπε ότι ενώ υπήρχαν 4.600 άτομα στην ετήσια κατάταξη σήμερα κατατάσσονται 950 λιγότεροι, λόγω και υπογεννητικότητας, και ίσως χρειαστεί πρόσληψη περισσότερων από 3000 Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) για να καλυφθούν τα κενά. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται ποιο ποσοστό αυτών των ΣΥΟΠ θα μπορεί να παραμένει στον στρατό μετά τα 10 χρόνια ώστε να μην επηρεάζεται το αξιόμαχο.

Όσον αφορά το πεδίο Βολής Τσερίου ανέφερε ότι προχωρούν στις απαραίτητες επιτάξεις για να μεταφερθεί στον Αναλιόντα.

Σε τοποθέτησή της στην Επιτροπή η Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την μείωση της στρατιωτικής θητείας δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Όπως είπε, πολλά πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά αυτή η μείωση όσον αφορά την εκπαίδευση και την επένδυση σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Σημείωσε επίσης ότι ο τόπος χρειάζεται το αξιόμαχο και την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς ως ένα τρόπο για να επιτύχει τη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε σταδιακή αύξηση του προϋπολογισμού αμυντική θωράκισης, ο οποίος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, κάτι που ελπίζουν να συνεχιστεί. Χαιρέτισε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα στρατόπεδα και τις εξελίξεις στο θέμα της φυγοστρατίας. Ζήτησε επίσης ενημέρωση για το θέμα της συνεργασίας του Υπουργείου με τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, αναφέροντας ότι η δεύτερη έχει ύποπτο και ύπουλο ρόλο στο Κυπριακό. Σημείωσε επίσης τα προβλήματα που παρουσιάζει η λειτουργία του υγειονομικού σώματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, ανέφερε ότι τα κονδύλια για την αμυντική θωράκιση βρίσκονται σε συνεχή πορεία αύξησης και με την τακτική του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο μέσα από ένα πλέγμα δράσεων ξεκινώντας από διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, με όραμα συνεχίζει τη διαδικασία ώστε η Κύπρος να θωρακιστεί στην περιοχή της, ενώ μέσω της έρευνας και την καινοτομίας μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Χαιρέτισε επίσης τις δράσεις για μείωση της φυγοστρατίας ώστε να αξιοποιούνται όλοι οι ανθρώπινοι πόροι, πάντα με την απαραίτητα μέριμνα για το προσωπικό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι το κόμμα στο πλαίσιο της Επιτροπής Άμυνας, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης, αλλά ασκεί κριτική κάνει υποδείξεις και συμβάλει θετικά στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. Πρόσθεσε ότι το κόμμα θεωρεί ότι η πρακτική των συμπληρωματικών προϋπολογισμών δεν είναι πολιτικά και οικονομικά ορθή και δυσκολεύει τον προγραμματισμό Υπουργείου και ΓΕΕΦ. Θεωρούμε, πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά θα έπρεπε να έρχονται με τον προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, είπε ότι το κόμμα θα σταθεί στο πλευρό του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς στα δίκαια αιτήματά του. Απέναντί μας, είπε, βρίσκεται ο κατοχικός στρατός και οι κινήσεις της Τουρκίας δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης και ότι ο προϋπολογισμός άμυνας θα πρέπει να μεγαλώσει γιατί τον έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατία θα πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί, αφού βοηθά την διαπραγματευτική ικανότητα για λύση του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι στηρίζουν όλη αυτή την πορεία ταυτόχρονα με την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ