ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τ’ αντλιοστάσια που θα θωρακίσουν τη Λάρνακα από τις πλημμύρες

Τ’ αντλιοστάσια που θα θωρακίσουν τη Λάρνακα από τις πλημμύρες

Ποτέ ξανά «πρωταγωνίστρια» στα δελτία ειδήσεων για φαινόμενα πλημμυρών η Λάρνακα. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος των τοπικών αρχών, εγκαινιάζοντας το απόγευμα της Τετάρτης (19/10) τα δύο αντλιοστάσια ομβρίων υδάτων, S8 και S9, τα οποία αναμένεται να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα πλημμυρών που διαχρονικά παρατηρείτο σ’ ευπαθείς περιοχές της πόλης.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, ο διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους είπε ότι το S9, στην ενορία Προδρόμου, είναι το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο, με δυνατότητα να αντλήσει 41 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ώρα, το οποίο θ’ αμβλύνει το πρόβλημα πλημμυρών στις περιοχές Προδρόμου, Αι Γιάννη και Μητρόπολης. Όσον αφορά το S8, στη λεωφόρο Αλέξανδρου Παναγούλη, είναι δυναμικότητας σχεδόν εννέα χιλιάδων κυβικών την ώρα, και θα καλύπτει την περιοχή Καθαρής και τους γύρω προσφυγικούς συνοικισμούς.

Τα δύο αντλιοστάσια θ’ απορροφούν τα νερά της βροχής και μέσω του μεγάλου αγωγού της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού (πρώην Τιμάγια) θα τα διοχετεύουν στη θάλασσα. Τα δύο έργα ήταν σχεδιασμένα από το 2006, αλλά για διάφορους λόγους δεν προχώρησε τότε η υλοποίησή τους. Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το 2019 και ολοκληρώθηκαν το τρέχον έτος. Το συνολικό κόστος των δύο αντλιοστασίων έφθασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ (τα 2/3 του κόστους καλύφθηκαν από το ΣΑΛ με δανεισμό και το 1/3 από το κράτος).

Στο δικό του χαιρετισμό, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι τα αντλιοστάσια είναι από τα πιο ουσιαστικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη, με σκοπό ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα από τα σοβαρότερα διαχρονικά προβλήματα, οι πλημμύρες. Ειδικά για το μεγάλο αντλιοστάσιο S9, ο Α. Βύρας το παρομοίασε με… το φράγμα του Κούρρη, εννοώντας την τεράστια λίμνη που βρίσκεται στο υπόγειο του αντλιοστασίου. Παράλληλα με τα δύο αντλιοστάσια ομβρίων υδάτων, ο δήμαρχος είπε ότι έχουν γίνει άλλα 25 μικρά τοπικά αντιπλημμυρικά έργα σε διάφορες περιοχές της πόλης που αντιμετώπιζαν προβλήματα πλημμυρών, ενώ εξήγγειλε τέσσερα νέα αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού

κόστους περίπου 18 εκατομμυρίων (εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους) που θα γίνουν τα προσεχή χρόνια στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας και στις λεωφόρους Αγίων Αναργύρων, Αλέξανδρου Παπανικολή και πέριξ της Αλέξανδρου Παναγούλη. Πάντως, ο κ.Βύρας κατέστησε σαφές πως για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα πλημμυρών σ’ όλη τη Λάρνακα θα πρέπει να ξεκινήσουν και τα έργα που αφορούν τις ευπαθείς περιοχές Καμάρες και Βεργίνας, οι οποίες πλήγηκαν ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες του 2014. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η μελέτη για τα έργα αυτά (εκκρεμεί εδώ κι εφτά χρόνια) θα ολοκληρωθεί τους προσεχείς 2-3 μήνες, ενώ το κόστος των έργων θα πλησιάσει τα έξι εκατομμύρια. «Μόνο εάν υλοποιηθούν και αυτά τα έργα, τα οποία θα ξεκινούν από τις κοινότητες Αγίας Άννας και Καλού Χωριού, η Λάρνακα θα καταστεί η πιο καλά θωρακισμένη πόλη της Κύπρου από τις πλημμύρες», σημείωσε.

Η Γ΄ φάση

Ο Δήμαρχος Λάρνακας δήλωσε, επίσης, ότι περίπου το 97% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη Λάρνακα έχουν ενωθεί με το αποχετευτικό σύστημα, ενώ απομένουν οι εργασίες στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, οι οποίες καθυστερούν εξαιτίας της ανακάλυψης αρχαίων. Όσον αφορά την Γ΄ φάση του αποχετευτικού, ο κ.Βύρας ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησε ο σχεδιασμός της, με στόχο τα έργα να ολοκληρωθούν μέχρι το 2027. Στην φάση αυτή συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Δρομολαξιάς – Μενεού, Αραδίππου, Λειβαδιών και οι κοινότητες Περβολιών και Κιτίου. Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα έργα θα μείνουν… στα χαρτιά, εάν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.

- Στα πλαίσια των εγκαινίων των δύο αντλιοστασίων, έγινε και η ονομασία παρακείμενου (από το S9) χώρου σε Πάρκο ΣΑΛ – Εύη Θεοπέμπτου, εις μνήμη της πρώτης γενικής διευθύντριας του ΣΑΛ, η οποία υπηρέτησε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων για 12 χρόνια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top