ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ‘χαστούκι’ του Ανωτάτου στις τηλεπικοινωνίες - Ο Αντώνης Δημητρίου επεξηγεί τη σημασία του -ΒΙΝΤΕΟ

Το ‘χαστούκι’ του Ανωτάτου στις τηλεπικοινωνίες - Ο Αντώνης Δημητρίου επεξηγεί τη σημασία του -ΒΙΝΤΕΟ

Καλεσμένος στην εκπομπή (μέσω Skype) του Ονούφριου Σωκράτους «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ» ήταν ο δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου, μέλος της ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΕΠΕ που πρωτοστάτησε στο να πετύχει την απόφαση-σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κρίνοντας παράνομη και αντισυνταγματική την κατακράτηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Ο κύριος Δημητρίου αρχικά ερωτήθηκε για το κατά πόσο πλέον οι υποθέσεις που εκδικάζονται και βασίστηκαν στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα βρίσκονται ‘στον αέρα’. Ο ίδιος αρχικά επεξήγησε πως εάν μια υπόθεση καταχωρείται μόνο με βάση την αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ‘έτσι κι’αλλιώς θα έπεφτε’.

‘Δεν είναι το Α και το Ω σε μία υπόθεση και να μην πανικοβαλλόμαστε’ ανέφερε στη συνέχεια παραθέτοντας μάλιστα παλαιότερη υπόθεση που αφορούσε τεκμήρια μέσω οπτικογραφημένου υλικού και βίντεο που δεν προβλήθηκε τελικά στο δικαστήριο για να χρησιμοποιηθεί ως πειστήριο για να προσθέσει στη συνέχεια πως ‘Επειδή στην Κύπρο δεν έχουμε μέτρο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του περί Αποδείξεων Νόμο, ένα νόμο εκατοντάδων ετών και την αντικατάσταση του από ένα κείμενο 18 σελίδων, που δεν παρέχει ούτε τα ελάχιστα εχέγγυα στον πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας‘.

Εν συνεχεία επεξήγησε πως ενέργειες είχαν εκκινήσει από το μακρινό 2016 και χρειάστηκε να έρθει η πολύκροτη απόφαση στην υπόθεση Tele2 (όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα ήταν και η υπόθεση που χρησιμοποιήθηκε έντονα σαν παράδειγμα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εν τέλει οδήγησε στη δικαίωση) που προήλθε από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Κοινοτήτων (δηλαδή της Ε.Ε) και όχι από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί της ουσίας ήταν δεσμευτική.

Και αυτό διότι όπως εξήγησε ο κύριος Δημητρίου οι αποφάσεις που προέρχονται από το Ευρ. Δικαστήριο Κοινοτήτων υπερισχύουν όχι μόνο των αποφάσεων του Ανωτάτου αλλά ακόμη και του Συντάγματος, όντας ουσιαστικά υποχρεωμένοι να δεχτούν την προσφυγή. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στον τέως Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη λέγοντας πως μετά την απόφαση στην υπόθεση Tele2 το 2016, χρειάστηκε περίπου 6 μήνες για να μελετήσει τα δεδομένα και τα αποτελέσματα που προέκυπταν, διάστημα στο οποίο η Αστυνομία δεν προέβαινε σε διατάγματα αποκάλυψης προσωπικών και τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Μετά όμως από γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη, θεώρησε πως η εν λόγω απόφαση δεν έχρηζε οποιασδήποτε τροποποίησης με αποτέλεσμα να δώσει το πράσινο φως στην Αστυνομία να προχωρά σε αποκαλύψεις. Ουσιαστικά το ζήτημα με απλούστερα λόγια και για να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο ‘Υπήρξε μια γενική και χωρίς διάκριση, διατήρηση των δεδομένων κίνησης και θέσης όλων των συνδρομητών, με τις εταιρείες να υποχρεούνται να κρατούν τα δεδομένα για 6 μήνες.

Μετά από οποιαδήποτε σύλληψη και διάταγμα άρσης των προσωπικών δεδομένων υπήρξε αδιάκριτη πρόσβαση σε κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής. Όπως ανέφερε ο κύριος Δημητρίου, μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε μηνύματα, τηλεφωνήματα, επαφές, φωτογραφίες, προσωπικές στιγμές κτλ.

‘Να μη θυσιάζουμε στο βωμό του λαικισμού τα ατομικά δικαιώματα και την προσωπική ζωή, σε καμία περίπτωση’ ανέφερε καταληκτικά αφού επεξήγησε πως οποισδήποτε μπορεί να συλληφθεί, όλη του η προσωπική ζωή να βγει στη φόρα και εν τέλει να μην υπάρξει οποιαδήποτε μαρτυρία και ως εκ τούτου χωρίς οτιδήποτε μεμπτό να έχουν θυσιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα’.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top