ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σας ενδιαφέρει - Διαβάστε εδώ τις διευκρινίσεις του ΥΠΕΣ για την Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Σας ενδιαφέρει - Διαβάστε εδώ τις διευκρινίσεις του ΥΠΕΣ για την Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Σε διευκρινίσεις που αφορούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Σχέδιο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών λίγο μετά την σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ το Σχέδιο αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε αυτό έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την κύρια (μόνιμη) κατοικία τους και μικρές επιχειρήσεις (με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €250.000 και προσωπικό μέχρι 4 άτομα) οι οποίες έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη επίσης την κύρια κατοικία. Ε

"Το Σχέδιο προνοεί την επιδότηση, από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), τόκων του ενυπόθηκου δανείου, με σκοπό την εξάλειψη του κινδύνου για εκποίηση της κύριας κατοικίας, στη βάση και σχετικού διακανονισμού με την Τράπεζα.  Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των τόκων του ενυπόθηκου δανείου είναι 4%, ενώ η μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του Σχεδίου είναι τέσσερα χρόνια (2+2)". 

Οι βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στο Σχέδιο, είναι:

α) Ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται από την Κεντρική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση δανείων, με βάση την Οδηγία Διαχείρισης Καθυστερήσεων του 2015.

β) Ολοκλήρωση διαμεσολάβησης από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, εκεί και όπου υφίσταται.

γ) Ο υποψήφιος να έχει, υποχρεωτικά, αποταθεί στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας και να έχει κριθεί δικαιούχος του Σχεδίου, από το Σύμβουλο Αφερεγγυότητας.

δ) Η πρώτη κατοικία να είναι υποθηκευμένη σε αδειοδοτημένο από την Κεντρική Τράπεζα Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

ε) Η ελάχιστη περίοδος μόνιμης διαμονής στην κατοικία θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 χρόνια.

στ) Ο αιτητής να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου ή να διαμένει νόμιμα στη Δημοκρατία τα τελευταία δέκα χρόνια.

(ζ) Σε περίπτωση που ο αιτητής είναι δικαιούχος Ελάχιστου Εγγυώμενου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και λαμβάνει ποσό για κάλυψη μέρους των τόκων τους, τότε το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει από το Σχέδιο θα συνυπολογίζεται ώστε η επιδότηση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτόκιο, το οποίο έχει οριστεί στο 4%.

Ως «κύρια κατοικία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, ορίζεται η κατοικία που χρησιμοποιείται για τη μόνιμη διαμονή του ιδιοκτήτη, περιλαμβανομένης και κατοικίας που αποκτήθηκε με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς, για περίοδο πέρα των έξι (6) μηνών, κατ΄ έτος.  Η κατοικία θα πρέπει να έχει εκτιμημένη αγοραία αξία η οποία δε θα υπερβαίνει, κατ’ ανώτατο όριο, τις €250.000 (πλέον ΦΠΑ) και το ύψος του δανείου που παραμένει προς εξόφληση να μην υπερβαίνει, κατ΄ ανώτατο όριο, τις €300.000.

Πέραν των πιο πάνω, αναφέρεται, για να κριθεί ένας οφειλέτης δικαιούχος του Σχεδίου, θα πρέπει να πληροί σειρά αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τα οποία είναι ανάλογα της σύνθεσης της οικογένειας. Το σύνολο της εκτιμημένης αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας του αιτητή, αφαιρούμενης της κύριας κατοικίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει, συνολικά, τις €100.000, καταλήγει το ΥΠΕΣ στην ανακοίνωσή του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top